Esenyurt İmam Hasan Camii
Ehl-i Beyt, 13 Nisan 2013 06:26Caferiyol aylık bültenin ?Kutlu bir davaya gönül verenler? başlığıyla yayınladığı camilerimiz ve kuruluş sürecini anlatan haber söyleşisi, bu ay Esenyurt İmam Hasan Camii'ni okuyucularına tanıtıyor.
İmam Hasan Camii İmamı H. Ş. Turgut Beyhan, söyleşimizde öncelikle kendisinden bahsetti ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi:
1976'da Manisa Turgutlu'da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Turgutlu’da tamamladıktan sonra 1994 yılında İran İslam Cumhuriyeti’nin kutsal Kum kenti ilim havzasında medrese eğitimine başladım. 2004 yılında Türkiye’ye geri döndüm. Bir yıl Turgutlu’da, bir yıl da İzmir Aliağa Camii'nde hizmet ettikten sonra İstanbul’a geldim. Yaklaşık altı yıldır Esenyurt İmam Hasan Camisi’nde hizmet vermekteyim. Evliyim ve iki çocuk sahibiyim.
Beyhan, yapılan etkinliklerle ilgili de şunları söylüyor: Camimizin bulunduğu mahalle Pınar Mahallesi'dir. Burada yaklaşık 70 hane bulunmaktadır. 500 kişiye yakın nüfusu vardır. İmam Hasan Camii’nde yaptığımız yıllık faaliyetlerimiz içinde Hz. Peygamberimiz (saa) başta olmak üzere 14 masumun doğum ve şahadet günlerini anmaktayız. Özellikle İmam Hasan (as)’ın doğum gününü diğer cami derneklerimizi de davet etmek kaydıyla geniş bir katılımla coşkuyla kutlamaktayız. Mübarek Ramazan ayının belli günlerinde özellikle Kadir Geceleri'nde iftar ve sahur programlarımız oluyor. Kur’an kursları düzenliyoruz.
Muharrem ayında matem programlarımız oluyor. Aşura Günü sabahında bölgemizde Aşura ziyaretnamesi ve mersiyeler okuduktan sonra topluca Halkalı'daki Evrensel Aşura Matem Merasimi'ne katılmaktayız.
Haftalık gençlik toplantılarımız oluyor. “Umut Mehdi Gençliği”nin 15 kişilik bir yönetim kadrosu vardır. Aynı zamanda gençlerimize Kur'an dersleri verilmektedir. Yaz tatillerinde de çocuklarımıza Kur’an kurslarında eğitim vermekteyiz.
Camia olarak amacımız kendi inanç ve değerlerimizi halkımızın yaşayıp yaşatması, inancını doğru tanımasıdır. Özellikle gençlerimizin inancımız hakkında yalan yanlış bilgi ve iftiralar karşısında doğru bilgi sahibi olmaları ve bu türden durumlarla karşılaştıklarında cevap vererek şüphe ve yalanları bertaraf etmelerini sağlamaktır.
Gençlerimize yönelik sosyal ve sportif faaliyetlerimiz de oluyor. İki haftada bir halı saha maçlarımız oluyor. Yazın topluca piknik programları düzenliyoruz. Nevruz Bayramı'nda şenliklerimiz olmaktadır. Gençliğimizle toplumumuzun başka bölgelerde yaşayan gençlikle buluşup kaynaşmasını sağlıyoruz.
Bütün gayretimiz Allah’ın rızasını elde etmek, birliğimizi ve dirliğimizi korumak, Hz. Peygamber ve Ehli Beyti’nin yolundan gitmek ve onların izini sürmektir. Barış ve huzur içinde inancımızı yaşamak ve Müslümanlar arasında vahdeti bilincini muhafaza etmektir. Bu vesileyle bize vakit ayırıp Caferiyol Aylık Bülten’de bize de yer verdiğiniz için sizlere de teşekkür ediyorum.
Çamurlu yolları çiğneyerek başladık
İmam Hasan Camii Dernek Başkanı İbrahim Buyruk ve başkan yardımcısı Feyzullah Talayhan oluşum sürecini Esenyurt’un varoşlarında başlayan mücadelenin uzun soluklu, sabır isteyen ve ibadet bilinci içinde yürüyen bir süreç olduğunu belirterek anlatıyor.
Alt yapısı olmayan, çamurlu yolları çiğneyerek tek katlı bir binada başladı bu kutlu mücadele. Halkımızın gelir düzeyi düşüktü ama inancına ölesiye bağlı ve sadıktı. Toplumumuzun birlik ruhu, dayanışma aşkı bütün zorlukları kolay kılmaya yetti.
İmam Hasan (as)’ın adıyla süslenen camimizin temeli 1996 yılında atıldı. Benim de içinde bulunduğum bu süreçte büyük emekleri olan Latif Gök, Abdullah Çibuk ve Şamil Gök kardeşlerimiz vardı. Bize ilk hizmet veren alimimiz H.Şeyh Tacettin Uluç hocamız oldu. O yıllarda bu oluşuma madde ve manevi emekleri olan büyük hizmetler ifa eden fakat hakkın rahmetine kavuşmuş emektarlarımız var; rahmetli Yakup Talayhan, Rahim Çimen, Fuat Talayhan gibi. Allah hepsine rahmet etsin bunların büyük emekleri var.
