Rusya Kimyasal Planını ABD'ye İletti
Siyaset, 12 Eylul 2013 19:01Rusya, Suriye'nin kimyasal silah stoklarını güven altına almak için hazırladığı planı ABD'ye sundu.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Pazartesi günü Suriyeli mevkidaşı Velid Muallim'e, Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası kontrol altına alınması yönünde yaptığı öneri, Şam hükümeti tarafından sıcak karşılanmıştı.
Bu girişim nedeniyle ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye yönelik olası bir askeri müdahale öncesinde diplomasiye tıklayın zaman tanımaya yöneldi.
Konunun Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde çetin müzakerelere konu olması bekleniyor.
Rus haber ajanslarına konuşan bir Kremlin yetkilisi şöyle dedi: "Suriye'deki kimyasal silahları uluslararası kontrol altına almak için Amerikalılara bir plan sunduk. Bunu Cenevre'de tartışmayı umuyoruz."
Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin planı tartışmak üzere İsviçre'de buluşması bekleniyor.
Itar-Tass ajansına konuşan bir Rus yetkili, 'ikili' yapılacak görüşmede BM'den temsilci olmayacağını belirtti.
Rus kaynaklara göre, yarın başlayacak toplantı Cuma akşamına, hatta Cumartesi gününe kadar sürebilir.
Moskova'daki BBC muhabiri Daniel Sandford, Rusya ve Suriye arasında silahların "imha edilmesi" konusunda görüş ayrılığı olduğuna dikkat çekiyor.
Rusya'nın, planın kabul görebilmesi için uluslararası kontrol altına alınacak silahların imha edilmesini Suriye'ye kabul ettirmeye çalıştığı belirtiliyor.
Putin bir adım önde
Rusya'nın Suriye konusunda başlattığı girişim başarıya ulaşırsa, bu Kremlin lideri için büyük bir diplomatik devrim olacak.
Suriye konusunda Rusya, Amerika Birleşik Devletleri'nin hep bir adım önünde olmayı başarmış gibi görünüyor.
Başkan Barack Obama U dönüşleri yapıp zigzaglar çizerken, kırmızı çizgiler belirleyip bunlar konusunda harekete geçmekte yavaş davranırken, Amerika Birleşik Devletleri'nin askerî operasyonuna başından beri karşı çıkan Vladimir Putin, Kremlin'in duvarları kadar sağlam ve dik durmayı başardı.
Kremlin'in tutumunda bir değişiklik yok. Dahası, Rusya, vermek istediği mesajın gerekli yerlere ulaştığını, bu katı tutumun, olası bir askerî harekât için uluslararası desteği azalttığına da inanıyor.
Geçen hafta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Vatikan, Suriye konusunda askerî operasyon yerine bir siyasî çözüme destek verdiklerini açıkladılar.
Putin, hem Orta Doğu'daki bir müttefikine yönelen Amerikan askerî saldırısını önleyen, hem de Suriye lideri Beşar Esad'ın kimyasal silahlarının oluşturduğu tehdidi ortadan kaldıran lider unvanını kazanacak. Bu Moskova için çok büyük bir başarı demek.
Rus gazetelerindeki yorumlara göre, bu başarı, halkının büyük bir bölümü askerî operasyon konusunda huzursuz olan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama için de 'durumu kurtarmak' anlamına geliyor.
Siyaset, 12 Eylul 2013 19:01
Yorumlar (0)