Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından, Hz. Muhammed’in (s.a.a) torunu İmam Hüseyin (a.s) ve beraberindeki 71 yarenin Kerbela’da şehit edilmesinin 1385. yıldönümü nedeniyle Halkalı’daki Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde “Evrensel Aşura Matem Merasimi” düzenlendi. 

17 Temmuz 2024
Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Törene Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayırım, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, CHP İstanbul Eski Milletvekili Ali Özgündüz, 22. Dönem Iğdır Milletvekili Dursun Akdemir Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, CEM Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım, Azerbaycan İlahiyyat Enstitüsü Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mirniyaz Mürseloglu, Irak Başkonsolos Yardımcısı Aldulkerim Murat El Hassan, İyi Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Özdemir Polat ve Zeynebiye Camiasının değerli kurum başkanları, yöneticileri siyasi parti temsilcilerimiz, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri ve yüzbinlerce Ehl-i Beyt dostları katıldı.

Sunumunu Emrullah Uzun’un yaptığı Kerbela Şehitlerinin 1385. Yıldönümü anma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dr. Anar Muhammedov’un okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“Hüseyni duruşa sahip vicdanlı Ehl-i Beyt dostlarının bir parçasında sizlersiniz…”

Evrensel Aşura Matem Merasimi’ni organize eden CAFERİDER adına selamlama konuşmasını CAFERİDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Babur gerçekleştirdi. Babur konuşmasında, “Kerbelâ’nın vicdanlı evlatları Hüseyni bir duruş ile mazlumun yanında zalimin karşısında durmaya devam edecek. Değerli Hüseyin Dostları… Vicdani ve İnsani değerlerin ayaklar altına alındığı bu zamanda, Hüseyni Mektebin yetiştirdiği ve Hüseyni değerleri benimsemiş bir avuç insan sadece İslam ümmetinin değil, aynı zamanda tüm insanlığın izzet ve haysiyetini koruyarak bu zulme karşı koymaktadır. İşte bunlar İmam Hüseyin’in Aşurası’ndan ders almış ve bu değerleri hayatlarına katmış kimselerdir.  Kimisi eline silah alıp direnir, kimisi kalem ile cihat eder… İşte bu Hüseyni duruşa sahip vicdanlı Ehl-i Beyt dostlarının bir parçasında sizlersiniz…” dedi.

“İmam Hüseyin (a.s) hak yolunda şehit olmuştur.”

CEM Vakfı Alevi İslam İnanç Hizmetleri Başkanı Mesut Yıldırım yaptığı konuşmasında, “Peygamberimiz Hüseyin bendendir, bende Hüseyin’denim diye buyurmuştur. İmam Hüseyin’in (a.s) gittiği yol babası imam Ali’nin (a.s) yoludur. İmam Hüseyin’in (a.s) gittiği yol yüce Allah’ın peygamberlere tebliğ ettiği dosdoğru yolun ta kendisidir. Yezid dosdoğru yoldan çıkmıştır. İnsanların iradelerine müdahale edip, onlardan zorla biat almıştır. İmam Hüseyin (a.s) Yezid’e biat etmemiştir. İmam Hüseyin (a.s) şirke boyun eğmemiştir. İmam Hüseyin (a.s) tek başına kalmış buna rağmen dedesinin ve babasının duruşunu sergilemiş, hak yolunda kıyam etmiş ve hak yolunda şehit olmuştur.” dedi.

“İmam Hüseyin’in şehadeti her zaman yüreğimizi parçalamaktadır”

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayırım yaptığı konuşmasında, “Bayrağına, milletine vatanına saygılı bir vatanın evlatları olarak bizler bu toplantıları birlik ve beraberliğimiz için düzenlemekteyiz. Bizler burada Huseyni duruşun ne olduğunu bütün dünyaya gösteriyoruz. Bu büyük matem gününde şehit olan şehitler Şah-ı İmam Hüseyin (a.s) ve yârenlerini rahmetle anıyorum. Kerbela’da İmam Hüseyin (a.s) dönemin zalimi olan Yezid tarafından alçakça şehit edilmiştir. Kerbela hadisesi her zaman yüreğimizi parçalamaktadır. Bu şehadet yeryüzünün görmüş olduğu en acılı şehadetlerin başında gelmektedir. İmam Hüseyin (a.s) şehadeti hakka hayat vermiş. İnsanlığı, onurlu yaşamı ne pahasına olursa olsun doğruluktan ayrılmamayı miras bırakmıştır.” dedi.

