Lavrov: ABD Şam ile Temas Kurmalı
Gündem, 18 Şubat 2014 11:56Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye sorununun çözümü konusunda Cenevre-1 bildirisinin alternatifinin olmadığını söyledi.
Rusya el-Yovm’un haberine göre Eritre dışişleri bakanıyla görüşmesinden sonra basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Suriye krizine ve Cenevre görüşmelerine değindi.
Suriye sorununun çözümü konusunda Cenevre-1 bildirisinin temel alınması gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, siyasi çözüm müzakerelerine katılmak isteyen başka muhalif grupların da bulunduğunu belirterek Ulusal Koalisyon’un Suriye muhalefetinin küçük bir kısmını oluşturduğunu söyledi.
Rusya’nın Suriye yönetiminin Cenevre görüşmelerine katılması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğini belirten Lavrov, insani yardım kanallarının açılması adı altında Suriye’ye yapılacak bir müdahaleye izin vermeyeceklerini açıkladı.
Lavrov, “Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nde insani yardım ulaştırılması bahanesiyle Suriye’ye müdahalede bulunulmasına asla izin vermeyecektir. BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye askeri müdahale yönünde hiçbir şekilde karar alamayacaktır” dedi.
Bazılarının teröristler tarafından işlenen cinayetleri, Suriye yönetimi tarafından işlenmiş gibi göstermeye çalıştığını belirten Lavrov, “Biz, sürekli olarak Amerika’dan Suriye yönetimi ile doğrudan ilişki kurmasını istiyoruz” dedi.
Suriye’ye insani yardım gönderilmesi konusuna da değinen Lavrov, “Muhaliflere silah gönderenler, Suriye’ye insani yardımlar da yapabilirler” dedi.
Tunus, Suriye ile siyasi ilişkileri yeninden başlatıyor
Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi, Suriye ile diplomatik ilişkileri yeniden başlatmaya hazır olduklarını açıkladı.
Şuruk gazetesinin haberine göre Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi, Suriye’deki diplomatik temsilciliğin ilişkilerin yeniden açılması için Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki nezdinde ciddi girişimlerin bulunduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanı Hamdi, ilk aşamada Beyrut’taki bazı diplomatların Şam’a nakledilmesi konusunda uzlaşmanın sağlandığını söyledi.
Raşid el-Gannuşi liderliğindeki Nahda Partisi’nin ağırlıkta olduğu Tunus hükümetinin muhalefetin baskısı sonucu istifa etmesinden sonra kurulan Mehdi Cuma hükümetinin tüm Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmeye öncelik verdiği bildiriliyor.
Tunus’ta devrimden sonra kurulan Nahda Partisi öncülüğündeki koalisyon hükümeti, yaklaşık üç yıl önce Suriye ile siyasi ilişkilerini kesmişti.
Öte yandan Tunus Dışişleri Bakanı Munci Hamdi, Libya sınırı boyunca yeni bir savunma kalkanı oluşturulduğunu açıkladı.
Gündem, 18 Şubat 2014 11:56
Yorumlar (0)