İsrail'in, Hizbullah Komutanına Yaptığı Operasyonu Hüsranla Bitti
Gündem, 31 Temmuz 2015 06:27İsrail?in dün Hizbullah komutanlarından Semir Kuntar?ı hedef alan saldırısının başarısız olduğu bildirildi.
El Kuds el-Arabi gazetesi, İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, İsrail’in dün Lübnan’ın doğusundaki Golan tepelerinde düzenlediği hava saldırısının hedefinin Semir Kuntar olduğunu bildirdi.
Haberde çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan İsrail saldırısının Hizbullah komutanını hedef almasına rağmen başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.
İsrail’in saldırılarının ardından sosyal medyada Hizbullah’ın Golan’daki Operasyon Komutanı Semir Kuntar’ın öldürüldüğü yönünde haberler yayılırken, önce İsrail basını Semir Kuntar’a yönelik operasyonun başarısız olduğunu bildirdi; ardından da Semir Kuntar kendisine ait twitter hesabından öldürüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.
İsrail’in dün önce Kuneytra’ya, ardından da Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi mevzilerine iki ayrı saldırı düzenlemişti.
Semir Kuntar kimdir?
İsrail’in Nehariya kentinde düzenlediği operasyonda yakalanan ve Lübnan’da “Esirlerin Komutanı” olarak adlandırılan Semir Kuntar, 20 Haziran 1962’de Lübnan’ın Dürzi bölgesi olan Cebel Lübnan’a bağlı “Aybe” köyünde dünyaya geldi.
Lübnanlı bir Dürzi olan Semir Kuntar, İsrail’e yönelik ilk eylemini Ürdün-İsrail sınırında düzenledi. İsrail’in elindeki Lübnanlı esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için Ürdün İsrail sınırında Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi’ne bağlı arkadaşlarıyla birlikte bir İsrail konvoyuna saldırı düzenleyen Kuntar, Ürdün güvenlik güçleri tarafından yakalandı.
Ürdün’de 11 ay hapis yatan Kuntar, 25 Eylül 1978’de bir daha Ürdün’e girmemesi şartıyla serbest bırakıldı.
Semir Kuntar, 1979 yılında henüz 16 yaşındayken Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi’ne bağlı üç kişiyle bu kez İsrail’e sızarak bazı İsraillileri rehin aldı.
İsrail polisinin müdahalesi sonucu yaşanan çatışmada bir İsrailli polisle Semir Kuntar’la beraber olan Abdulmecid Aslan ve Mehna el-Muveyyid ölürken, Semir Kuntar ve arkadaşı Ahmed Abras, yakalandı.
İsrail, rehin aldığı 5 İsrailliyi öldürdüğü bir İsrailliyi de yaraladığı suçlamasıyla Semir Kuntar hakkında 47 yıl hapis cezası, ayrıca 4 kez de müebbet hapis cezası verdi.
Semir Kuntar’la birlikte yakalanan Ahmed Abras’ın, 21 Mayıs 1985’te Filistin’in Kurtuluşu için Halk Cephesi ile İsrail arasındaki bir esir mübadelesi kapsamında serbest bırakılmasına rağmen Semir Kuntar, 2008’e kadar İsrail’in “Hedarim” cezaevinde tutuldu.
İsrail’de cezaevinde bulunduğu dönemde öğrenim faaliyetlerinden geri durmayan Semir Kuntar, Tel Aviv Üniversitesi’nin açık öğrenim bölümüne başvurarak tahsil hayatını sürdürdü ve 1998 yılında bu üniversitenin Edebiyat ve Sosyal Bilimler bölümünden lisans diploması almayı başardı.
Hizbullah’tan Semir Kuntar’ı kurtarmak için ilk girişim
Hizbullah’ın, 2004 yılında yine Almanya’nın arabuluculuğunda İsrail’le yaptığı esir mübadelesinde Semir Kuntar’ın serbest bırakılmasını istemiş olmasına rağmen İsrail, bu teklifi reddetmiş, Kuntar’ın serbest bırakılmasına karşılık 1986 yılında Lübnan’da kaybolan İsrailli pilot Ron Arad hakkında bilgi verilmesi şartını ileri sürmüştü.
Bunun üzerine Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Semir Kuntar’ı kurtarmayı vaat etti ve Semir Kuntar’ın serbest bırakılmasını sağlamak için 2006 yılında iki İsrail askerinin ele geçirilmesiyle sonuçlanan Hizbullah operasyonuna ‘Doğru Vaat’ adını verdi.
İsrail, Hizbullah’ın ‘Doğru Vaat’ operasyonu ile ele geçirdiği 2 askerini Semir Kuntar’la takas etmek yerine Lübnan’a karşı tarihe ‘Temmuz Savaşı’ adı ile geçen 33 günlük bir savaş başlattı; ancak savaştan ağır bir yenilgiyle çıktı.
Gerçekleşen Vaat
Savaş sonrasında İsrail’de kurulan Winograd Komisyonu, İsrail’in savaştaki başarısızlığını itiraf etti. Dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ve Kuzey Birlikleri Komutanı Udi Adam, görevden alındı; savunma Bakanı Amir Peretz’in siyasi hayatı sona erdi.
İsrail, savaştan 2 yıl sonra Hizbullah’ın Doğru Vaat operasyonunda ele geçirdiği İsrailli askerlere karşılık Semir Kuntar’ı serbest bırakmaya razı oldu.
Hizbullah operasyonda ele geçirdiği İsrail askerlerinin hayatta olup olmadıklarını takasın gerçekleştiği son saatlere kadar açıklamadı.
Dolaylı yürütülen görüşmeler sonunda varılan anlaşmayla operasyon sırasında ölü olarak ele geçirilen 2 İsrail askerinin cesetlerine karşılık Semir Kuntar’la birlikte Temmuz Savaşı’nda İsrail’e esir düşen 4 Hizbullah askeri 16 Temmuz 2008’de özgürlüğüne kavuştu.
Özgürlüğüne kavuştuktan sonra Hizbullah’a katılan Semir Kuntar’ın Golan bölgesindeki direnişi örgütlediği öne sürülüyordu.
Gündem, 31 Temmuz 2015 06:27
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!