Srebrenitsa'da Hüzünlü Anma
Gündem, 11 Temmuz 2013 06:52Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden Srebrenitsa soykırımının 18. yıl dönümünde, anma törenlerinin yapıldığı Potoçari'de yine gözyaşı ve hüzün hakim.
Anneleri evlatsız, çocukları babasız bırakan Srebrenitsa soykırımının acısı, aradan geçen 18 yıla rağmen hiç dinmedi. Srebrenitsalı anneleri, bu anlamlı ve acılı günde yalnız bırakmamak için Bosna Hersek'in yanı sıra, Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce insan, törenlerin yapılacağı Potoçari'deki şehitlikte toplandı.
Tuzla kentinin Nezuk kasabasında, 3 gün önce başlatılan "ölüm yürüyüşü"ne katılan yaklaşık 5 bin kişi yürüyüşlerini Potoçari mezarlığında tamamlarken, yürüyüşe katılanlar geceyi,Potoçari çevresinde kurdukları çadırlarda geçirdi.
"Beyaz zambaklar" gibi dizilen uçsuz bucaksız mezar taşlarının bulunduğu Potoçari Mezarlığı'nda toplanan binlerce insan, dua edip kurbanların ardından gözyaşı döküyor. Bu gözyaşları, 18 yıl önce katledilen, bedenleri parçalanan, toplu mezarlardan yıllar sonra çıkarılan, kimlikleri güçlükle belirlenen kurbanlar için akıtılıyor.
409 soykırım kurbanının tabutu başında hüzün
Srebrenitsa'da, 11 Temmuz 1995'te katledilen 8 bin 372 Boşnak'tan, kimlik tespit işlemleri tamamlanan 409'u, bugün kılınacak cenaze namazıyla toprağa verilecek.
Potoçari Anıt Mezarlığı'na getirilen tabutların başında gözyaşı ve hüzün hakim. Parçalanan bedenlerden bulunabilen birkaç parça kemik, bugün insan onuruna yakışacak şekilde defnedilecek.
Toprağa verilecek soykırım kurbanları arasında doğduğu gün katledilen bir bebek de bulunuyor.
Cenazeler, öğlen kılınacak namazın ardından toprağa verilecek.
En küçük kurban Fatima ismiyle defnedilecek
Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç AA muhabirine yaptığı açıklamada, Srebrenitsa soykırımının en küçük kurbanının Fatima ismi ile defnedileceğini belirtti.
Durakoviç, 'Bebeğin annesinin arzusu üzerine, ailesinin istediği ismi cenaze törenine kadar mezar taşına yazdıracağız. Potoçari Anıt Merkezi ve Srebrenitsa Soykırım Kurbanları Anma Törenleri Organizasyonu Kurulu, en küçük kurbanın bir isimle defnedilmesi gerektiği kararı aldı. Hangi isim konulacağına ise aile karar verecek' diye konuştu. Durakoviç, bebek isminin mezar taşına yazılacağını ancak ismin belediye işlemlerinden geçmediğini de sözlerine ekledi.
Srebrenitsa'da ne oldu?
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.
Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Gündem, 11 Temmuz 2013 06:52
Yorumlar (0)