İran: Müzakerelere Hazırız
Siyaset, 15 Eylul 2011 01:59İran?ın nükleer konudaki baş müzakerecisi Said Celili?nin AB Dış Politika Temsilcisi Chaterine Ashton?a bir mektup göndererek nükleer programla ilgili müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını belirttiği bildirildi.
Associeted Press haber ajansı, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Said Celili’nin AB Dış Politika Temsilcisi Chaterine Ashton’a gönderdiği mektubun bir nüshasını ele geçirdiğini belirterek mektupta Tahran’ın barışçı nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduğun ifade edildiğini bildirdi.
Celili’nin Ashton’a İran’ın nükleer mesele konusunda müzakereye hazır olduğunu; ancak meşru haklarından asla taviz vermeyeceğini ifade ettiği bildirildi.
İhtilafların yalnızca görüşmeler yoluyla çözümlenebileceğini belirten Celili, mektubunda Batı’nın İran’ın barışçı nükleer programını engellemek için attığı adımların ise kabul edilemez olduğunu vurguladı.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Said Celili’nin mektubunda İran’ın 5+1 grubuyla hangi alanlarda işbirliği yapabileceğine ilişkin hiçbir ayrıntının bulunmadığını belirten AP, ancak Celili’nin bu defaki talebinin öncekinden farklılık gösterdiğini AB Dış Politika Temsilciliği sözcüsünün de Celili’nin bu mektubunu incelemeye aldığını bildirdi.
Batılı kaynaklar, Celili’nin bu mektubunun Ashton’un 5+1 grubu ile İran arasındaki müzakerelerin yeniden başlatılması talebiyle haziran ayında İran’a gönderdiği yazıya cevap niteliğinde olduğunu belirtiyor.
Bağlantısız Hareketi, İran’ın barışçıl nükleer enerji hakkını destekliyor
Bağlantısızlar Hareketi tarafından yapılan açıklamada, Hareketin, ülkelerin, barışçıl amaçlar için nükleer enerjiden yararlanması konusunda inkar edilemez hakkı üzerinde durduğu vurgulandı.
UAEK Yönetim Kurulu toplantısında İran konulu bentle ilgili olarak Bağlantısızlar Hareketi tarafından yapılan açıklamada “Bağlantısızlar, tüm ülkelerin hiç ayırım yapmaksızın gelişme ve ilerleme amacıyla barışçıl nükleer hakkı üzerinde duruyor. Bu yüzden barışçıl amaçlar için nükleer enerjinin geliştirilmesi, ülkelerin haklarını sınırlandıracak ve buna yasak uygulayacak şekilde yorumlanmamalı. İran’ın da içinde bulunduğu ülkelerin, barışçıl nükleer teknolojinin kullanılması ve yakıt döngüsü politikaları konusundaki seçimi ve kararlarına saygı duyulmalı” denildi.
Siyaset, 15 Eylul 2011 01:59
Yorumlar (0)