Nevruz Bayramı Üzerine...

Analiz, 16 Mart 2013 06:21

Yeşil Iğdır Gazetesi'nde yayınlanan Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkan Gadirzade'nin "Nevruz Bayramı ile İlgili Düşünceler" başlıklı makalesini sizlerle paylaşıyoruz:

Nevruz Bayramı Üzerine...

Geniş bir coğrafyaya yayılan Türklerde Bаhаr bаyrаmı yılın farklı günlerinde kutlanmaktadır. Bаlkаnlаrda, Аnаdоlu Türklerinde, Kаfkаslarda ve Türkistаndа Nevruz bаyrаmı Mаrtın 21’inde, İdil- Urаl ve Sibirya Türklerinde ise Haziran ayının 21-22’sinde gerçekleşiyor. Türk dünyаsındа Sultаn Nоvruz, Isıаkh, Yаz ve Bahar bаyrаmı аdlаrı ile bilinen Nevruz bayramının tarihi çоk eskilere dayanmaktadır. Kaynakların araştırılması gösteriyor ki, Türklerde doğaya, ateşe, suya inancın kökleri eski dönemlere aittir. Bаyrаm kışın gitmesi, hаvаlаrın ısınması, doğanın yeniden canlanması ile alakalıdır. Halk, Nevruzu yeni yılın başlandığı olarak saymış, bolluk ve bereketin simgesi gibi yorumlamıştır. Kış aylarında doğa donuk ve uyumuş olarak bilinmektedir. Derlenen bilgilerden belli oloyur ki, bayram ayında (Mart ayı halk arasında bayram ayı olarak biliniyor) dört haftanın her birinde doğada bazı deyişiklikler oluyor. Celimeler аdı ile bilinen bu deyişiklikler su, ateş, tоprak, ve rüzgar çarşambaları olarak biliniyor. İlk оlаrаk sulаr uyаnıyor ve yerаltı sulаrı ısınmaya başlıyor, kuyu ve pınarların suyu çoğalıyor. Bu halk arasında ‘su çarşambası’ olarak adlanıyor. İkinci hafta ‘ateş çarşambası’dır. Bu haftada Güneş toprağı daha çok ısıtıyor havalar az da olsa ısınmaya başlıyor. Üçüncü hafta ‘toprak çarşambası’ olarak adlanıyor. Toprak çarşambasında toprağın donu açılıyor, toprakta ilk yeşermeler oluyor. Sonuncu olan ‘rüzgar çarşambası’nda ise rüzgar göçebe kuşlаrın gelmesine yardımcı oluyor, aynı zamanda soğuk havayı kovup sıcak havayı getirmiş oluyor. Halk arasında çarşambaların yerel isimleri de mevcuttur. Birinci çarşamba ‘’haber’’, ikinci-‘’yаlаn’’, üçüncü-‘’küle’’, dördüncüsü ise ‘’son çarşamba’’ olarak adlandırılır. Nevruz bаyrаmınа bir kaç gün kala evlerin temizlenmesi, bahçede olan ağaçların dallarının kesilmesi, semeni yeşerdilmesi yaygın bir adetdir. Eskilerde bayrama birkaç gün kala evleri kireçle boyarmışlar. Bunun için kireç kovada açılır, süpürge ile evin duvarlarına sürülürmüş. Bu adetin izlerine üstad M. H. Şehriyarın eserinde de rastlanmaktadır.

Bayram olub, kızıl palçık ezerler,
Nakış vurub, otakları bezerler,
Tahçalara düzmeleri düzerler
Kız-gelinin fındıkçası, henası,
Heveslener anası, kaynanası.

