Bağımsız Kürdistan Hiç Olmadığı Kadar Yakın
Gündem, 23 Ocak 2016 04:30Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Iraklı Kürtlerin bağımsız bir devlete sahip olmalarının hiç olmadığı kadar yakın olduğunu söyledi.
Erbil’de Guardian gazetesinden Martin Chulov’un sorularını yanıtlayan Barzani, 1916 yılında imzalanan ve Orta Doğu’daki sınırları belirleyen Sykes-Picot anlaşmasının hükmünü yitirdiğini, bölgede artık yeni bir uluslararası anlaşmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.
Sykes-Picot Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu’nun Orta Doğu’daki topraklarını paylaşmak amacıyla İngiltere ve Fransa arasında gizli olarak imzalanmıştı.
Guardian yazarı Chulov’un yazısı özetle şöyle:
”Uluslararası toplumun Irak, özellikle de Suriye’nin yeniden birleştirilemeyeceğini kabul etmeye başladığını ifade eden Barzani “bölgede zorunlu beraber yaşama” fikrinin hatalı olduğunun anlaşıldığını belirtti.
Barzani “Dünya liderleri kendi aralarında Sykes-Picot döneminin sona erdiğine kanaat getirdiler. Bunu söyleseler de söylemeseler de, kabul etseler de etmeseler de fiiliyattaki gerçek bu” dedi.
Dinsel ve mezhepsel bölünmelerin yaşandığı Irak ve Suriye’de toplumları korumak için yeni bir anlaşmanın gerektiğini düşünen Barzani “Bu yeni anlaşmanın türü, mekanizması ve statüsünün ne olacağı önemli. Ama 100 yıldır aynı yanlış deneyi tekrar etmeyi sürdürmek çok mantıksız” dedi.
IŞİD örgütü Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u aldığından bu yana Irak’ın siyasi haritası keskin bir biçimde değişti.
Kürt güçleri şu anda hem Kerkük hem de Sincar’ı kontrol ediyor.
Kürt lider onlarca yıldır Kürtlerin hedefi olan bağımsızlığın kuşkucu komşu ülkeler tarafından sertçe reddedildiğini ancak bağımsızlığın “şimdi hiç olmadığı kadar yakın olduğunu” söyledi. Barzani’ye göre bağımsızlığa başta karşı çıkan ülkeler Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sınırları dahilinde bir egemenliğin belirginlik getireceği için fikirlerini değiştirmeye başladı.
“Kürdistan bayrağı Türk cumhurbaşkanlığı sarayında”
Barzani, Kürdistan Yönetimi’nin bölgede bir istikrar kaynağı olarak görüldüğünü belirterek, “Kürdistan bölgesi hiçbir komşusu için tehdit değil. 15 yıllık tecrübemiz bir istikrar unsur olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.
Türkiye, Suriye ve İran gibi büyük Kürt nüfusuna sahip ülkeler bağımsız bir Kürt devletinin kendi sınırları içindeki etkileri konusunda endişeliler. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile iyi ilişkiler içinde olan Türkiye kendi sınırları içinde Kürt militanlara karşı yoğun bir askeri kampanya yürütüyor.
Türkiye’ye de değinen Barzani şöyle konuştu: “Bunu kabul edip etmeyeceklerini Türkiye ile konuşmadık. Karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Bu bizim ulusal hakkımız. Kimseye tehdit oluşturmuyoruz ve haklarımızı kullanmak için izin istemiyoruz.”
Bölgede bu konudaki tutumların değiştiğini söyleyen Barzani, “Size bir örnek vereyim. Türkiye’de Kürdistan ve Kürt ifadelerini kullanmak yasaktı, ama bir ay önce Türkiye’ye gittiğimde, Kürdistan bayrağı cumhurbaşkanlığı sarayında dalgalanıyordu” dedi.
Kürt lider, “Yaşadığımız tüm deneyimlerimize ve zamana bakarak bunun diğer zamanlardan çok daha yakın olduğunu düşünüyorum. Bu ağır bir yük, ama kutsal bir sorumluluk” dedi.
Barzani 1 Temmuz 2014 tarihi için bağımsızlığın ilanına yönelik çalışmalar yaptığını açıklamıştı.
Ancak IŞİD’in Erbil’e doğru ilerlemesi, Irak ve Suriye’de giderek kötüleşen krizler referandumun yapılmasını engelledi.
IKBY’nin Irak merkezi hükümeti ile ilişkileri kötü durumda. Bağdat yönetimi Kerkük’ün alınmasından rahatsız.”
Gündem, 23 Ocak 2016 04:30
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!