Türkiye'den Suriye'ye Yaptırım Kararı
Gündem, 21 Eylul 2011 03:40Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile 1.5 saat görüştü.
Birleşmiş Milletler (BM) 66'ncı Genel Kurulu'na katılmak için New York'ta bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren zirvenin ardından bir açıklama yapılmazken, iki lider görüşme öncesinde gazetecilere yaptıkları açıklamalarda terörle ortak mücadele sözü verdi.
Obama'dan başsağlığı mesajı
Sözlerine Ankara'daki bombalı saldırıyı kınayarak başlayan ve Başbakan Erdoğan nezdinde Türk halkına başsağlığı dileyen ABD Başkanı Obama, "Bu olaylar bize dünyanın birçok yerinde terörün var olduğunu hatırlattı. Türkiye ve ABD'nin teröre karşı güçlü ortaklığı sürecek" dedi.
Obama, "Türkiye, NATO'nun müttefiki ve bizim de önemli bir ortağımız. Türkiye'nin Afganistan ve Libya konusundaki işbirliği ve füze kalkanı projesinde göstermiş olduğu sorumluluktan ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ABD Başkanı Obama'nın, Başbakan Erdoğan'ın sergilediği liderlik, demokrasiye olan taahhütleri nedeniyle ile de kendisine teşekkür etmek istediğini söylediği bildirildi.
Başbakan Erdoğan, New York'un ünlü Waldorf Astoria Oteli'nde yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
Suriye yönetimi Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda başlatmış durumda. Artık Suriye yönetimine güvenimiz kalmamıştır. Türkiye de ABD gibi Suriye'ye karşı bazı yaptırımlar uygulayacaktır. Dönüşte değerlendirmeleri daha geniş yapacağım ve Hatay kampını gidip yerinde ziyaret edeceğim. Oradaki yaşam koşullarını görmek istiyorum ve ondan sonra oradaki kampa yönelik de bir program açıklayacağız. Ben mevcut Suriye yönetimiyle görüşmeleri kesmiş vaziyetteyim. Ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar olma noktasına getirmiştir.
Ortadoğu barış sürecine yönelik de Filistin-İsrail noktasında özelikle bunu da aramızda görüştük. Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki gemilerimize yapılmış saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar.
İsrail ile Güney Kıbrıs yönetimi petrol arama çılgınlığına girdi. Bu olay, Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey değildir. Yunanistan ile strateji toplantımız var. Adeta bu toplantıyı da sabote etmeye yönelik bir adım. Kuzey Kıbrıs'ın orada hakları vardır. Biz garantör devlet olarak her türlü desteği vereceğimizi açıkladık. Orada bu aramanın içerisine biz de gireceğiz. Bölgede Türk hücumbotları ve fırkateynleri dolaşmakta.
Obama haklı olduğumuzu biliyor
Sayın Obama özellikle İsrail ile ilgili konuda bize şu anda "yapmayın" deme durumunda değil, çünkü haklılığımızı biliyor. Bizim şu andaki tavrımızın aynen devam edeceğini belirttik. Özür dilenmedikçe, tazminat ödenmedikçe ve Gazze'ye abluka kaldırılmadıkça bu işin gerçekleşmesi mümkün değildir.
Obama'ya Olmert dönemini hatırlattım. O zamanlar ilişkiler iyiydi. İsrail'le şu an bir araya gelme şansı bile yok. Özrü 50 türlü kılıflara soktular. Üzüntüyü kılıflara soktular. Gazze'ye abluka aynı şekilde.
Bizler Filistin devletinin her an yanında olacağız. Temenni ediyorum ki ABD de Filistin BM'de devlet olarak tanınma girişimine desteğini verir.
Bizim, PKK ile mücadeleye yönelik olarak kendilerine verdiğimiz bir talepler listesi var.
Predator'lar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak, predator hususunu çözmeye çalışacaklar.
Somali halkına birlikte destek verme konusunda hemfikiriz.
Teörörle ortak mücadele
New York'un ünlü Waldorf Astoria Oteli'ndeki görüşme öncesinde konuşan Başbakan Erdoğan, "BM'nin 66. Genel Kurulu vesilesiyle bulunduğumuz New York'ta kendileriyle bir arada olmamız, özellikle de kendi ifadeleriyle model ortaklık süreci içinde gerçekten çok önemli adımları attık, atıyoruz. Bu arada terörle mücadelede ortak mücadele platformu oluşturmamız... Ankara'da meydana gelen patlamanın ardından Siirt'te dört tane bayanın içinde olduğu araca da teröristler tarafından bir saldırı neticesinde dört tane bayanı, sivil vatandaşımızı kaybettik. Bu da bizim için tabii gerçekten ayrı bir üzüntü sebebi" dedi.
Terörün bitirilmesi konusunda iyimser değilim
Erdoğan, "Tabii terörle mücadele bitirilir mi denildiğinde, minimize edilir, ama ben bitirilmesi noktasında çok çok iyimser değilim. Fakat bu mücadeleyi birlikte vereceğiz, gerek teknolojik noktada gerekse planlama, projelendirme noktasında müşterek atmamız gereken adımlar var ki bu noktada terör örgütlerine karşı müşterek adımımız devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Nitekim bugün burada bunları da geniş manada görüşeceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Son dönemde Mısır, Tunus, Libya'yı kapsayan ziyaretlerimiz ve bunun dışında yine Afganistan'daki birlikteliğimiz, Irak'taki gelişmelerin değerlendirilmesi, bunlar bizim müşterek attığımız adımlar oluyor. Temennim odur ki Türkiye, ABD arasındaki bu model ortaklık neticesini vererek, bundan sonra da devam etsin" ifadesini kullandı.
Görüşme 1.5 saat sürdü
TSİ 23.55'te başlayan görüşme, planlandığı gibi 1.5 saat sürdü.
Görüşmeye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Philip Gordon, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeş Sherwood-Randall, BM Daimi Temsilcisi Susan Rice ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon da katıldı..
Gündem, 21 Eylul 2011 03:40
Yorumlar (0)