Arapları "Radikal" Korkusu Sardı
Gündem, 11 Mayıs 2013 03:01Birleşik Arap Emirlikleri, aşırı olarak nitelendirdiği İslami akımlara karşı mücadele için merkez kuruyor! Tunus hükümeti de onlarla mücadele ediyor.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) aşırı olarak nitelendirdiği dini hareketlere karşı fikri mücadele etmek için yeni bir adım atıyor. Bu çerçevede ülkede 'Hediye' adında bir merkez kurulacağı belirtildi.
Söz konusu proje, BAE Milli Meclisi Kanun Komisyonu'nda görüşüldü. Hazırlanan kanun taslağı, şiddet ve terör yanlısı dini akımlara karşı sadece ülke içinde değil, uluslararası arenada da mücadele edilmesini öngörüyor.
BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada; "aşırılık ve şiddet tehditlerine karşı 'Hediye' Merkezi vasıtasıyla mücadele edeceğiz" dedi. Eğitim yoluyla radikal fikirlere karşı mücadele edeceklerini ifade eden Bakan, şiddet kurbanlarına da yardım edeceklerini ifade etti.
BAE'li yetkililer, şiddet yanlısı akımlara karşı fikri mücadele konusunda seminerler, kurslar ve toplantılar düzenleyeceklerini, ayrıca uluslararası arenada bu konuda adı öne çıkan uzmanlarla da yardımlaşacaklarını bildirdi.
Terörün Tunus'ta geleceği yok
Suriye'deki el-Kaide'ye ses çıkarmayan Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, el-Kaide yanlısı silahlı grupların eylemlerine işaretle "Terörün Tunus'ta geleceği yok" dedi.
Raşid Gannuşi, Tunus'ta düzenlediği basın açıklamasında, şiddete başvurmayan Selefilerle diyalog içerisinde olduklarını, onları her türlü aşırılıktan sakındırarak mutedil İslami düşünceyi benimsemeleri için çalıştıklarını söyledi.
Tunus İçişleri Bakanlığı, Şambi dağı eteklerinde yol kenarına bomba yerleştirerek bazı emniyet güçlerinin yaralanmasına yol açan el-Kaide yanlısı silahlı grupları etkisiz hale getirmek için başlatılan operasyonun devam ettiğini açıklamıştı.
Arap aleminde özellikle Selefi, Vehhabi ve Cihad gibi hareketler son yıllarda epey rağbet görüyor Bu akımlar Mısır ve Tunus gibi ülkelerde siyasi İslami hareketlere denge olması için rejimler tarafından desteklenmekteydi. Çünkü bu akımlar 'zalim yöneticinin zulmüne isyan ederek fitne çıkarmaktansa, sabretmenin daha doğru olduğu' prensibini benimsiyor. Mısır'daki Selefi hareketler, Mübarek'e biat etmiş, Mübarek rejimi de Müslüman Kardeşler'e karşı denge unsuru olması için Selefi akımlara, NileSat'ta 20'den fazla dini kanal açmalarına izin vermişti.
Gündem, 11 Mayıs 2013 03:01
Yorumlar (0)