Türkiye'den Fransa'ya 8 Ağır Yaptırım
Siyaset, 23 Aralık 2011 21:01Başbakan Erdoğan, Fransa?da kabul edilen Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yasasının ardından bu ülkeye karşı uygulanacak yaptırımları açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile bir araya geldi.
Başbakan Erdoğan, Fransız Ulusal Meclisi'nde 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin kabul edilmesini Türkiye olarak şiddetle kınadıklarını belirtti. "Sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil" diyen Başbakan Erdoğan, Fransa'ya karşı alınacak olan tedbirleri açıkladı.
‘KARARI ŞİDDETLE KINIYORUZ’
Yasa teklifinin kabul edilmesinin Fransa açısında daha büyük bir talihsizlik olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "İnsan haklarına tamamen ters. Bütün tüm yapıcı uyarılmamıza rağmen Fransa Ulusal Meclisi'nde oylanarak kabul edildi. İlişkililerimizde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır. Yılmaz Çolpan'ın katledildiği günde gerçekleşmiş ayrıca manidardır. 577 milletvekilinden oluşan Ulusal Meclisi'nde bu kadar önemli bir oylamanın onda biri bulmayan bir katılımla gerçekleşmiş olması çok daha manidardır. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım tarzıdır. Nasıl bir anlayış ve nasıl bir sulandırılmış bir oylamadır anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir. Bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz."dedi
‘FRANSA'DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK’
Türkiye-Fransa ilişkilerini seçimlerin hesabı içinde olan Sarkozy'nin seçimler için feda ettiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu oylama Türkiye'den ziyade Fransa halkına ve Fransa'nın inşa ettiği ilkelere çok büyük bir haksızlıktır. Şu soruyu soruyorum. Fransa'da düşünce özgürlüğü var mı? İfade özgürlüğü var mı? Cevabını da ben veriyorum. Yok. Özgür tartışma ortamını ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki Fransız İhtilalı’nın simgeleri olarak bilinen özgürlük ve kardeşlik ilkeleri bugün bizzat Fransız parlamentosu tarafından ayaklar altına alınmıştır. Bu oylamada Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa'da sırf kişisel ihtiraslar sırf seçim kazanmak uğruna Türkiye düşmanlığı üzerinden prim elde etme gayreti sadece Fransa adına değil Avrupa ve Avrupa'nın savunduğu değerler adına da kaygı vericidir. Son derece kasıtlı alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir."dedi
‘BU IRKÇI VE AYRIMCI TAVRI ANLATACAĞIZ’
Başbakan Erdoğan, "Fransa halkının gerçekleri öğrenebilmesi Türkiye-Fransa ilişkilerinin hedef alındığı bu girişimin tüm boyutlarını görmeleri için bilgilendirme çabalarımızı en geniş anlamda sürdüreceğiz. Sadece Fransa halkına değil. Ortadoğu'yu ve Afrika’yı da bilgilendireceğiz. Oralarda unutturulmak istenen soykırımları bizler dünyadaki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı ve ayrımcı tavrı anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Böyle bir şeyi kabullenmemiz mümkün değil ve şu anda bizim ülkemizde 100 bin civarında Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımız, bir kısmı da vatandaş olmayan ve ülkemizde bulunanlardır."dedi
İŞTE YAPTIRIMLAR:
Fransa ile ilişkileri gözden geçirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Bundan sonrası Fransa'nın tavrına göre biz de tedbirlerimizi etap etap hayata geçireceğiz.
İstişareler için Paris Büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz.
Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri, ekonomik düzeyde karşılıklı ziyaretlerle seminer, eğitim, kurs, personel değişimi faaliyetleri iptal ediyoruz.
AB çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz.
Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz.
İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz.
Askeri uçuşlar için yıllık toplam verilen bütün üst uçuş ve iniş-kalkış izinlerini iptal ediyoruz.
Her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz.
Askeri gemilerin liman ziyaretleri için başvuruları bugünden itibaren kabul etmiyoruz.
2012 Ocak ayında iki ülkenin ekonomi bakanlarının eş başkanlığında yapılması tasarlanan "Türkiye-Fransa Ekonomi ve Ticari Ortaklık Komitesi"ne katılmıyoruz. Bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz." dedi
‘TARİH PARLAMENTOLARLA YAZILMAZ’
Yasanın Fransa'daki seyrine göre yeni tedbirlerde gündeme geleceklerini ve hiçbir tereddüde mahal bırakmaksızın kararlılıkla uygulanacağını belirten Başbakan Erdoğan, "Bu arada Ulusal Meclis'te sağduyulu davranan teklife karşı çıkan parlamenterlere de teşekkür ediyorum. Türkiye-Fransa ilişkilerini telafisi zor ve geri dönülemeyen yollara sevk etmemesini temenni ediyoruz. Bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yoktur. Biz bütün arşivlerimiz açtık varsa başkaları da açsın ve bütün tarihçiler ile siyaset bilimcileri burada çalışsınlar. Tarih parlamentolarla oylamalarla yazılmaz. Olsa olsa tarih parlamentolarda yapılan oylamalarla çarpıtılır."dedi.
PARİS BÜYÜKELÇİSİ: YARIN DÖNÜYORUM
Bu arada, yasa teklifinin kabul edilmesinden duyduğu tepkiyi düzenlediği basın toplantısında dile getiren Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, hükümetin talimatıyla yarın Türkiye'ye döneceğini açıkladı.
Burcuoğlu, önümüzdeki günlerde Türkiye'den Fransa'ya yapılacak resmi ziyaretlerin askıya alındığını ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın 10 Ocak'ta Paris'e yapacağı ziyaretin de iptal edildiğini belirtti.
Yasa teklifinin Fransız hükümetini de ikiyi böldüğünün görüldüğünü dile getiren Burcuoğlu, bunun en son somut örneğinin Kültür Bakanı Frederic Mitterrand'ın yasa teklifi aleyhinde görüş bildirmesi olduğunu söyledi.
Burcuoğlu, kendilerine çeşitli çevrelerden gelen bilgiye göre Fransız hükümetinin 23 Şubat'a kadar meclisten geçen yasa teklifini senato gündemine götürme amacında olmadığını vurguladı.
Siyaset, 23 Aralık 2011 21:01
Yorumlar (0)