Tunus'ta Yeni Hükümet Kuruldu
Gündem, 27 Ocak 2014 02:08Tunus Başbakanı Cuma, 28 bakandan oluşan kabineyi ülkenin cumhurbaşkanı Merzukiye sundu.
Tunus'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mehdi Cuma'nın, 28 bakandan oluşan yeni kabine listesini Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsif el-Merzuki'ye sunduğu bildirildi.
Akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Cuma, 28 bakandan oluşan yeni kabine listesini Cumhurbaşkanına takdim ettiğini belirterek, yeni kabineyi yeterlilik, bağımsızlık ve şeffaflık ilkelerine göre belirlediğini kaydetti.
Yeni kabinede sadece eski İçişleri Bakanının değişmediğini ifade eden Cuma, "Tunus'ta güvenlik konusunda olumlu gelişmeler yaşandığı için İçişleri Bakanı görevine devam edecek" dedi.
Ayrıca Cuma, hükümetin öncelikli hedefinin ülkeyi seçime götürmek olacağını ifade etti.
Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) liderliğinde, Tunus Sanayi Ticaret ve El Sanatları Birliği, Tunuslu Avukatlar Ulusal Birliği ve Tunus İnsan Haklarını Koruma Birliğinden oluşan "4'lü grup", Tunuslu muhalif Muhammed el-Brahmi'nin öldürülmesinden sonra 17 Eylül'de, ülkede yaşanan siyasi krize çözüm bulunması için girişim başlatmıştı.
Krize çözüm bulunması için yeni bir hükümetin kurulması ve Başbakan Ali el-Urayyid hükümetinde Sanayi Bakanı olarak görev yapan Mehdi Cuma'nın yeni kurulacak kabinenin başına getirilmesi konusunda uzlaşılmıştı.
Tunus anayasası kabul edildi
Tunus’ta Ulusal Kurucu Meclisi, anayasa taslağını görüşerek onayladı.
Tunus Kurucu meclisin tek tek maddeler halinde onayladığı yeni anayasa taslağının tamamı, yapılan oturumda oylamaya sunuldu.Yapılan oylamada, yeni anayasa kabul edildi.
Tunus'ta anayasa taslağının kabul edilmesi için meclisin en az 3’te 2’sinin evet oyu kullanması gerekiyor. Çoğunluk sağlanamaması durumunda taslağın referanduma sunulması gerekiyor.
Gannuşi: Tunus örnek bir ülke oldu
Nahda lideri Gannuşi, Tunus'ta yeni anayasanın onaylanmasının ülkesini örnek konuma getirdiğini söyledi.
Nahda Hareketi Partisi'nin Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi, "Yeni Anayasa taslağının kabul edilmesi, Tunus'u Arap coğrafyasında örnek bir ülke konumuna getirdi" dedi.
Gannuşi, yeni anayasa taslağının gece geç saatlerde oylanıp kabul edilmesini değerlendirdi.
Gannuşi, "Tunus devrimin kabul edilen yeni anayasa ile girdiği süreç, devrimin yaşandığı diğer arap ülkelerini olumlu olarak etkileyecektir. Bazı ülkeler Tunus'ta karşı devrimi gerçekleştirmek istiyor. Fakat biz diğer ülkelerin içişlerine karışmadan, Tunus'un demokratik deneyimini onlarla paylaşacağız" diye konuştu.
Tunus'taki başarılı demokrasi deneyimiyle 'Arap halkı demokrasi ile yönetilemez' anlayışının kırılacağını belirten Gannuşi, Davos zirvesine katılanların Tunus'taki demokratik deneyimin Arap coğrafyası için örnek olduğunu söyledi.
Tunus Ulusal Kurucu Meclisi, 149 maddelik yeni anayasa taslağının tümü üzerinde yapılan oylamada 3'te 2 çoğunlukla yeni anayasayı kabul etmişti.
Gündem, 27 Ocak 2014 02:08
Yorumlar (0)