Bahreyn Muhalefeti, Rusya'yla Görüştü
Siyaset, 08 Şubat 2013 10:56Bahreyn muhalefet delegasyonu çarşamba günü dört günlük bir ziyaret gerçekleştirmek üzere Moskova?ya geliyor. Rusya?nın Sesi muhabiri İmad Tufayli bu ziyaretle ilgili olarak delegasyon başkanı, Bahreyn?deki en büyük muhalefet hareketi ?Al-Vifak? genel sekreteri Ali Salman ile görüştü.
6 – 10 şubat tarihleri arasında Bahreyn muhalefet delegasyonu Moskova’ya gelecek. Bu ziyaret kimin daveti üzerine gerçekleşiyor?
Rusya Dışişleri Bakanlığı bundan önce müteakip kereler politik istişarelerde bulunmak üzere bizleri Moskova’ya davet etme isteğini dile getirmişti. Şimdi de Rusya’ya gidiyoruz. Bahreyn muhalefet delegasyonu üç politik birlik ve 4 parti temsilcisinden meydana gelecek. Şu anda Rus yönetiminden kimlerle görüşeceğimiz konusunda kesin bir bilgi yok, ancak etkili insanların olacağını biliyoruz.
Bu ziyarete büyük önem veriyoruz, çünkü Rusya düşüncelerimizin ve taleplerimizin uluslararası kuruluşlarda destek görmesi konusunda çok büyük rol oynayabilir. Moskova’da Bahreyn’deki insan hakları ve ülkedeki politik durumu ele almayı planlıyoruz. Bu konuda Rus muhataplarımızın görüşlerini ve önerilerini duymak istiyoruz. Bunun dışında basın-yayın kuruluşları, araştırma merkezleri temsilcileri ve Bahreyn’e ve kaderine ilgi duyan sıradan insanlarla biraraya gelmeyi de istiyoruz.
Rusya’da ne bekliyorsunuz?
Birincisi Rusya Bahreyn halkının taleplerinin duyulmasına ve yerine getirilmesine etki edebilir. İkincisi Bahreyn yönetiminin güç kullanmadan politik görüşmelere girmesi çağrısında bulunabilir. Rusya rejimden insan haklarına uyulmasını talep edebilir, çünkü Rusya’nın sesi uluslararası alanda büyük etkiye sahiptir.
Bahreyn Adalet Bakanı ülkede ilk genel ulusal diyaloğun 10 şubatta yapılacağını açıkladı. Yönetimin bu girişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dün muhalefet temsilcileri, muhalafetin ilgi duyduğu bazı konuları tartışmak üzere Bahreyn Adalet Bakanı ile görüşme yaptılar. Önde gelen husus muhalefet ile iktidar arasında yapıcı bir diyaloğuın sağlanması idi. Ancak büyük bir üzüntü ile belirtmek isterim ki görüşmenin sonucu olumsuzdur, çünkü adalet bakanı dile getirdiğimiz tüm düşünceleri reddetti. Bu görüşlerimizi daha sonra, masa başı görüşmelerinde ele almamızı teklif etti. Ancak bu hususların büyük bir çoğunluğu bu görüşmelere hazırlık konusundaki prensip noktalar ile ilgiliydi. Örneğin hükümet muhalefetten 8, iktidar kanadından 20 kişinin görüşmelere katılmasına izin verdi. Böylece denge bozulmuş oldu, bir muhalife karşı 2-3 iktidar temsilcisi oyu söz konusu olacak. Hükümetimiz her zaman bu şekilde hareket etmektedir: Orta yol bulmak yerine kendi şartlarını dikte ediyorlar.
Ülkedeki krizin çözülmesi için muhalefet olarak neyin gerekli olduğunu düşünüyorsunuz?
Demokratik yoldan gitmek. Rejim şu anda kraliyet ailesine dayanıyor. Kral ne derse o olur. Ancak Kral her zaman halkın çıkarları doğrultusunda hareket etmiyor. Ülkemizde Kral, iktidarı halkı ile paylaşmalıdır. Halk parlamentoyu seçmeli ve bu parlamento sadece kraliyet ailesi değil Bahreyn halkının çıkarları doğrultusunda hareket etmeli. Ülkemizde seçimler yapılmalı. Halkımızın seçme hakkı olmalı, başka halklardan ayrı ne özelliğimiz var ki?
Siyaset, 08 Şubat 2013 10:56
Yorumlar (0)