Libya Devrimine Kimler Liderlik Ediyor?
Analiz, 23 Ağustos 2011 06:23Yaklaşık altı aylık silahlı mücadeleden sonra bugün başkent Trablus?u ele geçirerek Kaddafi rejimine son veren Libya Geçici Ulusal Konseyi liderlerinin adını daha sık duyacağız.
Tunus ve Mısır devrimlerinden hem örgütlülük hem de kullandıkları silahlı mücadele yöntemi bakımından farklılık arz eden Libya devrimi, bu devrime öncülük eden liderlerin geçmişi bakımından da Arap Baharı denen sürece konu olan ülkelerden ayrılıyor.
Tunus ve Mısır’ın aksine devrim sürecini Geçici Ulusal Konsey adını verdikleri bir örgütle tek çatı altında yöneten Kaddafi rejimi muhaliflerinin önde gelen liderleri şunlar:
Mahmud Cibril
Kaddafi rejimiyle çatışmaların başladığı son altı ayda günlerinin çoğunu Libya dışında geçirdi. Mahmud Cibril’in bu süre içerisindeki görevi uluslar arası toplumu kendi liderliklerine ikna etmek, Kaddafi rejimin yalnızlaştırılmasını ve Geçici Ulusal Konsey’in Libya halkının meşru temsilcisi olarak tanınmasını sağlamaktı.
Mahmud Cibril, Kadadfi rejimine yönelik isyanın başlamasından önce Kaddafi hükümetinde Milli Ekonomi Değişimi Kuruluna başkanlık ediyordu. Cibril, şu anda Geçici Ulusal Konsey tarafından geçici hükümetin başkanı olarak tayin edildi.
Mustafa Abdulcelil
Libya’daki isyanın başladığı şubat ayı sonlarında kurulan Geçici Ulusal Konsey’in başkanlığını yapan Mustafa Abdulcelil, Kaddafi rejiminin adalet bakanlığını yapıyordu. Abdulcelil, isyanın başlamasından sonra Bingazi kentine geçerek devrimcilerin safına katıldığını açıkladı ve isyana liderlik eden Geçici Ulusal Konsey’in başkanlığına getirildi.
Abdulhafız Govga
Libya’daki isyana liderlik eden Geçici Ulusal Konsey’in diğer yetkililerinin aksine geçmişte Kadafi rejimi içerisinde resmi bir görevi bulunmuyordu. Geçici Ulusal Konsey kurulmasından sonra konseyin sözcülüğü görevini yaptı ve daha sonra başkan yardımcılığına getirildi. Abdulhafız Govga, isyanın başlamasından önce Bingazi kentinde avukatlık yapıyordu. Govga, 1996 yılında Trablus’ta öldürülen tutukluların ailelerinin avukatlığını yapmasıyla tanınıyordu.
Abdulfettah Yunus
Kadadfi rejiminin İç Güvenlik bakanı iken isyanın başlamasından hemen sonra Bingazi’ye giderek devrimcilerin safına katıldığını açıkladı. Geçici Ulusal Konsey’in kurulmasından sonra Konsey’in askeri yapılanmasının komutanlığını yapan Abdulfettah Yunus, 29 Temmuz’da esrarengiz bir şekilde öldürüldü.
Muammer Kadadfi’nin 1969 yılında yaptığı askeri darbede aktif rol alan ve sonraki süreçte de Kaddafi’ye en yakın isimlerden biri olarak tanınan Yunus’un iki korumasıyla birlikte öldürülmesinden sonra Geçici Ulusal Konsey, katillerin yakalandığını açıklamış; ancak saldırının arkasında kimlerin olduğu ve saldırının nerede gerçekleştirildiği konusunda bilgi verilmemişti.
Abdulmunim el-Huni
Kaddafi rejimi döneminde Libya’nın Arap Birliği’ndeki daimi temsilcisiydi. İsyanın başlamasından sonra devrimcilerin safına katıldığını açıklayan el-Huni, devrim sürecinde Arap ülkelerini Geçici Ulusal Konseyi desteklemeye ikna etme çalışmaları yürüttü.
Analiz, 23 Ağustos 2011 06:23
Yorumlar (0)