"Biz de bu yolda devam edelim"

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ise Hz. Hüseyin (a.s) ve 71 yakınının şehit edilmesine yönelik konuşmasında, Hz. Hüseyin'in (a.s) yolunda olduklarını, zalimin zulmüne boyun eğmeyeceklerini kaydetti.
Özgündüz; "İmam Hüseyin (a.s) bize emr-i bil maruf, nehy-i anil münkeri, sulh-u salahı oluşturmayı, müminleri birbiriyle barıştırmayı salık veriyor. Emevî yolundan değil, resulün ve onun vasisi Hz. Ali'nin (a.s) yolundan gitmeyi tavsiye ediyor. Ben bunun için bu yola çıktım. Hüseyin isek biz de o yolda devam edelim" dedi.

"Muharrem ayı Kerbela’da zalimin zulmüne boyun eğmeyenlerin matemidir"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, "Muharrem ayı, Kerbela'da zalimin zulmüne boyun eğmeyenlerin matemidir. Yüreğindeki adalet ve eşitlik hasretiyle oruç ibadetini yerine getiren ve lokmasını bölüşen siz değerli canların matemini derinden hissettiğimi bilmenizi isterim. İçinde bulunduğumuz bu mübarek ay bize, zalime karşı mazlumun yanında olmanın, güçlünün değil cesaretle, en yüksek cesaretle haklının yanında durmanın onurunu hissettirir. Geçmişte yaşanmış derin acılar, büyük adaletsizlikler, toplum vicdanında yaşamaya devam eder. Onları aşmanın yolu asla yok saymak ya da bastırmak değildir. Aksine bu acıları ancak hatırlayarak, yüzleşerek aşabiliriz" diye konuştu.

Programda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, Ehl-i Beyt sevgisinin evrensel ve sınırlar ötesi olduğunu dile getirdi.

Farklılıkların zenginlikleri olduğunu belirten Gül, "Ama ehlibeyt sevgisi bizim farklılıklarımız değildir. Ehl-i Beyt sevgisi hem Türkiye'mizde hem dünyanın her tarafındaki Müslümanların kalbinde, vicdanında, aklında yer almış bir sevgidir. Bizim topraklarımıza baktığımızda bunun en güzel somut göstergesi isimlerimizdir. Hep söylüyorum Anadolu'nun neresine giderseniz gidin 'Yezit' ismini görmezsiniz. Ama Anadolu'nun neresine giderseniz gidin 'Hüseyin, Hasan, Ali' ismini görürsünüz. Bu bizim aslında Kerbela meselesine nasıl baktığımızı, Anadolu insanının kalbinde, vicdanında nasıl yer aldığının en iyi göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Zeynebiye Tiyatro Ekibi’nin sunduğu Senarist Ahmet Turgut’un yazdığı, Genel Sanat Yönetmeni Erdoğan Ünlü yönetimindeki Kerbela faciasını anlatan “Zeyneb’i Öldüren Dert” tiyatro gösterisini gözyaşlarıyla izledi.

Öte yandan Türk Kızılay'ın "Kan Ver, Hayat Kurtar" sloganıyla düzenlediği kampanya kapsamında çok sayıda katılımcı kan bağışında bulundu.

Ehl-i Beyt dostları, Azerbaycan’ın ünlü Ehl-i Beyt meddahı Seyyid Taleh Boradigahi’nin okuduğu mersiyelere ağlayıp sine vurarak eşlik etti.

Tören, Ayetullah Seyyid Seccad Huseyni’in kıldırdığı cemaat namazının ardından son buldu.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.