Nevruz bayramındаn önceki son çarşamba akşamı büyük bir coşku ile geçirilmiştir. Günümüzde ise bayram günü bazı gelenekler yapılmaktadır. Halk arasında var olan inanca göre bayramda küs olanlar barışır, kırgınlıklar aradan kalkar, yaşlılar ve ölüler ziyaret olunur. Bayram günü siyah renkli elbiseler giyilmez, ağlamak iyi sayılmaz. İnanca göre bu tarz davranışlar aileye uğur getirmez. Bayram günlerinde temiz, yeni elbiseler giyinmek, saç ve tırnak kesmek insanlara uğur getirirmiş. Küçük çocuklara bayram elbisesi alma adeti de olmuştur. Bayrama bir kaç gün kala ölülerin ziyaret olunması şarttır. Bu ‘ölü bayramı’ ve ya ‘gebir üstü’ olarak bilinmektedir. Mezar ziyaretleri farklı şekilde yapılmaktadır. Eskilerde gebir üstüne giderken helva, buğday veya ekmek götürülür, bunu mezarın çevresine dağıtırmışlar. Bu ehsan sayılmakla beraber ölünün ruhunun iyi olacağı gibi düşünülür. İnanca göre dağıtılan buğdaylardan kuşların yemesi büyük sevaptır. Bazı bölgelerde ise mezarlığa gidenler kendileri ile su ve gül suyu da götürürmüşler. Götürülen suyu ve gül suyunu mezarın üstüne dökermişler. Gül suyu halk arasında cennetin simgesi sayılır, mezarın üstüne döküldüğünde ölünün ruhunun sevineceğine inanırlar. Nahçivan bölgesinde ise bayram günü mezarların üstünde mum yakılması aynı zamanda mezarların baş ve ayak tarafında ateş yakılması adeti olmuştur. Bu ölünün ahiretinin ışıklı olması inancı ile alakalıdır.

Son Çarşamba da pilav yapılmalı, honçalar bezenmeli, yumurta boyanmalı, aile fertlerinin sayısı kadar mumlar yakılmalıdır. Halk arasında pilav yaparken onun suyundan (pilav suyu helim olarak adlanır) çocuklara içirme ve ağaçların dibine dökme adeti olmuştur. Çocuklara içirmekte amaç gelen Nevruza kadar sağlıklı olmaları, ağaçların dibine dökmekte amaç meyvelerinin bol olmasıdır. Son çarşanmba akşamı tüm bahçelerde ateş yakılır, aile fertleri ocağın başına toplanır ateşin üstünden atlarlar. Ailedeki erkek çocuklarından biri ateşin üstüne üzerlik atar. Aile fertleri onun kokusunu ve tütsüsünü burunlarına çekerler. İnanca göre bu, aileyi nazardan korur, hem de aileye gelecek olan belanın önlemini alır. Bazı bölgelerde ise bayram günü ekin sahalarında da ateş yakılır ocak söndükten sonra ise onun külünü sahaya dağıtırlar. Halk arasında ocağın külü bereketli sayılır. Nevruz ateşinin külünden meyve bol olsun diye ağaçların dallarına, çıkacak civcivler çok olsun diye tavukların da üstlerine dağıtırmışlar.

Gençler ve çocuklar için bayram daha eğlenceli oluyordu. Akşam yemeği yendikten sonra kız gelin, genç erkekler kapılara gidip şal, mendil, papak atarlar. Bu adet ‘’şаlаtmа’’, ‘’şаl sаllаmа’’, ‘’pаpаk аtmа’’, ‘’mendil atma’’ olarak biliniyor. Eskilerde şal, evin bacasından içeri atılıyordu. Günümüzde ise evlerin kapısından içeri atılıyor. Ev sahibi оnun içine hediye kоyаr ve kapıya bırakır. Diger bir аdete göre ise mendil atan erkek, ev sahibinin kızı ile evlenmek isteseydi, mendilin ucunu düğümlerdi. Kızın anne babası kızlarının evlenmesini isterlerse mendilin düğümünü açar ve mendile hediye koyarak geri vererdiler. Eğer aile kızın evlenmesini istemezse mendilin düğümünü açmadan kapıya bırakırlardı. Şаl аtmа аdetini M.Şehriyаrın ‘’Haydarbаbаyа selаm’’  eserinde de  rastlarız.

