Hariri?ye Suudi Kıyağı
Gündem, 17 Şubat 2012 17:43Suudi yönetiminin Lübnan eski Başbakanı Sa?d Hariri?yi iflastan kurtarmak için 2 milyar dolar kredi verdiği bildirildi.
Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Lübnan eski Başbakanı ve el-Mustakbel Partisi Lideri Sa’d Hariri’ye 7 milyar riyal kredi verdi.
Sa’d Hariri’nin bir süre önce iflas ettiğini belirten el-Ahbar gazetesi, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın açtığı 2 milyar dolarlık kredi sayesinde Hariri’nin iflastan kurtulmuş olduğunu öne sürdü.
El Ahbar gazetesi, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Sa’d Hariri’ye bir Suudi şirketi aracılığıyla kredi açtığını bildirdi.
Sa’d Hariri, Hizbullah ve müttefiklerinin bakanlarını kabineden çekmesi sonucu başbakanlıktan düşürüldükten kısa bir süre sonra can güvenliği olmadığını öne sürerek Lübnan’ı terk etmişti.
Şam’dan elçilerin çekilmesi çağrısı büyük bir çatışmanın habercisi
Rusya, Arap ve Avrupa ülkelerinin Suriye’den büyükelçilerin çekilmesi yönünde yaptığı çağrının büyük bir çatışma için hazırlık yapıldığının göstergesi olabileceğini açıkladı.
Rusya resmi haber ajansı Ria Novosti’nin haberine göre Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, bazı Arap ve Avrupa ülkelerinin Suriye’deki büyükelçilerin çekilmesi yönünde yaptığı çağrının büyük bir çatışma için hazırlık yapıldığının göstergesi olabileceğini söyledi.
Rusya’dan yayın yapan NTV kanalına demeç veren Çurkin, bazı medya organlarında İngiliz ve Katar özel kuvvetlerinin Suriye’de olduklarına dair yer alan haberlere dikkat çekerek “Batı, eğer Suriye’deki istikrarsızlığı sürdürürse bu istikrarsızlık İran’a ve Lübnan’a da yayılır ve muhtemelen Lübnan’ın çöküşüne neden olur” dedi.
Öte yandan Rusya dışişleri bakanlığı Suriye’de hazırlanan yeni anayasanın referanduma sunulacak olmasının Şam yönetiminin reformlar konusundaki yükümlülüklerine bağlı olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.
Rusya dışişleri bakanlığı Suriye’deki tüm siyasi grupları anayasa referandumunun yapılabilmesi için uygun ortam oluşturmaya çağırdı.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed, hazırlanan yeni anayasanın 26 Şubat’ta referanduma sunulacağını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanının süresini 7 yılla ve en fazla iki dönemle sınırlayan yeni Suriye anayasası Baas partisinin hakimiyetine de son vererek çoğulcu parlamenter sisteme geçilmesini öngörüyor.
Gündem, 17 Şubat 2012 17:43
Yorumlar (0)