Şu anda içinde ibadet ettiğimiz yer o zamanlar tarlaydı. Çok az insan vardı buralarda. Bizim de nüfusumuz azdı. Merkezimize yani Zeynebiye Camii'ne gittik. Değerli liderimiz Sayın Selahattin Özgündüz hocamızın huzuruna gittik ve kendisine arzumuzu açtık. Burada bir camiye ihtiyaç duyduğumuzu söyledik. Kendisinin de büyük himmetiyle cami yaptırmaya karar verdik. O zamanlar fakirlik ve yoksulluk çoktu. Ama tüm zorluklara rağmen birlik ve beraberlik ruhuyla altı yüz elli metreye temel attık.
Bu süre içerisinde İmam Hasan Camii'nde birçok âlimimiz görev aldı. Şu anda ikitelli Parseller'de bulunan Hz. Resul-i Ekrem Camii'nde görev yapan H. Ş. Ammar İlter, Çiçek Turizm’de hizmet veren H.Ş. Kemal Otay, H.Ş. Ahmet Kamacı, Seyyid Musa Atış, şimdi Almanya’da görev yapan H.Ş. Ahmet Talayhan, H.Ş. Tacettin Uluç o zorlu süreçte bize hizmet veren âlimlerimizdi. Şimdi ise H.Ş. Turgut Beyhan hocamız toplumumuza hizmet vermektedir.
Şu an dernek yönetimimizde H. İbrahim Buyruk’un başkanlığında aktif olarak görev yapan Hacı İsmail Talayhan, Kamer Talayhan, Eyüp Çibuk bulunmaktadır. Camimizi yavaş yavaş bu seviyeye getirirken belediyemizin bu süreçte katkısı büyüktür
İmam Hasan Camii Dernek Başkanı H. İbrahim Buyruk: Geçmişten gelen bayrağı omuzlarken çok sıkıntılarımız oldu. Ancak gönül birliğiyle, inançla her türlü zorluğun üstesinden geldik. Esenyurt Belediye Başkanı'mız Necmi Kadıoğlu ile bir gün otururken kendisine, “Sayın başkan camilere yardım yapıyorsunuz ama İmam Hasan Camisine neden yardım yapmıyorsunuz?” diye sitemde bulundum. Kendisi o andan itibaren yardımlarını esirgemedi. Halkımızın yardımlarının dışında genellikle belediyemizin kapısını aşındırdık. Başkanımız Sayın Necmi Kadıoğlu Allah razı olsun camimize elinden ne geldiyse esirgemeden yapmıştır. Camimize beton, demir, avizeler, kapılar, bahçemize kadar ne ihtiyacımız olduysa sağ olsun esirgemediler. Gençlerimizin her organizasyonunda yine gerekli olan neyse karşıladılar.
En son biliyorsunuz Dünya Caferi Alimler Birliği'nin organize ettiği Evrensel Erbain Matem Merasimi'ni yine başkanımızın kültür merkezini tahsis etmesiyle burada yaptık. Halkımızın buraya intikali için arabalar tahsis etti. Kendisi de bizzat programa teşrif ettiler. Ben sizin aracılığınızla kendilerine tekrar teşekkür ediyorum.
Burada önemli katkıları olan gurbetçilerimizden H. Erol Buyruk, Almanya İmam Caferi Sadık Camii'nin büyük emektarı çok değerli ilim adamı H. Ş. Sefer Çoşkun’un büyük katkıları oldu; kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Ayrıca cemaatimizden tekstilci Kars ilimizden Fikret Bey bizlere çok yardımcı oldular. Bütün kubbenin alanını, cam ve pencerelerimizi kendileri yaptırdı. Allah kendilerinden razı olsun. Yine H.İbrahim Özturan, Hacı Yolcu kardeşimiz camimizin ses sistemimizi komple kendileri yaptırdı. Allah hepsinden razı olsun. Maddi ve manevi katkılarını bu güzel camiden esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum.
Camimizin halen 60 bin lira borcu bulunmaktadır. Birliğimiz ve dirliğimizi muhafaza ettikçe, gönülden bu kuruluşa hizmet verdikçe aşamayacağımız sorun yoktur. Bu camiye her baktığımızda, içinde huzur içinde ibadet ettikçe tüm yorgunluğumuz ve sıkıntılarımız gidiyor ve mutlu oluyoruz. Allah şükürler olsun.
İnancımızı, kültürümüzü burada yaşayıp yaşatıyoruz. Bölgemizde her kesimle iyi ilişkilerimiz var. Millet olarak birliğimizi ve dirliğimizi korumalıyız. Farklı inançlar, mezhepler bizim zenginliğimizdir. Bu güzel kuruluşları korumak, camilerimizi dolu tutmak hepimizin görevi olmalıdır. Bunlar olmasaydı İnancımızı ve kültürümüzü kaybederdik. Camimizin çok güzel ve geniş bir avlusu var, bahçesi var. Düğünlerimizi de burada kendi mekânımızda yapıyoruz. Neslimiz daha bilinçli ve öz güvenle yetişiyor.
Buyruk şu mesajlarla konuşmasını bitiriyor:
Arzumuz, birliğimizin ve dirliğimizin korunması, âlimlerimizin buna özen göstermesini, güzellikleri paylaşmada birbirleriyle yarışmalarıdır. Yüce Allah’ın camiamıza, milletimize, İslam dünyasına huzur ve esenlik vermesini ve vahdetlerini güçlü bir şekilde korumalarında yardım etmesini diliyorum.
Ehl-i Beyt, 13 Nisan 2013 06:26
Yorumlar (0)