Yavru Vatan'da Tarihi Gelişme
Gündem, 23 Temmuz 2015 12:47KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gazetecilere mayıs ayından bu yana süren müzakerelerde gelinen noktayı anlattı. Birçok ilerleme kaydedilen müzakerelerde Rumlar ve Türklerin kuracağı yeni devlete ?Birleşik Kıbrıs Federasyonu? adı verilmesi planlanıyor
Kıbrıs'ta Türk ve Rum liderler arasında devam eden müzakerelerde yeni kurulacak devletin özellikleri ortaya çıkmaya başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni devlet için ‘Birleşik Kıbrıs Federasyonu’ adının gündemlerinde olduğunu belirterek, mayıs ayından bu yana devam eden müzakerelerde garantörlük sistemi dışında tüm konuları ele aldıklarını açıkladı.
Kıbrıs Postası'nın haberine göre Akıncı, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri için KKTC’ye gelen gazetecileri bilgilendirmeye yönelik toplantıda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin, Annan Planı’na evet demesine rağmen Kıbrıslı Rumların reddinden dolayı Avrupa Birliği’ne üye olmadığını ve geleceklerinin, başkaları tarafından verilen kararla belirlendiğine vurgu yaptı.
Akıncı, çözüme ulaşmak için müzakerelerde alınacak çok yolun bulunduğunu ancak mevcut hızla devam edildiği takdirde, bir çözüme aylar içerisinde ulaşılabileceğini kaydetti.
“EMPATİ VE UZLAŞI”
Siyasi kararlılığın yanısıra “empati” ve “uzlaşı”nın da bir çözüme uzlaşmada gerekli olduğunun bilinmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, “Eğer şimdi çözüm bulamazsak, başka bir fırsat çıkmayabilir çünkü toplumlar, özellikle de bizim toplum çözüm bulma çabalarından yorulmuştur. Yıllar içerisinde pek çok hayal kırıklığı yaşadık” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türklerinin zaman içinde tehlikeye girecek, uluslar arası mahkemelere düşecek bir antlaşma istemediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
“İnsan haklarına aykırı bir çözüm istemiyoruz. Bu anlaşma, Avrupa Birliği müktesebatı ve insan haklarıyla uyumlu olmalı. Kıbrıslı Rumlarla varılacak antlaşmada her toplum kendi bölgesinde çoğunlukta olacak ve kendi idaresini yapacak. Bu prensiplerin kalıcı olmasını görmek istiyoruz. Başka bir deyişle AB prensipleri ile iki bölgeli-iki toplumluluk arasında bir denge oluşturmak gerekiyor”
“İSTEDİKLERİ YERDE İKAMET EDEBİLECEKLER”
Cumhurbaşkanı Akıncı, 1974’te Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların topluca yer değiştirmek zorunda kaldığını ve aradan geçen 41 yıldan sonra yeni yaşamlar kurulduğunu kaydetti. Akıncı, bulunacak çözümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların bazı koşullar altında istediği yerde ikamet edebileceğini söyledi.
Kuzeyde ikamet eden Kıbrıslı Rumların veya Güney Kıbrıs’ta ikamet eden Kıbrıslı Türklerin siyasi hakları da olacağını, yerel seçimlere veya AB seçimlerine katılabileceğini kaydeden Akıncı, karşı tarafın vatandaşı olduğu takdirde de Temsilciler Meclisi için aday olabileceğini ancak Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların eşit sayıda olacağı Senato için adaylıkta toplumsal temele bakılacağını belirtti. Akıncı, “Bu nedenle siyasal eşitlik korunması gerekecek” dedi.
Akıncı, azınlıkların yararına olmayan bir yasanın gündeme gelmesine karşı bir tedbir olarak da, böyle bir yasanın belli bir sayıda imza toplanarak Üst Mahkemeye’ye sevk edilebileceği bir sistem geliştirdiklerini söyledi.
“TÜRKİYE’NİN VERDİĞİ MESAJLAR ÖNEMLİ”
Çözüm için garantör ülkelerin desteğinin önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramında verdiği mesajların “olumlu” olduğuna işaret etti.
