Hz. Sekîne (sa)'nin Vefatı
Eğitim, 06 Ocak 2014 07:16İmam Huseyn (as)?in kızı Hz. Sekîne selamullahi aleyha, Kerbela vakasından 57 yıl sonra 5 Rebîu^l-Evvel 117 H. Medîne-i Münevvere?de vefat ettiler.(1)
Hz.Sekîne (sa) İmam Huseyn (aleyhisselam)'ın ve Rubab bint-u İmreul-Kays’ın kızıdır. Asıl adı “Âmine” veya “Umeyme” iken Annesi Rubab ona “Sekîne” lakabını vermiştir.
Bu hatun, babası İmam Huseyn (aleyhisselam)’in, annesi Rubab (aleyhesselam)’ın, bibisi Hz. Zeyneb (sa) ve ağabeyi Hz. İmam Ali Zeynelabidin(a.s)’in şefkatli kucaklarında büyüdü ve İmam Zeynel Abidin (as)’in imameti döneminde ondan çokça nasiplendi.
O, zamanın bilge ve akıllı hanımlarındandı. Üstün güzelliğinin yanı sıra ibadet, dindarlık ve ilahî takva gibi manevi yüksek erdemlerden de ziyadesi ile nasiplenmişti.
Şiir, hitabet, fesahat bakımından kendi zamanında seçkin bir yere sahip olan Hz.Sekîne (sa)’nin evi sürekli Arap şair ve ediplerle dolup taşardı.
Doğum tarihi konusunda kesin bir bilgi bulunmayan Hz. Sekîne (sa), amcası İmam Hasan (as) döneminin sonlarında dünyaya gözlerini açtı.
Kimileri onun Kerbela vakası sırasında ergen bir kız olduğunu söylerken, kimi tarihçiler ise Kerbela vakası sırasında onun 10-13 yaşlarında bulunduğunu ileri sürmüşlerdir. Buna göre, o hatunun doğumu 47 veya 50 Hicrî yıllarında olmalıdır.
Babasının şehadetinden sonra, evleninceye kadar ağabeyi İmam Zeynel Abidin (as)’in kefaletinde yaşadı. Evlenince kocasının evine yerleşerek hayatını burada sürdürdü. O hatun Kerbela vakasından sonra 57 yıl yaşadı, 67 veya 70 yaşında şerefiyle, iffetiyle fani dünyaya veda etti.
Bu büyük Alevî hatunun vefatı konusunda iki rivayet gelmiştir.
Birinci rivayete göre 5 Rebîu’-Evvel H.117’de “Hişam b. Abdulmelik” hilafeti ve “Halid b. Abdulmelik b. Haris”in valiliği döneminde, Medine’de vefat etti.
Diğer bir rivayete göre ise 5 Rebîu’-Evvel H. 126 Mekke’de vefat etti.
Hz. Sekîne (sa)’nin vefat ettiği sabah, Vali Halid, kendisinin de cenaze merasimine katılacağına dair haber gönderdiği halde gelmeyerek cenazenin kalkmasını geciktiriyordu. Muhammed b. Abdullah(Nefs-i Zekiyye) 400 dinarlık esans ve buhur alarak cenazenin yer aldığı tabutun çevresinde yaktı. Bununla, kaldırılması geciktirilen cenazenin havanın sıcak olması sebebiyle nahoş bir duruma maruz kalmasını amaçlayan Medine valisi Halid b. Abdulmelik’in bu art niyetini engellemek istiyordu. Valinin gelmemesi üzerine öğleden sonraya kadar defnedilmeyen cenaze daha sonra Hz. İmam Ali Zeynel Abidin (as) -Bir başka rivayete göre İmam Hasan (as) oğlu Yahya- imamlığında mübarek na’şına cenaze namazı kılınarak büyük saygı içinde defnedildi. (2)
İmam Huseyn (as) bütün evlatlarına ve o cümleden Hz. Sekîne'ye büyük ilgi gösterir ve onların sahib oldukları manevi değerlerden dolayı çok severdi.
Rivayete göre İmam kızı Sekîne ve annesi Rubab ve onların yaşadığı ev üzerine sevgisini duygusal bir şiirle şöyle dile getirmiştir: Canına yemin olsun, gerçekten ben Sekîne'yi, annesini veonların yaşadığı evi çok severim. Onlar için bütün servetimi veririm.Hiç bir kınayıcı beni bundan dolayı kınayamaz. (3)
------------------------------------------------------------------
(1) Kalaidu’n-Nuhur, s. 26, Feyzu’l-allam s. 206, Mustedreku Sefîneti’l-Bihar c. 4, s. 67, Mustedrekatu ilm-i Ricali’l-Hadis c. 8, s. 580, Reyahinu’ş-Şeria c. 3 s. 280
(2) Feyzu’l-allam s. 205-206 Reyahinu’ş-Şeria c. 3, s. 280-282
(3) Muntehe'l-Amal, c. 1, s. 463
Eğitim, 06 Ocak 2014 07:16
Yorumlar (0)