Filistinliler Ayaklanma Sürecinde
Gündem, 23 Haziran 2013 16:57İslam dünyasındaki ayaklanma sürecine dahil olacaklarını açıklayan Filistinliler, hedefe "gerçek düşmanı" koyacaklarını belirttiler.
Kaynaklar Filistin'de, Filistin Yönetmi'ne karşı bir “Tamarrud” ya da türkçe adıyla "isyan" hareketi başlatılacağını aktardılar.
Gazze ve Batı Şeria'nın birbirinden ayrılmaması gerektiğini düşünen hareket organizatörler, (gerçek düşman) İsrail'e karşı işgali protesto etmek amacıyla çalımaların bu hafta başlayacağını ilan ettiler.
“Filistin Ayaklanması!” ya da “Filistin İsyanı!” adıya anılan harekete Filistin topraklarından ve dışından binlerce Filistinli'nin katılması bekleniyor. Filistin halkını bu manada bir çözüm arayışına sokan şeyin ise, “Gazze’deki ve Batı Şeria’daki hükümetlerin, Filistin vatandaşlarının onurunu hiçe sayması” olduğu belirtiliyor.
Lübnan'ın al-Akhbar gazetesinde Uruba Osman imzasıyla yayınlanan habere göre isyancılar, ilk olarak bir kampanya başlatacaklar ve sonrasında, dünyanın dört bir tarafındaki Filistinlilerden imza isteyecekler.
Tamarrud hareketinin üyelerinden Safaa Srour, Al-Akhbar’a konuştu. Srour: “hem Batı Şeria hem de Gazze hükümetleri, Filistin insanına zarar veren politikalara angaje olmuşlardır. Bu bizi inisiyatif almaya ve işgalle savaşılmasına engel olan bütün politik kısıtlamalara karşı bir kampanya başlatmaya itti,” dedi.
Organizatörler, Filistinlileri ayıran sınırlar ve diaspora (mültecilik) sorunu nedeniyle ortak bir noktada bir araya gelemedikleri ve buna çözüm olarak da sosyal medya ağlarını kullanmaktan başka bir yol bulamadıklarını söylüyorlar.
Hareketin başka bir üyesi Faruk Arar, “Biz girişimimizi işgal altındaki Filistin’le sınırlandırmak istemiyoruz. Bu isyanın, her bir Filistinli tarafından sahiplenilmesi gerekiyor. Bu kampanya, bazen alevlenip bazen sönen geçici bir hadise olmamalıdır,” dedi.
Arar’a göre, Tamarrud’un amacı, ayrılığın bitirmek ve Filistinlileri, kendi tarihi hak ve görevleri hususunda bilinçlendirmek, bu yolla işgali defetmek ve Filistinli Otoritelerin meşruluk iddialarına da bir son vermektir. Ayrıca Arar, bu kampanya dâhilinde, geleneksel siyasi grupları hariç tutan geniş katılımlı eylemler düzenlemek istediklerini söyledi.
Arar, bu kampanyanın öncelikli olarak İnternet ağlarını kullanarak insanlara ulaşmaya odaklanacağını belirtiyor ve sonraki aşamada ise, mülteciler de dahil tüm Filistinli grupları kapsayan bir hak talebi sistematiğine dönüşeceğine inanıyor.
Gündem, 23 Haziran 2013 16:57
Yorumlar (0)