Tahrir'de Gerçek Devrim Çağrısı
Gündem, 07 Temmuz 2011 10:38Mısır'da NaMübarek'in devrilmesinin ardından halkın talepleri hala karşılık bekliyor. Mübarek sonrası yönetimi devralan askeri yönetime kızgınlıkları artan muhalifler, 8 Temmuz'u yeni devrimin başlangıcı yapmak istiyor.
Mısır Diktatörü Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden 5 ay sonra, askeri yönetimin verdiği demokrasiye geçiş sözünün boşa çıkması, Mısırlıları yeniden sokağa döküyor. "Yeni devrimin başlangıcı" için 8 Temmuz'da sokağa çıkma çağrısı yapıldı.
25 Ocak isyanı sürecinde Mübarek'in yanında yer almadığından dolayı "kahraman" ilan edilen askeri yönetim, son gelişmelerle birlikte halkın öfkesinin hedefi oldu.
Demokrasi yanlısı eylemciler, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına devam edilmesinden dolayı askeri yönetime tepki duyuyor.
İsyan öncesi ve isyan sırasında uygulanan şiddetten sorumlu polislerin hala işlerine devam ettiğini belirten muhalifler, bazılarının da askeri yönetimle işbirliği içinde olduğunu ve yeni anayasa taslağında görev yaptığını vurguluyorlar.
Gerçek temizlik istiyorlar
İsyan sürecinde devrimin merkezi olan Tahrir Meydanı'nda kurulan Devrim Gençliği Koalisyonu, "Biz gerçek temizlik, gerçek yargılama, gerçek hükümet istiyoruz" dedi.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yayınlanan bir videosunda koalisyon üyesi Mustafa Şevki, "Gerçek değişimi görmek istiyorum. Şeffaf olmalıyız, politikalar ordu için olamaz" dedi.
İsmini, gözaltında işkenceyle öldürülen ve polis şiddetine karşı mücadelenin sembolü olan bir gençten alan bir başka Facebook grubu "Hepimiz Halid Said'iz" de, "Bu ülke değişmeli" yorumunu yaptı.
Yaklaşık 1 milyon 500 bin üyeye sahip grup, "Yolsuzluktan dolayı suçlu bulunanlar, adaleti getirmeli" dedi.
Eski BM nükleer izleme örgütü başkanı ve muhalif isim Muhammed El Baradey de, rejime baskıcı meşod uygulamaya son verme çağrısı yaptı.
Ülke genelinde 8 Temmuz Cuma günü sokağa çıkma çağrısı yapılırken, başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'nda geniş katılımlı bir gösteri bekleniyor.
Müslüman kardeşler katılmıyor
25 Ocak isyanında da halkın meydanları doldurmasından sonra eylemlere katılan Müslüman Kardeşler, 8 Temmuz eyleminden uzak duracağını açıkladı. Müslüman Kardeşler sözcüsü Mahmud Gozlan, "Cuma eylemine katılmayacağız. Sokaklarda çatışmalarla, daha sonra çok fazla sıkıntı yaşandı. Buna dahil olmak istemiyoruz" dedi.
7 polis serbest
Öte yandan Pazartesi günü Kahire mahkemesinde isyan sırasında eylemcileri öldürmekle yargılanan 7 polisin kefaletle serbest bırakılması "devrim şehitlerinin" yakınları tarafından öfkeyle karşılandı.
Çoğunun isyan sırasında öldürülen muhaliflerin yakınları olduğu belirtilen eylemciler, askeri yönetim karşıtı eylem yaptı ve polisle çatıştı.
İçlerinde isyan sırasında yakınlarını kaybedenlerin de bulunduğu binlerce kişi, geçen hafta da sokaklara çıkmıştı.
Eylemleri yatıştırmak isteyen Mübarek döneminin savunma bakanı ve askeri yönetimin başında bulunan Hüseyin Tantavi, isyanda yakınlarını kaybedenlere 16 milyon dolarlık destek fonu oluşturulacağını açıklamıştı.
Resmi kayıtlara göre Mısır'da isyan sırasında 850 kişi öldü ve en az 6 bin kişi yaralandı.
Öte yandan isyan öncesi askeri mahkemelerde yargılananların sayısı 7 bin iken bu sayı şu anda 10 binin üstünde.
Gündem, 07 Temmuz 2011 10:38
Yorumlar (0)