İran'da Türk Şiiri Paneli Düzenlendi
Gündem, 25 Ekim 2017 09:03Tahran Yunus Emre Enstitüsü ile İran'ın Şehri Kitap Kültür Merkezinin iş birliğinde, başkent Tahran'da Türk şiiri paneli düzenlendi.
Panele, Türk şairler Osman Özbahçe ve Hakan Şarkdemir katıldı.
Özbahçe panelde yaptığı konuşmada, toplumsal yapının değişmesiyle şiirin de değişeceğini, şiirin sürekli yeni ifade yolları arayan bir sanat olduğunu dile getirdi.
Türk şiirinin 2000 yılı sonrasının ele alındığı panelde Özbahçe, modern dönemde Türk şiirinin geleneksel formun dışına çıkarak yeni bir form arayışına girdiğini söyledi.
Şair Özbahçe, “Şiir hayatı ve insanı takip eder. En ince ayrıntısına kadar yansıtır. Toplumsal yapının değişmesiyle şiir de değişir. Şiir sürekli yeni ifade yolları arayan bir sanattır." dedi.
Halihazırda görsel bombardımanına tutulmuş bir hayat yaşandığına dikkati çeken Özbahçe, bunun da "görsel şiiri" ortaya çıkardığını ifade etti.
Özbahçe, "2000'li yıllarda biçim arayışları, geleneksel formun yetmediğini göstermiştir. Yeni form arayışları bu dönemde teknik sorunların en çok konuşulduğu yıllar olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Türk Şair Hakan Şarkdemir de konuşmasında modern Türk düşüncesiyle modern Türk şiirinin doğuşu arasındaki bağı anlattı.
Şarkdemir, "Modern Türk şiiri yeni kültür hareketini doğurmuştur. Önce şiirde bir yenilik meydana geldi. Kültür alanına yayıldı. Bu da bizim siyasi dünyaya bakışımızı ve siyasi tercihlerimizi etkiledi. Batıcılık, İslamcılık, Türkçülük gibi akımlar yenilenen şiirden türeyen akımlardır. Türkçülüğü Ziya Gökalp, Batıcılığı Tevfik Fikret, İslamcılığı Mehmet Akif Ersoy'la bağlıyoruz." ifadelerini kullandı.
Panel, İranlı şairler İsmail Emini ve Nasir Feyd'in modern Türk şiirine dair değerlendirmelerde bulunmasıyla sona erdi.
Gündem, 25 Ekim 2017 09:03
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!