Guta?da Kimyasal: Mümkün Mü?
Analiz, 22 Ağustos 2013 18:21Her uluslarası diyalog görüşmesi öncesi ya da BM heyeti ziyareti sırasında Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddiası gündeme getiriliyor.
Batı ve işbirlikçilerinin inatla atladığı net bir durum var ortada. BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Carla del Ponte mayıs ayı başında Suriye'de teröristlerin kimyasal silah kullandığını, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullandığına dair ise kanıt olmadığını ifade etmişti. Suriye'de muhalifler hakkında kanıtlar ortaya konulsa bile bunu geçiştiren medya, Suriye yönetimi hakkındaki tüm iddiaları peşinen kabul ederek servis ediyor.
Suriyeli muhaliflerin Suriye ordusunun Şam kırsalındaki Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah saldırısında bulunduğuna dair iddiaları sürerken kimi uzmanlar ise teknik ve coğrafi nedenlerle bunun imkansız olduğunu belirtiyor.
Alhadaşnews internet sitesinde bugün yayımlanan bir analiz, muhaliflerin iddialarının aksine Suriye ordusunun Doğu Guta’da kimyasal silah kullanılmasının mümkün olmadığını 5 gerekçeyle açıkladı.
Analizde şu ifadelere yer verildi:
Muhaliflerin Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığını yalanlayan açık gerçekler söz konusu. Suriye ordusunun başkent Şam’ın hemen yakınındaki bu bölgede bu silahları kullanmak istese bile kullanamayacağına dair çeşitli sebepler bulunuyor şimdi belli bir tarafı savunma adına değil, sadece bilgilendirme adına bu sebeplere değinelim.
1- Kimyasal silahlar, gaz ya da mikrobiyolojik etkileri olan silahlardır ve bunlar açık meskun bölgelerde ya da meskun bölgelerin yakınlarında kullanılamaz. Çünkü bu silahların kullanılması durumunda bu silahların etkisi, hava akımı dolayısıyla 10 kilometre mesafedeki her yeri etkiler. O halde Suriye ordusu Şam’ın göbeğinde askeri lojmanların ve yerleşim merkezlerinin bulunduğu Meze’ye 5 kilometre mesafedeki Madamiye gibi bir yere nasıl kimyasal silah kullanabilir? Kimyasal silah kullanıldıysa buralardaki hayat nasıl doğal şekliyle devam edebilir?
2- Kimyasal silah kullanılan bir bölgeye en az 12 ila 36 saat, en fazla ise 4 ila 7 gün girilemez. Ayrıca böylesi bir bölgeye özel koruyucu elbiseler olmaksızın da girmek mümkün değildir. Burada sorulması gereken soru şudur? Bu bölgeye nasıl girildi? Haberciler ve uydu kanalları, saldırı iddiasından birkaç saat sonra kimyasal silah yaralısı sivillerin görüntülerini nasıl çekebildi?
3- BM kimyasal silah denetçileri, Suriye yönetiminin Halep’te kullanılan kimyasal silahların araştırılması isteği üzerine Şam’a geldi. BM kimyasal silah denetçilerinin Şam’da bulunduğu bir sırada Suriye ordusunun Şam’ın hemen yanıbaşında kimyasal silah kullanması akılcı mıdır?
4- Kullanılan kimyasal silahın sinirleri etkileyen sarin gazı olduğu söyleniyor ve muhalifler iddialarını ispat etmek için çevrede koku olduğunu söylüyorlar. Ancak ulaşan bilgiler, “nişadır gazına” ilişkin belirtiler olduğunu gösteriyor. Bu, öldürücü olmayan, doğal ve zararsız bir gazdır. Roketlerdeki mevcut barutun patlamasından sonra roketlerden yükselir. Suriyeli muhalifler Şam kırsalında sarin gazı kullanıldığını iddia ediyorsa, bunu onların cahilliğine vermek mümkündür. Asıl büyük dert, onları destekleyen devlet veya hükümet yetkilileridir. Çünkü ya onların askeri uzmanları hiçbir şey bilmemektedir ve kara cahildir ya da kamuoyunu istedikleri gibi kullanabilecekleri kadar cahil sanmaktadırlar.
5- Muhalifler, Suriye’ye ait hacklenmiş resmi veya yarı resmi sitelerden Suriye ordusundaki “Alevi subayların” sivillere karşı kimyasal silah kullanılmasını övdüğüne ve bunun emrini Beşşar Esed’in verdiğine dair yalan haberler yaymaktadır. Muhaliflere ait birçok haber sitesi de bunların görüntülerini Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığının belgesi olarak yayımlamaktadır.
Analiz, 22 Ağustos 2013 18:21
Yorumlar (0)