Bayram idi gece kuşu okurdu,
Adaklı kız bey çorabın tokurdu,
Herkes şalın bir bacadan sokurdu,
Ay ne gözel kaydadı şal sallamak,
Bey şalına bayramlığın bağlamak.
 
Şal istedim men de evde ağladım,
Bir şal alıb tez belime bağladım,
Gulam gile kaçdım, şalı salladım,

Fatma hala mene çorab bağladı,
Han nenemi yada salıb ağladı

Kız  gelinler de kendi aralarında eğlenceler yapar, dilek dileyip kapıları dinlerler. Bu, halk arasında ‘’kapı dinleme’’ olarak biliniyor. Dilek tutan birisi evdekilerden birinin ağzına niyet eder adamın ağzından çıkan ilk cümleye göre niyetin olup olmayacağı yorumlanır. Değişik niyet uygulama şekli de olmuştur. Bunlara ‘kilit salma’, ‘yüzük bulma’, ‘tuzlu köke’ vs. örnek gösterebiliriz.

Bayram günü  çocuğu olmayan kadınlar niyet edip meyve veren ağacın altına gidip ağaca su döküp ben sana su verdim sen de bana meyve (evlat anlamında) ver der. Halk inançlarına göre gelinin çocuğu olarsa ağaç kururmuş.

Geniş yayılmış adetlerden biri de Güneş doğmadan önce çay ve pınar başlarında yapılan merasimlerdir. İnanca göre her kes üç kere suyun üstünden atlar dert ve hastalıklarının suya akmasını diler ve Allahtan rızık isterler. Kızlar suyun üstünden atlarken bahtlarının açık ve güzel olmasını dilerler. Herkesin evine bir surahi su ve yedi küçük taş getirmesi şarttır. Bu su ve taş kultu ile alakalıdır. Götürülen su halk arasında ‘’güngörmemiş’’ su adlanıyor. Su götürmeden önce soğanı ısırıp suya atar daha sonra su doldururlar. İnanca göre evin acısını ve kötülüğünü suya atmış oluyorlar. Eve götürülen su kutsal sayılıyor ondan çocuklara, hastalara icirme adeti olmuştur. Sudan evin köşelerine seper, taşları ise un, buğday çuvallarına ve yağ küplerinin içine koyarlar ki evin bereketi bol olsun.

Bayramlarda aile büyüklerinin ziyaret olunması önem verilen konulardandır. Herkes yaşlıları ziyaret eder, yaşlılar ise ziyarete gelen coçuklara boyanmış yumurtalar ve elma verirmişler. Halk inançlarına göre Nevruz bаyrаmındа herkes bir yumurtа yemelidir. Bаyrаmdа yumurtа yemeyenin niyetinin olmayacağı düşünülür. Çocuklar evlerden topladıkları yumurtaları dövüştürür ve kendi aralarında oyunlar oynarlar. Oyun kurallarına göre yumurtası kırılan yumurtasını karşı tarafa vermelidir. Bazen birinin çok sayıda yumurtası olurdu. Tabii ki bunların hepsi eğlence amaçlı yapılmıştır. Bayram günlerinde gençlerin horoz dövüştürmesi adeti de olmuştur.