İslam ülkeleri ile ilişkileri içeren bir soru üzerine Akıncı, tüm dış dünya ile ilişkileri geliştirmek istediklerini, bugüne kadar ekonomik ilişkilerin pek fazla geliştirilemediğini, ancak çözüm bulunması halinde büyük fırsatlar doğacağına inandığından ilişkilerin şimdiden geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
“ÇOK YÖNLÜ BİR EKONOMİ..”
Ekonomik kalkınmayla ilgili bir soruya karşılık Akıncı, KKTC ekonomisinin yüksek eğitim ile turizm olmak üzere iki temel ayağı bulunduğunu, ancak yakın gelecekte daha fazla ülkeyle çok yönlü bir ekonomi geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
BİRLEŞİK KIBRIS FEDERASYONU
Antlaşmadan sonra ülkenin isminin ne olacağı sorusu üzerine Akıncı, Birleşik Kıbrıs Federasyonu isminin gündemde olduğunu ancak isimden çok içeriğinin önemli olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, çözüm bulunmadığı takdirde genç neslin adanın yeniden birleşmesi modelini unutup, ayrı iki devlete odaklanacağını düşündüğünü dile getirdi.
MÜZAKERELER
Akıncı, müzakerelerde garantiler ve toprak ayarlamasında isimler ve yüzdelikler dışında tüm konuların ilişkili olarak görüşüldüğünü söyledi.
NAVTEX konusunda bir soru ile ilgili olarak Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile sonucu yıllar sonra belli olacak yeni bir konu ya da sorun yaratmama konusunda mutabakata vardıklarını söyledi.
Kıbrıs’ın açıklarındaki doğal gazın çözüme yardımcı olacak bir araç olarak kullanılması gerektiğini ifade eden Akıncı, uzmanların görüşüne göre çıkacak doğal gazın pazarlanmasında en iyi yöntemin, doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya nakledilmesi yönünde olduğunu anlattı.
Akıncı, “Gelecek aylar içerisinde yeni sondaj veya NAVTEX beklemiyoruz” dedi.
“ORDU OLMAYABİLİR”
Federal Polis Gücü’nde oranların 50-50 veya 40-60 olacağını ancak ordu konusunda Kıbrıs Rum Yönetimi ile herhangi bir mutabakata varılmadığını kaydeden Akıncı, bir ordunun olmayabileceğini söyledi.
Akıncı, kutlama törenleriyle ilgili olarak, Kıbrıs Rum tarafında da kutlama törenleri yapıldığını ve bu konunun değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
“YUNANİSTAN İLE BİRLEŞME HEDEFİNİN DEVAM ETMEDİĞİNE İNANIYORUM”
Kıbrıs sorununu anlamak için Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulduğu 1963’e kadar incelemek gerektiğini kaydeden Akıncı, söz konusu dönemde Kıbrıslı Rumların ana hedefinin Yunanistan’la birleşmek olduğunu ancak bu tehlikenin bugüne devam etmediğine inandığını söyledi.
Ülkelerin küçük ülkelere bölünmesini faydalı bulmadığını kaydeden Akıncı, çok kültürlü bir yapı oluşturmanın doğru olacağına inandığını belirtti.
“KENDİ KENDİMİZİ YÖNETMEK İSTİYORUZ”
Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yönetmek istediğini kaydeden Akıncı, ekonomik ve demokratik anlamda güçlenmeyle kendini iyi yönetmenin AB üyeliğinde ve federal yapıda Kıbrıs Türkü’ne yardımcı olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs sorununun çözümünde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Rusya nerede duruyor?” sorununa karşılık, “Rusya önemli bir rol oynayabilir ve oynamalıdır da” dedi. Akıncı, Rusya Büyükelçisi’nin kendisini ziyarette çözüm çabalarına destek belirttiğine işaret etti.
Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dış İlişkiler Koordinatörü Deniz Birinci, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Gülden İlkman da hazır bulundu.
Gündem, 23 Temmuz 2015 12:47
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!