Irak'ta Siyasi Gerginlik
Siyaset, 20 Kasım 2011 08:59Amerikan askerlerinin çekildiği Kerkük askeri havaalanının Irak hava kuvvetlerinin kontrolüne geçmesinden sonra Kürt güvenlik güçleriyle Irak askerleri arasındaki gerginliğin tırmandığı bildirildi.
Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından Kerkük’e konuşlandırılan Irak askerleriyle kentteki “asayiş güçleri” adı verilen Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı güçler arasında yükselen gerilim yoğun çabalar sonrasında yatıştırıldı.
Kerkük İl Meclisi Başkan Yardımcısı Ribvar Talabani, yerel polis güçleri ile Irak ordusu arasında yaşanan gerginlikle ilgili yaptığı açıklamada “Maalesef, Amerikan askerlerinin Kerkük askeri havaalanından çekilmesinden sonra buranın kontrolü yerel yetkililerle ve il meclisiyle görüşülmeden beklenmedik bir şekilde Irak ordusuna bırakıldı. Bu da Kerkük il meclisinin ve kentteki güvenlik yetkililerinin tepkisine neden oldu. Aslında Kerkük askeri havaalanın Irak ordusuna değil, yerel güçlere bırakılması gerekirdi” dedi.
Kerkük askeri havaalanının Irak ordusuna bırakılmasının kentteki siyasi durumun iyileşmesine yardımcı olmayacağını belirten Kerkük İl Meclisi Başkan Yardımcısı Ribvar Talabani, kentte çatışmaların ve huzursuzlukların artacağını savundu.
Kerkük’ten ulaşan haberlere göre yerel yetkililerin iki gün önce Kerkük askeri havaalanını sivil havaalanı haline getirme vaadinde bulunmalarına rağmen Irak ordusunun askeri havaalanının kontrolünü almak için hızlı hareket etmesi, Kerkük’ü yeni ve ciddi bir bunalımın eşiğine getirdi.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanı Yardımcısı Enver Hacı Osman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Maalesef Irak ordusu Kerkük’te bir kez daha kargaşa ve huzursuzluğa sebep olmuş ve bu havaalanının kontrolünü alelacele eline geçirmiştir” dedi.
Irak ordusunun bu adımına karşı kendilerinin de peşmerge güçlerini alarm durumuna geçirdiğini belirten Hacı Osman, peşmergelerin Irak ordusunun konuşlanmasını önlemek için gereken her adımı atacağını söyledi.
Yaşanan gelişme üzerine Süleymaniye ve Erbil’den Kerkük’e peşmerge birlikleri sevkedildiğine dair haberleri yalanlayan Enver Hacı Osman, “Kerkük’e yeni peşmerge gücü gelmedi, yalnızca daha önce sınırda buluna iki peşmerge birliği polis ve asayiş güçlerine yardımcı olabilmek için kent civarında kamp kurdu” dedi.
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise düzenlediği basın toplantısında yaptıkları görüşmeler sonunda Irak merkezi hükümetinin Irak ordusunun üç gün içerisinde Hürriyet askeri havaalanını terk etme sözü verdiğini söyledi.
Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Irak merkezi hükümetinin verdiği süre bitinceye kadar peşmerge güçlerinin Kerkük polisi ile birlikte alarm durumunda bekletileceğini söyledi.
Tarık Haşimi’den yeni federal bölgelere destek
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Sünni Arapların çoğunlukta olduğu kentlerin federal bölge kurma talebini desteklediğini açıkladı.
Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre bir basın toplantısı düzenleyen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcılarından Tarık Haşimi, bakanlar kurulundan Selahaddin kentinin federal bölge kurmasını engellememesi çağrısında bulunarak federal bölge kurmanın yasal bir hak olduğunu söyledi.
Bakanlar kurulunun Selahaddin ilinin federal bölge kurma kararını kabul etmemesi durumunda konunun Irak federal mahkemesine veya Cumhurbaşkanlığı Kuruluna getirilebileceğini belirten Haşimi, “Başbakan Maliki’nin Selahaddin ilinin federal bölge kurma talebini inceleyip bunu bağımsız seçim kuruluna sevk etmesi gerekir” dedi.
Selahaddin kenti İl Meclisi, Kasım ayı başlarında federal bölge kurma kararı almış, Başbakan Nuri el-Maliki ve ona yakın siyasi çevreler ülkenin bölünebileceğini öne sürerek karara sert tepki göstermişti.
Irak anayasası, illere tek başlarına veya birkaç ille birleşerek federal bölge kurma imkanı veriyor.
Shell Bağdat’ın baskısına dayanamadı
Hollandalı petrol şirketi Shell’in Irak merkezi hükümetinin baskıları sebebiyle Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile işbirliğinden çekilmek zorunda kaldı.
Kurdpress haber ajansının bildirdiğine göre Financial Times gazetesine açıklamada bulunan bir kaynak, Shell şirketinin Bağdat’la daha önce yapmış olduğu sözleşmeden dolayı Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol anlaşması yapmaktan vazgeçtiğini söyledi.
Irak merkezi hükümetiyle petrol anlaşmaları bulunan Exxon Mobil ve Shell’in Kürdistan Bölgesiyle petrol anlaşmaları yapma konusunda tereddüt ettiklerini belirten uzmanlar, Bağdat’ın Erbil’le petrol anlaşması yapan şirketleri anlaşmayı feshetmekle tehdit ettiğini ifade ediyorlar.
Geçtiğimiz hafta Exxon Mobil şirketinin Kürdistan Bölgesi’nde petrol arama ve sondaj faaliyetlerinde bulunacağının açıklanmasının Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ve Meclis Başkanı Usame Nuceyfi’nin tepkisine neden olduğu bildiriliyor.
Iraklı yetkililerin Exxon Mobil şirketini Erbil’le anlaşma yapması durumunda Irak merkezi hükümetiyle olan anlaşmaları feshetmekle tehdit ettikleri bildiriliyor.
Bağdat’ın tehdidi sebebiyle Erbil’le anlaşma yapmaktan vazgeçen Shell’in Irak merkezi hükümetiyle ülkenin güneyinde gaz çıkarılması için 17 milyar dolarlık bir anlaşma yaptığı ifade ediliyor.
Shell ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin bu konuda henüz bir açıklama yapmadıkları bildirildi.
YDH
Siyaset, 20 Kasım 2011 08:59
Yorumlar (0)