Mısır Yeni Uyanıyor
Gündem, 21 Kasım 2011 03:08Mısırlı devrimciler 11 Şubat'ta yapmaları gerekeni yeni yapıyor.
Mısır’daki siyasi parti ve gruplar, halktan ulusal birlik hükümeti kuruluncaya kadar caddelerden ve meydanlardan ayrılmamasını istedi.
Siyasi grupların çağrısı üzerine bu sabahtan itibaren halkın Kahire’nin Tahrir meydanında toplanmaya başladıkları bildiriliyor.
Eski rejim kalıntılarının hala yönetime hakim olduğunu ve bu unsurların sivil yönetime geçiş için bir takvim açıklamaktan kaçındıklarını belirten Mısırlı devrimci siyasi gruplar, bir bildiri yayımlayarak geçici hükümet Başkanı İsam Şeref’in istifa etmesini, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini yaparak sivil yönetime geçişi sağlayacak bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını, Yüksek Askeri Konsey’in tüm sivil ve siyasi yetkilerinin alınmasını, parlamento seçimlerinin daha önceden belirlendiği üzere 1 Ocak’ta yapılmasını eski rejim kalıntılarının iç işleri bakanlığından uzaklaştırılmasını talep ettiler.
Mısırlı devrimciler, Hüsnü Mübarek'in istifa ettiği 11 Şubat'tan sonra geçici hükümet kurmamış ve meydanları boşaltarak yeni siyasi düzene geçişin Hüsnü Mübarek'in Savunma Bakanı General Muhammed Hüseyin Tantavi başkanlığındaki Askeri Yüksek Konsey tarafından belirlenmesine seyirci kalmıştı.
El-Cezire televizyonu, gösterilerin Kahire’den başka Süveyş ve İskenderiye gibi büyük kentlere de sıçraması üzerine Mısır Bakanlar Kurulunun bir bildiri yayımlayarak seçimlerin belirlenen tarihte yapılacağını açıkladığını duyurdu.
Mübarek'ten sonra sıra orduda
Mısır'da otuz yıllık Hüsnü Mübarek rejimini deviren Tahrir gençliği, yönetimi bırakmak istemeyen orduya karşı ikinci devrimi başlattı.
Üç gündür başta Tahrir Meydanı olmak üzere ülke genelinde devam eden olaylarda en az beş kişi öldü, bin 200'den fazla kişi de yaralandı. Mübarek'in istifa etmek zorunda kaldığı şubat ayına benzer görüntülerin yaşandığı Tahrir'e giren polis ve askeri birlikler, göstericilere ait çadırları ateşe verdi. Kısa süreli paniğin ardından sağa sola kaçışan göstericilerin yeniden toparlanması üzerine güvenlik birimleri meydanı terk etmek zorunda kaldı. Gösterileri, ordunun demokrasiye geçiş sürecini uzatarak iktidarda kalmaya çalıştığı yönündeki iddiaları gündeme getiren siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri yönlendiriyor. Göstericiler, marttaki seçimlerin hemen ardından askerlerin tüm yetkilerini sivillere devretmesini ve kışlasına çekilmesini istiyor. Ancak askerler Tahrir'den yükselen sese şiddetle karşılık veriyor.
Seçimlere bir hafta kala yaşanan olaylar giderek yayılma eğilimi gösterirken, Kültür Bakanı, İmad Ebu Gazi, ordunun güç kullanmasını protesto için istifa etti. Gösteriler sırasında güvenlik birimlerinin özellikle gazetecileri hedef alması dikkat çekti. Olaylarda çok sayıda gazeteci, asker ve polisler tarafından tartaklanırken, çoğu da geçici olarak tutuklandı, kameralarına el konuldu.
Gündem, 21 Kasım 2011 03:08
Yorumlar (0)