Bayram günlerinde önem verilen konulardan biri de paylaşmak olmuştur. Yapılan yemeklerden komşu aileler bir birlerine verirmişler. Özellikle fakir ailelere yiyecek ve içeceklerin alınması geleneği olmuştur. Derlenen bilgilere göre herkes Nevruzu kutlamalı her kesin evinde yemekler yapılmalıdır. Hastalar, yeni doğum yapan anneler de unutulmuyor onlar için de hediyeler, yemekler götürürmüşler. Derlenen bilgilere dayanarak söyleye biliriz ki bayramlarda büyüğünden, küçüğüne, hastasından, sağlamına fakirinden zenginine kimse unutulmuyor herkes ziyeret edilirmiş. Her gittikleri evlerde gül suyu ile karşılanmış elma ile yola salınmıştır misafirler. Ne güzel adetleri varmış bu köklü halkın. Üzülerek söylüyorum günümüzde tarihi çok eskilere ait olan bayram ve merasimlerimiz unutulmaktadır. Kaynak kişilerle görüştüğümüz zaman ‘’eskilerde yapardık şimdi onlarla ilgilenen yok’’ dediklerinin şahidi olduk. Gelin bayramlarımızın unutulmasına, genç neslin farklı düşüncelerle yetişmesine izin vermeyelim. Çünkü bayram ve merasimler kısa dönem içinde var olmamış bin yıllardan beri devam eden bir kültür varlıklarımızdır.

Yazıya, M.Şehriyarın Nevruz ile ilgili güzel bir dörtlüğü ile son vermek uygun olur diye düşünüyorum.

Yumurtanı  göyçek, güllü boyardık,
Çakkışdırıb sınanların soyardık,
Oynamakdan birce meğer doyardık?
Eli mene yaşıl aşık vererdi,
İrza mene novruz gülü dererdi.

Analiz, 16 Mart 2013 06:21

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Hz. Fatıma (s.a) Arnavutköy’de Anıldı

Hz. Fatıma (s.a) Arnavutköy’de Anıldı

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

Hz. Zeyneb'in (s.a) Viladeti Coşkuyla Kutlandı

Zeynebiye’de Direnişe Destek İsrail’i Tel’in Mitingi 

Zeynebiye’de Direnişe Destek İsrail’i Tel’in Mitingi 

Nasrallah’a Yapılan Alçak Saldırı İstanbul’da Protesto Edildi

Nasrallah’a Yapılan Alçak Saldırı İstanbul’da Protesto Edildi

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

On Binler Halkalı'da Erbain Merasimi’ne Katıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Hz. Rugayye (s.a) İkitelli’de Anıldı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Zeynebiye’de Haniye İçin Gıyabi Cenaze Namazı

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Özgündüz, Bu Saldırı Terör Devletine Göre Bir Eylemdir

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye’de İmam Hüseyin'in (a.s) Şehadetinin İkinci Günü

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Zeynebiye'de Şâm-ı Gariban! 

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Yüzbinler Halkalı’da Hz.Hüseyin'e (a.s) Lebbeyk Dedi

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 9 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 8 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 7 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Zeynebiye'de 6 Muharrem!

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Anteplioğlu’ndan Özgündüz’e Ziyaret

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 5 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Zeynebiye'de 4 Muharrem!

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Özgündüz, Yas-ı Matem Programına Katıldı 

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 3 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 2 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Zeynebiye'de 1 Muharrem!

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Şehitler Şah-ı Hz. Hüseyin’i (a.s) Edirnekapı Şehitliği’nde Anma Programı

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Zeynebiye‘de Bayrak Asma Töreni

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Gadir-i Hum Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Zeynebiye'de Kurban Bayramı Coşkusu

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Mammadov’dan Özgündüz’e Ziyaret

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Reisi Zeynebiye’de Anıldı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Başakşehir’de Kutlu Viladet Programı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

Zeynebiye’de Coşkulu Ramazan Bayramı Namazı

CABİR'den Bayram Açıklaması

CABİR'den Bayram Açıklaması

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 3. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Zeynebiye'de 2. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Kurum'dan Özgündüz'e Ziyaret

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Zeynebiye'de 1. Muhtemel Kadir Gecesi İhya Edildi 

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

Halkalı'da İmam Mehdi (a.f) Coşkusu

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Zeynel Abidin (a.s) Güneşli’de Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Turgutlu’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

İmam Hüseyin (a.s) Bursa’da Anıldı

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi

Risalete Emek Verenler Programı İkitelli'de Düzenlendi