Maliki: Irak'ta Askeri Üslere Kuruluş İzni Vermiyoruz
Siyaset, 03 Ağustos 2017 20:36Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Suriye krizinin çözüme doğru gittiğini belirterek şunları söyledi: İran'ın silahlarıyla IŞİD karşısında direndik.
Irak Cumhurbaşkanı yardımcısı Nuri el-Maliki el-Meyadin haber ajansına verdiği röportajda Moskova ile olan ilişkilerimiz stratejik ilişkidir, açıklamasında bulundu.
El-Maliki Irak'ın Amerika ile Rusya'nın hesaplaşma yeri olmasını istemediklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Biz topraklarımızda yabancı ülkelerin askeri üs kurmasına izin vermiyoruz.
Nuri el-Maliki daha sonra Rusya Cumhurbaşkanı Viladimir Putin ile bölgesel konular, terörizm ve dünya savaşının koşulları ile ilgili görüştüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Ben Putin'e hitaben şu vurguda bulundum; eğer terörizm konusu kökünden hallolursa, belki de başka sorunlar çıkacaktır. Putin gibi şahsiyetler terörizmin hava saldırıları ile yok olmayacağını ve bunun için toplumsal ve siyasi çözümler gerektiğini iyi bilir.
Putin Irak'ın parçalanmasına karşıdır
El-Maliki açıklamalarının devamında şunları söyledi: Putin Irak'ın toprak bütünlüğünü destekkediğini ve Irak topraklarının parçalanmasına yönelik her türlü adıma karşı olduğunu ifade etmektedir. Irak, bazıları bölge ülkelerince hazırlanmış birçok komplo ile teorisiyle karşı karşıyadır.
Suriye krizinde çözüme doğru gidiliyor
Irak eski başbakanı daha sonra Suriye krizinin çözüme doğru gittiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Daha önce gündeme getirilen Suriye rejiminin yıkılması gibi birçok konuda geri adım atıldı. Bugün askeri çözüm yolundan uzak olan siyasi çözüm arayışları başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Katar çatışmasının Suriye krizine olumlu katkısı
El-Maliki daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Fars Körfezi Arap ülkeleri arasındaki anlaşmazlık Suriye krizinin gidişatına olumlu katkı sağladı ve kimin terörizmin destekçisi olduğunun ortaya çıkmasına neden oldu. Suriye krizinin çözümü konusunda zaman tayin etmek mümkün değildir ancak Suriye krizinin çözüme doğru gittiği söylenebilir. Irak ve Suriye'nin parçalanma riski çok ciddi boyuttaydı ancak Irak ve Suriye Ordusunun başarısı bu tehlikeyi uzaklaştırdı.
Irak eski başbakanı daha sonra Suriye krizinin çözümünün iki temel üzerine olması gerektiğini belirterek şunları söyledi: İlk olarak Suriye'nin parçalanmasına yönelik bölgesel ve uluslararası itirazlar, ikincisi ise Suriye Ordusunun terörizme karşı kazandığı başarılar. Terörizm Suriye'de son bulacak ve Suriye Ordusu başarılı olacaktır ve çözüm yolu oylama yapılarak başlayacaktır.
Suriye'nin siyasi haritasında değişiklik olabilir
Irak eski başbakanı açıklamalarının bir başka bölümünde ise şunları söyledi: Bazı şeyler Suriye'nin siyasi haritasında değişikliklere neden olacaktır ancak bunun hacmini Suriye halkı belirleyecektir. Biz Arabistan ile ilişkileri geliştirme konusunu Irak'ın hakimiyetine saygı ve kabile anlayıştan uzak bir anlayış temelinde kabul ediyoruz. Arabistan'ın bazı politikaları eskiye nazaran değişiklik göstermektedir ve bu politikalardan bazıları tehlikeli idi ve tekrar tehlike oluşturabilirler. Biz Arabistan ve tüm Fars Körfezi Arap ülkelerinden Iraklılara kabilesine, mezhebine, siyasi görüşüne ve dinine bakmaksızın muamele etmelerini istiyoruz.
İran'ın Irak'a terörizmle mücadele konusunda verdiği destek
El-Maliki bu konuda şunları söyledi: Eğer İran Irak'a terörizmle mücadele konusunda destek vermeseydi, bugün çok daha kötü koşullara şahit olacaktık. İran bize silah verdi ve biz bu silahlarla direniş gösterebildik. Irak Obama hükumetinin Suriye'ye karşı hava, kara ve silah yaptırımı uygulanması talebine karşı çıkmıştır. Eğer Suriye rejimi terörist gruplarca devrilseydi, bölgenin siyasi haritasında sorun yaşanırdı.
Nuri el-Maliki açıklamalarının bir başka bölümünde ise Suriye karşıtı bir koalisyona katılınmasına karşı olduklarını belirterek şunları söyledi: Amerikalılar Irak'ın hakimiyetine destek vermelidirler ve bir kez daha işgal, üs kurma ve Irak'a asker göndermeyi düşünmemelidirler.
Musul'un kaybedilmesi siyasi bir komploydu
El-Maliki konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Musul gönüllü halk birlikleri kurularak, Irak Ordusunu güçlendirerek ve taklit merciilerinin fetvalarıyla kurtarıldı. Şuan Irak'ın geleceğini belirlemek çok zor olduğu gibi bu konuda dış müdahaleler de söz konusu olabilir.
Kürdistan bölgesinde refendum yapılması yasal değildir
Irak eski Başbakanı daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Irak'tan ayrılmanın ilk aşaması olarak refendum düzenlenmesinin yasal bir dayanağı yoktur. Avrupa birliğinden tutun da İran, Türkiye ve Arap ülkelerinin hiç biri refendumu desteklemedi.
Gönüllü halk güçlerinin IŞİD'e karşı mücadeledeki rolü
Nuri el-Maliki açıklamalarının devamında şunları söyledi: Gönüllü halk birlikleri IŞİD terör örgütüne karşı kazanılan başarıda büyük payı bulunuyor ve eğer bu güçler olmasaydı, bugün durum çok daha vahim olurdu. Gönüllü halk güçleri yasalarla askeri bir güç haline getirilmelidir ve genel kurmay komutanlığının emrinde olmaya devam etmelidir. Bazıları gönüllü halk güçleri olan Haşdi Şabi'nin sadece Şiilerden oluştuğunu sanıyor halbuki bu güçler içinde 30 binden fazla Ehli Sünnet, Hristiyan ve Ezidi bulunmaktadır.
Siyaset, 03 Ağustos 2017 20:36
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!