Mursi'den Sürpriz, Mısır Şaşkın
Siyaset, 10 Temmuz 2012 19:18Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin feshettiği meclisi yeniden toplanmaya çağırdı.
Yüksek Askeri Konsey, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin feshedilen meclisi toplantıya çağırması üzerine dün gece acilen toplantı düzenledi. Toplantı gece geç saatlere kadar devam ederken henüz askeri kanattan bir açıklama gelmedi.
El-Masri el-Youm, Askeri Konsey'deki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Mursi'nin kararının Askeri Konsey dahil herkes için sürpriz olduğunu belirtti.
Mısır devriminin öncülerinden 6 Nisan Gençlik Hareketi, Mursi'nin kararına desteğini ilan ederken Müslüman Kardeşler'in Hürriyet ve Adalet Partisi, Mursi'ye destek olmak için gösteri ve yürüyüş düzenlenmesi çağrısında bulundu. Çağrı sonrasında başta başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı olmak üzere Mısır'ın farklı şehirlerinde gece geç saatlere kadar Mursi'ye destek yürüyüşleri düzenlendi.
Mısır Meclis Başkanı Muhammed Saad Katatni ise Cumhurbaşkanı Mursi'nin kararı üzerine Mısır Meclisi'nin Pazartesi sabahı toplantıya çağırdı.
Alman Haber Ajansı'na göre Mısır Meclisi'ndeki bağımsız ve liberal milletvekilleri, kararı anayasaya aykırı buldukları için Katatni'nin çağrısına olumlu yanıt vererek Meclis'teki toplantıya katılmayacaklarını duyurdu.
Yüksek Anayasa Mahkemesi ise pazartesi sabahı olağanüstü toplanma kararı aldı. Yüksek Anayasa Mahkemesi Başkanı Mahir el Buheyri, Mursi'nin sürpriz kararı karşısında net bir açıklama yapmaktan sakınırken "Yüksek Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in şu anki haliyle toplanmasını geçersiz kılan kararı, cumhurbaşkanı dahil herkes tarafından uyulması gereken bir karardır" demekle yetindi.
El-Buheyri, Mursi'ye fevri bir yanıt vermeyeceklerini, Mursi'nin kararını tam olarak okuyup, sorunu tüm yönleriyle değerlendirdikten sonra açıklama yapacaklarını söyledi.
Mursi'nin kararına hukukçu ve siyasilerden tepki geldi. Mursi'nin kararını değerlendiren Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Derviş, "Mursi'nin kararı geçersizdir. Cumhurbaşkanının böyle bir yetkisi yok. Karar, anayasaya yapılmış bir darbedir" dedi. Mısır Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Mahmud el Hudeyri ise kararı desteklerken, kararın anayasa hükümlerinin uygulanmasından ibaret olduğunu söyledi.
Seyyid el Bedevi liderliğindeki el Vefd Partisi de Mursi'nin kararına tepki gösterdi. el Vefd Partisi, akşam saatlerinde düzenlediği basın açıklamasıyla, Mursi'yi hukukun bağımsızlığını ve kutsal kararlarını ihlal etmekle, Anayasa Mahkemesi gibi devletin temel kurumlarından birisini yıkmakla suçladı. el Vefd Partisi, Mursi'nin kararının içeriğine ve zamanlamasından ötürü dehşete kapıldıklarını söyledi.
Nur Partisi ise karara desteğini açıkladı. Nur Partisi lideri Hazim Salah Ebu İsmail, Mursi'nin kararının kendilerinin son derece mutlu ettiğini söyledi. Nur Partisi'nin Meclis Grup Sözcüsü Ahmed Halil ise "Artık Mısır'da tüm yetkililerini kullanabilen bir cumhurbaşkanı var" diyerek kararın arkasında durduklarını söyledi.
Mısır Cumhurbaşkanı adaylarından Hamdin Sabahi, Meclis'in toplantıya çağrılması kararını, hukuk devletinin çöküşü olarak değerlendirdi. Sabahi, Askeri Konsey'in hukuk üzerinde hakim olma çabasına karşı olduğu gibi herhangi bir tarafın bu yöndeki girişimine de karşı olduğunu söyledi.
Mısırlı siyasetçi Muhammed Baradey ise Mursi'nin kararıyla yargı sisteminin çökeceği uyarısında bulunarak kararı yanlış bulduğunu söyledi. Amr Musa ise Mursi'nin kararının ülkedeki büyük bir krize yol açabileceği uyarısında bulunarak fevri karar verilmemesi çağrısında bulundu.
Kahire Üniversitesi Siyasi İlimler Öğretim Görevlisi Dr. Amr Hamzavi de Mursi'nin kararına tepki gösterdi. Mursi'yi anayasanın üstünlüğünü ihlal etmek ve yargı kararlarını çökertmekle suçladı.
Mursi'ye yönelik anayasal kararları ihlal suçlamasına Müslüman Kardeşler Cemaati'nin önde gelen siyasi liderlerinden Muhammed Baltacı'dan geldi. Milletvekili Baltacı, Mursi'nin meclisi göreve çağıran kararıyla anayasayı ihlal etmediğini ileri sürdü.
Baltacı "Cumhurbaşkanı Mursi, anayasa kararlarına son derece bağlıdır. Cumhurbaşkanı Mursi, Yüksek Askeri Konsey'in anayasaya aykırı olan yürütme kararını, meclisi feshetme kararını durdurdu. Bundan ötürü o, yeni anayasanın referanduma götürülmesi ve yeni bir seçim kanununun kabul edilmesinden sonra derhal genel seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu" dedi.
Cumhurbaşkanı adaylarından Abdulmunim Ebu’l Futuh ise anayasal üstünlüğü asıl ihlal eden tarafın Yüksek Askeri Konsey'in ilan ettiği anayasa olduğunu belirterek, halk iradesine saygının seçilmiş milletvekillerinin görevlerine yeniden başlamasından geçtiğini söyledi. Ebu’l Futuh, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkması için en kısa zamanda genel seçimlere gidilmesi çağrısında bulundu.
Müslüman Kardeşler'in Eski Genel Mürşid Yardımcısı Muhammed Habib ise Mursi'nin kararını "devrimci bir karar" olarak niteleyerek desteğini ilan etti.
Mursi'nin bu sürpriz kararı, uluslararası alanda da anında yankı buldu. el-Mısri el-Youm Gazetesi'nin Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Amerika, Mursi'nin aldığı bu karar sonrasında Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un bir hafta sonra Mısır'a yapacağı ziyareti gözden geçirme kararı aldı.
YDH
Siyaset, 10 Temmuz 2012 19:18
Yorumlar (0)