Arakan'da Zulüm Devam Ediyor
Gündem, 29 Ekim 2012 11:12Son bir haftada Kyaukpyu?daki olaylar sebebiyle binlerce Arakanlı Müslüman evini terk etti. Katliamdan kaçmak için bot ve kayıklarla denize açılan onlarca Arakanlının da boğularak öldüğü iddia ediliyor.
Myanmar yönetimi, Birleşmiş Milletler’e, Arakan eyaletindeki şiddet olayları sebebiyle büyük çoğunluğu Müslüman 22 binden fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi. Artan şiddet sonrası BM yetkililerine olayların yaşandığı bölgeleri gösteren Myanmar yönetimi en az 4600 evin küle döndüğünü de kabul etti. Son olaylar ile haziran ayından beri yaşadığı yeri terk eden Arakanlıların sayısı 100 bini aştı. Bir hükümet yetkilisi son haftada 84 kişinin öldüğünü belirtti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, önceki gün Kyaukpyu şehrinde yüzlerce evin yakıldığını uydu fotoğrafları ile ortaya koymuştu.
Kyaukpyu’daki katliamdan kaçmak için bot ve kayıklarla denize açılan onlarca Arakanlının da boğularak öldüğü iddia ediliyor. Kıyılara vuran cesetlerin içinde yanmış insanlara da rastlanıyor. Kaçan 3 bin kadar Müslüman, Arakan eyaletinin başkenti Sittwe’deki kamplara sığındı. Son 4 ayda gelenlerle birlikte sayıları binleri bulan Arakanlılar büyük zorluk içinde yaşıyor. Balıkçı kayıkları ile canlarını kurtarmak için kaçmak zorunda kalan Müslümanlar, yanlarına hiçbir şey alamadan yola çıkmış. 42 yaşındaki balıkçı Maung Myint, güvenlik kalmadığı için yaşadığı Pauktaw şehrini cuma günü terk etmek zorunda kaldığını anlatıyor. Teknesine karısı ve 6 çocuğunun da içinde olduğu 40 kişiyi alarak denize açılmış. Evinin yakıldığını ve bir kuruşu bile kalmadığını anlatan Myint, ne yapacağını bilmediğini söylüyor. Kyaukpyu’daki evinin yakılmasından sonra kaçanlardan birisi de 40 yaşındaki balık satıcısı Zeynep. 12 ve 14 yaşındaki iki oğlu ile yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını anlatan Zeynep, “Artık güvenliğimiz kalmadı. Umarım zulüm sona erer ve barış içinde yaşamaya devam ederiz.” diyor.
Olayların artmasından sonra Sınır Güvenliği Bakanı Korgeneral Thein Htay, Birleşmiş Milletler’in Myanmar’daki temsilcisi Ashok Nigam ile yanan evlerin bulunduğu bölgelerde incelemelerde bulundu. Yeni gelenlerle birlikte kamplarda kalan Arakanlıların sayısının çok arttığına işaret eden Nigam, kıyıda köşede kalan binlerce insana yardım ulaştıramadıklarından yakındı. Durumun çok vahim olduğunun altını çizen Nigam, ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak için hükümet ile birlikte çalıştıklarını anlattı. Nigam, yaşanan şiddet, korku ve güvensizlik ortamının hükümetin son dönemde söz verdiği demokratikleşme sözünün aksine bir durum meydana getirdiğinin altını çizdi.
Evlerimiz Yakılınca Kaçtık
Kyaukpyu’dan kaçarak canını kurtaranlardan birisi de 33 yaşındaki 4 çocuk annesi Ashra Banu. Olayların patlak vermesinin ardından güvenlik güçlerinin evlerinden çıkmaması uyarısı yaptığını kaydeden Banu, “Daha sonra evlerimizi yakmaya başladılar. Biz de Budistlerin ve polislerin arkamızdan ateş etmesine rağmen oradan kaçtık. Yangını söndürmeyi düşünmedik bile. Sadece kaçtık. Müslümanların yaşadığı mahalle tamamen yandı, kül oldu.” diye anlatıyor yaşadıklarını.
Arakan eyaletinin başkenti Sittwe’nin 120 kilometre güneyinde bulunan liman şehri Kyaukpyu’nun, Çin’in Myanmar’daki en stratejik yatırımı olan petrol ve doğalgaz boru hatları için hayati önemi var. Yan yana döşenen iki hattan Çin’in enerji ihtiyacı olan sanayi bölgelerine gaz ve petrol ulaştırılıyor.
22 Bin Müslüman Evini Terk Etti
Myanmar yönetimi, Birleşmiş Milletler'e, ülkenin batısında Bangladeş sınırındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki şiddet olayları nedeniyle çoğu Müslüman 22 binden fazla kişinin evini terk etmek zorunda kaldığı bilgisini verdi.
BM'nin, Myanmar'ın Yangon kentindeki yetkililerinden Ashok Nigam, bu sabah itibariyle Myanmar yönetiminin verdiği bilgiye göre, son bir hafta içinde 22 bin 587 kişinin evini terk ettiğini, yaklaşık 4 bin 665 evin küle döndüğünü bildirdi.
Nigam, evini terk edenlerden 21 bin 700'ünün Müslüman olduğunu ve Müslümanlara ait 4 bin 500 evin ateşe verildiğini kaydetti.
Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet yetkilisi ise, bu haftaki olaylarda 84 kişinin öldüğünü belirtti.
Myanmar'da 21 Ekim Pazar günü Rakhine Budistleri ve Rohingya Müslümanları arasında şiddet olayları yeniden patlak vermiş ve Müslüman nüfus Bangladeş sınırına doğru yeni bir göç akını başlatmıştı.
Gündem, 29 Ekim 2012 11:12
Yorumlar (0)