NaMübarek Yeniden Hakim Karşısında
Siyaset, 14 Ocak 2013 19:03Mısır?ın, nisan ayında yapılması kararlaştırılan Halk Meclisi seçimlerine hazırlandığı sırada gündeme gelen Mübarek?in yeniden yargılanmasının ülkede tansiyonu tekrar yükseltmesinden endişe ediliyor
Geçtiğimiz yıl gerçekleşen devrimle koltuğunu kaybeden eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’e, 800’den fazla kişinin ölümünden suçlu bulunarak çarptırıldığı ömür boyu hapis cezası ülke Yargıtay’ınca bozulması üzerine, tekrar yargı yolu göründü. Üst mahkemenin temyiz kararından eski İçişleri Bakanı ve rejimin kara kutusu olarak adlandırılan Habib el Adli de yararlanacak. Mısır’ın nisan ayında yapılması kararlaştırılan Halk Meclisi seçimlerine hazırlandığı sırada gündeme gelen Mübarek’in yeniden yargılanmasının ülkede tansiyonu yeniden yükseltmesinden endişe ediliyor.
Mübarek, oğulları Cemal ve Ala ile yakın çevresi aleyhine açılan davalar geçtiğimiz yıl sonuçlandırılmış, ancak verilen cezalar hiçbir kesim tarafından tatmin edici bulunmamıştı. Mahkemenin karara gerekçesi açıklanmazken, Mübarek’in avukatı Ferit el Dib, daha önce yaptığı açıklamalarda yargılamaya hukuki süreç boyunca bazı yöntem hataları yapıldığını belirterek itiraz ettiklerini belirtmişti.
Rahatsızlığından dolayı askeri hastanede bulunan Mübarek (84) son olarak da Ahram kurumlarından şahsına bazı hediyeler aldığı yönünde suçlamalara maruz kalmıştı.
Devrik lider karşıtları, 30 yıl boyunca ülkeyi yöneten Mübarek’in sadece devrim günlerindeki ölümlerle yargılanmasının haksızlık olduğunu, onun iktidarı boyunca her alanda yolsuzluk yaptığını, tüm bu tarihin gözler önüne serilmesi gerektiğini ifade ediyor.
İlgili kararın bozulmasından önce Mübarek’in çok yakınındaki Safvet el Şerif gibi isimlerle bazı bakanların serbest bırakılması özellikle iktidardaki Müslüman Kardeşler’de büyük bir rahatsızlık meydana getiriyor.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, yargının anayasa referandumuna müdahalesini engellemek için geçtiğimiz yıl kasım ayında tartışmalı bir kararnameyi yürürlüğe koymuş, bu da ülkede günler süren çatışmalara yol açmıştı. Mursi yönetimi, yargıyı Mübarek rejiminin ayakta kalan en güçlü ve son kalesi olmakla suçluyor.
Siyaset, 14 Ocak 2013 19:03
Yorumlar (0)