Brezilya, İran Konusunda Çark Etti
Siyaset, 18 Eylul 2011 06:30İran?ın nükleer yakıt takası konusunda Türkiye ile birlikte arabuluculuk rolüyle devreye giren Brezilya?dan Tahran?ı şaşırtan bir açıklama geldi.
Deutcshe Welle Farsça servisinin haberine göre Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, İran’ın nükleer programının barışçılığı konusundaki endişelerin temelsiz olmadığını belirterek Tahran’ın güven verici adımlar atması gerektiğini söyledi.
UOL adlı haber sitesine demeç veren Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, İran’ın nükleer programının tamamen barışçı olduğu konusunda şüphelerin bulunduğunu belirterek “İran’ın nükleer programının bütünüyle barışçı olmayabileceği yönünde dikkate değer endişeler bulunmaktadır. Bana göre İran, nükleer programıyla ilgili olarak bütünüyle barışçı hedefler izlediğini göstermelidir” dedi.
Patriota’nın bu açıklaması, Türkiye ile birlikte 5+1 grubu ile İran arasında nükleer yakıt takası konusunda arabuluculuk rolüyle devreye giren ve ABD’nin İran’a ağırlaştırılmış yaptırımlar öngören 1929 sayılı kararına Türkiye ile birlikte aleyhte oy veren Brezilya’nın İran’ın nükleer programı konusundaki tutumunu değiştirdiği şeklinde yorumlandı.
Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota demecinde ülkesinin İran’la uluslar arası toplum arasında güven sağlamaya çalıştığını ve bu konuda ısrarlı olduğunu belirterek bu güvenin de ancak diyalog yoluyla sağlanabileceğini söyledi.
İran’ın Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve nükleer program konusundaki baş müzakerecisi Said Celili, geçtiğimiz Perşembe günü AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Caşerine Ashton’a bir mektup göndererek ülkesinin 5+1 grubuyla müzakerelere hazır olduğunu; ancak uluslar arası yasalardan doğan haklarından hiçbir şekilde taviz vermeyeceğini bildirmişti.
İran: Türkiye’deki NATO radarı endişe verici
İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, NATO füze kalkanı radarının Türkiye’ye yerleştirilmesinin İran ve bölge açısından endişe verici olduğunu söyledi.
Salihi, “umuyoruz ki Türk dostlarımız, ülkelerine ABD füze kalkanı yerleştirilmesi konusunda gerekli açıklamaya sahiptir. Bölgede daha fazla kötü düşünceler oluşmasına izin vermemeliyiz” dedi.
Bölge dışı güçlerin bölge ülkeleri arasında iyi niyet ve işbirliğinin gelişmesini istemediğini, bölge ülkeleri arasında ihtilaf çıkarmaya çalıştığını belirten Salihi, “Her zaman bu meselenin farkında olmamız ve bölge ülkeleri arasında ihtilaf yaratmaya çalışanlardan uzak durmamız gerekmektedir” dedi.
YDH
Siyaset, 18 Eylul 2011 06:30
Yorumlar (0)