Nepal Müslümanları' nın Kur?an Coşkusu
İslam, 18 Şubat 2009 06:25Nepal Müslümanları, kendi dillerinde hazırlanan Kur'an-ı Kerim mealine kavuştular.
Nepal Müslümanları yüz yıllar sonra kendi dillerinde Kur'an-ı Kerim mealine kavuştular. Nepalce Kur'an-ı Kerim ülkede büyük heyecan oluştururken kitabın ikinci baskısı da tükenmek üzere. 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı Nepal'de, bugüne kadar küçük bölümler halinde yayımlanmış Kur'an tercümeleri dışında Nepalce yayımlanmış Kur'an-ı Kerim meali bulunmuyordu. İkinci baskı yapıldı
Nepal dünyadaki tek Hindu devleti olarak biliniyor. Bu ülkedeki Müslümanların vatandaşlık haklarını 5 yıl önce aldıkları göz önüne alındığında Müslüman nüfusun kendini anlatması, Hinduların İslam'ı anlaması noktasında bu televizyon programının önemi daha anlaşılır olacaktır. Dünyabulteni
Uzun soluklu bir çalışmanın ardından geçtiğimiz yıl Haziran ayında ilk baskısı yapılan Nepalce Kur'an-ı Kerim meali, ülkedeki Müslümanlar tarafından heyecanla karşılanmıştı.
Kur'an-ı Kerim mealini Mevlana Alaaddin Falahi hazırladı. Projede Nepalli dil bilimcileri de yıllarca çalıştı. Meal, toplam 1168 sayfa. Nepal dili, Nepal haricinde Bhutan, Myanmar ve Hindistan'ın bazı kesimlerinde konuşuluyor. Bu da Kur'an-ı Kerimin geniş kitlelere ulaşması noktasında çalışmanın ne kadar olumlu ve yerinde olduğunu gösteriyor.
Kur'an-ı Kerim mealinin ülkedeki tüm Müslümanlara ulaştırılması için ikinci baskısı yapıldı. Ancak bu baskının da tükenmek üzere olduğu bildirildi.
Nepalli Müslümanlar, artık Kur'an-ı Kerim'i Arapça okumanın yanı sıra kendi dillerinde de mealini okuyup, kutsal dinleri İslam'ı daha iyi tanımaya çalışacaklar.
Nepal, coğrafi konum olarak güney Asya`da, kuzeyde Çin ve güneyde Hindistan'ın arasında kalan 147.000 km alana sahip bir kara ülkesi. 2006'ya kadar dünyanın tek Hindu devleti idi. 2006`da parlamento, anayasayı değiştirerek laik devleti ilan etti. Nepal`de 28 milyonluk nüfusun yüzde 5`ini Müslümanların oluşturduğu ifade ediliyor. Müslümanlar ağırlıklı olarak Hindistan sınırındaki şehirlerde ve köylerde yaşıyor. Ekonomik ve sosyal şartlar açısından oldukça zor durumda olan Nepalli Müslümanların eğitim düzeyleri de düşük. Devlet kuruluşlarında çalışan Müslüman sayısı çok az.
İslam, 18 Şubat 2009 06:25
Yorumlar (0)