Moon: Silah Sevkiyatını Durdurun
Siyaset, 11 Ekim 2012 18:50BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Türkiye-Suriye sınırındaki karşılıklı top atışlarının ve Suriye'deki iç savaşın Lübnan üzerindeki etkisinin "son derece tehlikeli" olduğunu söylüyor.
Suriye'deki gelişmelerin "tüm bölge istikrarı için ciddi riskler taşıdığını" belirten Ban, Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu'ndaki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Suriye'deki durum önemli ölçüde kötüleşti.
Suriye'nin komşularının ve bütün bölgenin istikrarına ciddi riskler oluşturuyor. Suriye-Türkiye sınırındaki zıtlaşmanın kızışması ve krizin Lübnan'a etkisi son derece tehlikeli."
Ban ayrıca, kış yaklaşırken sayıları 300 bini aşan Suriyeli mülteciler için yardım çağrısı yapıyor.
Suriye hükümetine ve muhalefet güçlerine silah naklinin devam etmesi de BM Genel Sekreteri'ni kaygılandırmaya devam ediyor.
Silah Nakline Karşı Uyarı
AFP'nin haberine göre, Ban Ki-Moon, Suriye'de yaklaşık bir buçuk yıldır güvenlik güçleriyle isyancılar arasında devam eden çatışmaları, "küresel çapta dallanıp budaklanan bölgesel bir facia" olarak nitelendiriyor.
Suriye'deki Beşşar Esad yönetimine ve muhaliflere silah aktarılmaya devam edilmesinden "derin kaygı duyduğunu" söyleyen Ban, "Silah sağlayan ülkelerden, bir kez daha, buna son vermelerini istiyorum" diyor.
AP'nin aktardığına göre Ban çağrılarına, "şiddetin son bulmasını ve krizden çıkış için siyasi çözüme yönelinmesini" de ekliyor.
Suriye Tek Taraflı Ateşkesi Kabul Etmedi
Birleşmiş Milletler'in (BM), Esad yönetimine yapmış olduğu tek taraflı ateşkes çağrısı yönetim tarafından kabul görmedi. Konuyla ilgili açıklama Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi’den geldi.
BM genel sekreterinin görüşmelerde "tek taraflı olarak ateşkesin uygulanması" talebinde bulunduğunu ifade eden Makdisi; Suriye heyetinin aynı görüşmede BM genel sekreterine; “Suriye Arap Cumhuriyeti daha önce bu öneriyi iki defa fiili olarak uyguladı. İlkinde Mustafa el-Dabi başkanlığındaki Arap gözlemciler heyetinin Suriye'de görev yaptıkları sırada, ikincisinde de Kofi Annan’ın altı maddelik planı çerçevesinde ve BM gözlemciler heyetinin görevi sırasında 12 Nisan’da uygulandı. İki defasında da silahlı terör grupları Suriye hükümetinin tek taraflı ateşkesi uygulamasını fırsat bilip bir kısım bölgelerde silahlı varlıklarını pekiştirdiler. Böylece silahlı terör gruplarının ateşkese ihlal olarak gerçekleştirdikleri şiddet eylemleriyle asker ve sivil vatandaşların saflarında can kaybı ikiye katlandı..” cevabını verdiğine dikkat çekti.
Suriye heyetinin aynı görüşmede BM genel sekreterine; "Suriye'deki silahlı grupları barındıran, eğiten, finanse eden ve silahlandıran Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelere bu gibi desteğe son vermeleri için kendisinin özel temsilcisini gönderme önerisinde" bulunduğunu ifade eden Makdisi; "silahlı terör gruplarına etkileri olması itibarıyla söz konusu ülkelerin de ateşkese bağlılık göstermelerinin" istendiğini ekledi.
Ban Ki Mun, geçtiğimiz günlerde Paris'te katıldığı bir toplantıda, Suriye Hükümeti'ni tek taraflı ateşkes ilan etmeye çağırmış, bu sayede muhalif güçlerin buna uyacağını iddia etmişti.
Siyaset, 11 Ekim 2012 18:50
Yorumlar (0)