Türkiye: Mısır'da Yönetim Devredilmeli
Analiz, 04 Temmuz 2013 06:24Mısır'daki durumu kaygı verici olarak değerlendiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bir an önce demokratik seçimlerin yapılması, demokratik bir yönetimin kurulması çağrısında bulundu:
"Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'da yaşanan askeri darbeyle ilgili açıklama yaptı. Bakan Davutoğlu, seçilmiş bir cumhurbaşkanının askeri müdahaleyle devrilmiş olmasının Mısır devriminin kazanımlarının kaybı anlamına geldiğini belirterek ülkedeki mevcut durumun kaygı verici olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu, Mısır'da bir an önce demokratik seçimlerin yapılması ve tüm siyasi partilerin baskı altında kalmadan katılım sağlaması gerektiğini söyledi.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:
Dost ve kardeş Mısır halkının 25 Ocak'ta gerçekleştirdiği devrime güçlü bir desteğimiz oldu.
Mısır devlet geleneğiyle Arap dünyasına ve bölge ülkelerine ilham kaynağı olmuş sayılı ülkelerden biridir.
Mısır halkı 25 Ocak'tan sonra tarihte ilk kez kendi cumhurbaşkanını demokratik yollarla seçmiştir. Demokratik bir seçimle işbaşına gelmiş Mursi'nin zorla devrilmesi, Mısır'ın kazanımlarının kaybı anlamına geliyor ve kaygı verici bir durumdur.
Seçimle gelen liderler ancak ve ancak seçimlerle giderler. Seçimler Mısır demokrasisi için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle Mısır'daki tüm siyasilerin baskılardan uzak bir şekilde seçimlere katılabilmesi sağlanabilmesi gerekiyor.
Başta Başbakan Hişam Kandil olmak üzere keyfi olarak tutuklanan tüm siyasi liderler serbest bırakılmalıdır.
25 Ocak devriminin kazanımlarının korunması tüm Mısır halkının görevidir. Her halk kendi özgür iradesiyle kendi liderlerini seçmeye hakkında sahiptir."
Mısır’da yapılan askeri darbeye bakış açıları:
Katar: Mısır Arap Cumhuriyeti’nin iradesine saygılıyız
El Cezire televizyonunun haberine göre Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride Mısır’la ilişkilerin güçlendirilmesi için çalışmaya devam edileceği belirtildi.
Mısır’ın Arap ve İslam dünyasındaki liderlik konumunu koruyabilmesi için Mısır Arap Cumhuriyeti’ni desteklemeyi sürdüreceğini belirten Katar Dışişleri Bakanlığı bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
“Katar’ın politikası daima Mısır halkının demokrasi ve toplumsal adalet talebinin desteklenmesi yönünde olmuştur. Bu mesele Katar’ın 25 Ocak 2011 devrimi sırasındaki tutumuyla da açıkça ortaya konmuştur. Ondan sonraki sıkıntılı süreçlerde de Mısır’ı destekleyen Katar, Mısır Arap Cumhuriyeti’nin ve onun halkının iradesine saygı duyacaktır” denildi.
Öte yandan el-Cezire televizyonuna konuşan Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili Mısır silahlı kuvvetlerinin ülkeyi koruma ve güvenliği sağlama konusunda oynadığı rolü takdirle karşıladıklarını belirtti ve Mısır toplumunun ulusal bütünlüğünün korunması gerektiğini söyledi.
Katar yönetimi ayrıca Mısır’daki 25 Ocak devriminin kazanımlarının korunması gerektiğini vurgulayarak Mısır’la karşılıklı ulusal çıkarlar çerçevesinde kardeşçe ilişkilerin süreceğini ifade etti.
Helbavi: Bazı İhvan liderleri değişimi anlayamadı
El Meyadin televizyonuna demeç veren Kemal Helbavi, ülkeninkrizden çıkması için ilk yol haritasını Müslüman Kardeşlerin sunduğunu söyledi.
Tıpkı Müslüman Kardeşler yanlıları gibi, Muhammed Mursi karşıtlarının da Mısır halkının bir parçası olduğunu belirten Helbavi, Mursi hükümetiyle muhalifler arasında yaşanan soruna ordunun bir siyasi rakip şeklinde üçüncü taraf, ABD ve Avrupa Birliğinin ise dördüncü taraf olarak dahil olduğunu söyledi.
Kemal Helbavi, Amerikan büyükelçilerinin Tunus, Yemen, Fas, Cezayir ve Mısır’da tıpkı bir içişleri bakanı gibi davrandığını belirterek “ABD büyükelçisi Kahire’de diplomatik teamüllere aykırı olarak içişleri bakanına ‘Tahrir’de güvenliğin sağlanması lazım’ diyor. Bu, cumhurbaşkanının içişleri bakanına söylemesi gereken bir sözdür” dedi.
Kemal Helbavi, Müslüman Kardeşlerin birçok etkili liderinin hala yaşanmakta olan değişimi anlayamadığını savundu.
General Abdulfettah Sisi kimdir?
Mısır ordusunun Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine bugün yaptığı darbeye liderlik eden Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi, Mısır Askeri Konseyi’nin en genç üyesi.
58 yaşındaki General Abdulfettah Sisi, 1977’de orduya katıldı. 2012 yılında Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi’nin yerine savunma bakanlığına atandı.
General Sisi, savunma bakanlığına atanmadan önce Askeri İstihbarat Servisinin başkanlığını yapıyordu.
Kahire Harp Akademisinden mezun olan Sisi, lisansüstü eğitimini İngiltere’de sürdürdü ve askeri bilimler alanında öğrenim gördü.
Uzun yıllar istihbarat servisinde görevli olmasından dolayı birçok Müslüman kardeşler üyesiyle tanışıklığı bulunan Abdulfettah Sisi, Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden sonra Mısır’daki birçok İslamcı parti ve grubun liderleriyle istişare görüşmeleri yaptı.
Mursi tarafından savunma bakanlığına atanmasından sonra hakkında Müslüman kardeşler üyesi olduğu yönünde söylentiler dolaşan Sisi’nin, İngiltere’den sonra Amerika’da da istihbarat eğitimi gördüğü ve Batılılarla güçlü ilişkilere sahip olduğu bildiriliyor.
General Abdulfettah Sisi’nin, Hamas tarafından esir alınan İsrailli asker Gilad Şalit’in serbest bıraktırılmasında da etkili rol oynadığı bildiriliyor.
Analiz, 04 Temmuz 2013 06:24
Yorumlar (0)