Bölgede Savaş Tamtamları
Siyaset, 28 Ağustos 2013 19:16BM Yetkilisi Ferhan Hak'ın "BM henüz kimin kimyasal silah kullandığını bilmiyor. Suriye yönetiminin bundan sorumlu olduğunu teyit etmiyor" açıklamasına rağmen gözünü kan bürümüş savaş çığırtkanları saldırı peşinde.
Doğu Guta’da kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle Amerika’nın Suriye’ye yönelik bir askeri müdahaleye hazırlandığı bildiriliyor.
Batılı ülkelerde Suriye’ye yönelik bir askeri müdahale senaryoları tartışılırken, Arap Birliği Doğu Guta’daki kimyasal silah kullanımından Suriye yönetimini sorumlu tuttu.
Şam kırsalındaki Doğu Guta’da 21 Ağustos’ta gerçekleştirilen kimyasal silah saldırısından Suriye yönetimini sorumlu tutan bir bildiri yayımlayan Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden gerekli müdahaleyi yapmasını istedi.
İngiltere’nin tatildeki parlamenterlere çağrı yaptığı ve Perşembe günü Suriye konusunu görüşme kararı aldığı bildirilirken ABD Başkanı Barack Obama’nın da danışmanlarına ABD halkına Suriye’ye müdahalenin niçin gerekli olduğuna dair bir açıklama metni hazırlamaları talimatı verdiği öne sürülüyor.
Öte yandan Rusya’nın Arapça yayın kuruluşu Rusya el-Yovm, Ürdün hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde Ürdün’ün Suriye’ye yönelik muhtemel bir saldırı için topraklarını kullanma izni vermeyeceğini bildirdi.
Dün de Irak hükümeti, Suriye’ye yönelik bir saldırı için topraklarını kullandırtmayacağını açıklamıştı.
Interfax haber ajansı, NATO üyesi ülkelerin Akdeniz’deki askeri varlığını arttırmasına karşılık, Rusya Deniz Kuvvetlerinin bölgedeki askeri varlığını arttırma yönünde bir kararı olmadığını duyurdu.
Amerikan savaş gemilerinden sonra Fransa’ya ait Sharles de Gaulle uçak gemisinin de Suriye kıyılarına yanaştığı yönünde haberler gelirken Rusya Deniz Kuvvetleri yetkilisinin Interfax’a yaptığı açıklamada “Akdeniz’de askeri varlığımızı güçlendirme yönünde herhangi bir emir almadık. Bizim savaş gemilerimiz ek önlemlere gerek kalmadan acil durumlarda görev yapabilecek kapasitede” dediği bildirildi.
Reuters haber ajansı da Suriyeli muhaliflerin, Batılı istihbarat servislerine, Suriye’de nerelerin bombalanması gerektiğine dair bir liste verdiğini bildirdi.
Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bugün Şam’da düzenlediği basın toplantısında BM kimyasal silah denetçileriyle işbirliği yaptıklarını; ancak Batılı ülkelerin bu gerekçeyle saldırması durumunda kendilerini savunacaklarını söyledi.
Fars haber ajansı da İran yönetiminin Türkiye'yi Suriye'ye yönelik bir saldırıdan uzak durması konusunda uyardığını bildirdi.
Erdoğan'dan telefon diplomasisi
İngiltere Başbakanı Cameron ve Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt ile ayrı ayrı görüşen Başbakan Erdoğan, "Uluslararası toplum seyirci kalamaz" dedi
İki Başbakanın, uluslararası toplumun Suriye'deki insanlık dramına seyirci kalamayacağını vurguladıkları öğrenildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Suriye konusunda bir telefon görüşmesi yaptı. İki Başbakanın, Şam yönetiminin sivil halka karşı kimyasal silah kullanmaktan çekinmediğinin açıkça ortaya çıkmasının ardından, uluslararası toplumun yaşanan bu insanlık dramına seyirci kalamayacağını vurguladıkları öğrenildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danimarka Başbakanı Helle Thorning Schmidt ile de telefonda görüştü.
Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan'ın Güneysu’dan Trabzon Havalimanı'na helikopterle intikali sonrasında gerçekleşen telefon görüşmesinde, iki lider Suriye ve Mısır’daki son gelişmeler hakkında fikir teatisinde bulundu.
Başbakan Erdoğan, Suriye ve Mısır konularında bir süredir yürütmekte olduğu telefon diplomasisi çerçevesinde gerçekleştirdiği görüşmede, Esed yönetiminin kimyasal silah kullanmasının(!) ardından uluslararası toplumun somut adımlar atmasının kaçınılmazlaştığına dikkati çekti.
Siyaset, 28 Ağustos 2013 19:16
Yorumlar (0)