Esad?a 'Git' Demiyorlar
Gündem, 14 Şubat 2014 19:27Suriye?nin dış destekli muhalefetinin önceki gün BM temsilcisine sunduğu planda, Devlet Başkanı Beşar Esad?ın istifası şartının bulunmaması dikkat çekiyor. Ancak plan, Suriye?deki devlet mekanizmasının dağıtılmasına da karşı çıkıyor.
Suriye’deki savaşa çözüm bulunması için Cenevre’de devam eden müzakerelerde, dış destekli muhalefetin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu’nun (SUK) Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’ye önceki gün sunduğu planın tüm detayları ortaya çıktı. Planda en çarpıcı nokta, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın istifasını dayatan hiçbir maddenin olmaması... 24 maddelik planda ayrıca Suriye’de devlet aygıtının korunması konusunda da maddeler bulunuyor. Ordu ve güvenlik mekanizmalarının aynen muhafaza edilmesini isteyen SUK, Irak ve Libya’daki gibi “çökmüş devlet” konusunda uyarı yapıyor.
Cenevre-II’ye Esad’ın istifası şartıyla katılan SUK’un bu taslak metni Esad’ı devirmeye yönelik girişimlerin de iflasının beyanı anlamına geliyor. Ancak taslak metinde yine de bazı muallak maddeler de bulunuyor. Bunlardan ilki, kimlerden oluşturulacağı net olarak belirtilmemiş “geçici bir yargı”nın oluşturulması. Bu yargı taslak metne göre, “Suriye halkına zarar verenlerin yargılanmasını sağlayacak”. Bu madde Suriye yönetiminin önde gelen isimlerine karşı kullanılma potansiyeline sahip. Metinde ayrıca tutukluların serbest bırakılması ve ateşkese gidilmesi konuları da bulunuyor. SUK bu sürecin muhalefetin de içinde yeraldığı geçiş hükümeti tarafından denetlenmesini istiyor.
Metnin sunulmasının hemen ardından Suriye Dışışleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad metin üzerinde müzakereler yürütmeyi kabul ettiklerini söylemişti. Dün de Suriye delegasyonu halka karşı suç işleyen militanların listesinin sunulduğunu açıkladı.
Rusya da taslak sunuyor
Suriye’de çatışma bölgelerine insani yardım ulaştırılması konusunda Suriye yönetimine ultimatom veren ve hafta başında BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan taslak metni “dış müdahaleye kapı aralıyor” diyerek reddeceğini duyuran Rusya, alternatif bir taslak sunmaya hazırlanıyor. Metinde terörizmle mücadele konusu öne çıkarıldı. Dün Rusya Dişışleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç de Humus ve Şam’daki Yermük Mülteci kampında militanların provokasyonları nedeniyle ateşkesin bir kaç kez baltalandığını kaydetti. Rus diplomat, silahlı grupların insani yardım taşıyan konvoylara ateş açtığını, olayların BM ve Uluslararası Kızılhaç Örgütü tarafından da kaydedildiğini hatırlattı. Lukaşeviç ayrıca “askeri müdahale masada” diyen ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye konusunda yanıltıcı bilgi verdiğini belirtti.
Türkiye’yi terk ediyorlar
Dış destekli muhalefetin çatı örgütü Suriye Ulusal Koalisyonu’’nun (SUK) Türkiye’den ayrılarak Mısır’a gideceği iddia ediliyor. Muhalif kaynakların iddialarına göre, kararın arkasında Suriye’deki yeni müzakere sürecinin önemli bir rolü var. 2011 yılında olayların başladığı günlerden bu yana dış destekli muhalefete ev sahipliği yapan Türkiye, Cenevre-II öncesinde de gündeme gelen muhalefet ve iktidar arasındaki uzlaşma çabalarına karşı çıkmıştı.
Gündem, 14 Şubat 2014 19:27
Yorumlar (0)