İsrail İçin Türkiye Neden Önemli?
Siyaset, 06 Temmuz 2011 21:23Siyonist İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, partisi Bağımsızlık'ın (Atzmaut) grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye ile ilişkilerin önemine değindi.
'Bölgedeki en önemli ülke' nitelemesi yaptığı Türkiye'yi kendileriyle birlikte 4 anahtar ülke arasında gösteren Barak, bu ülkelerle ilişkilerini anlattı.
Barak, "Suudi Arabistan ile kötü olmayan ilişkiler içindeyiz ama gerçekte Suudiler'le bir ilişkimiz yok. İran'la düşmanca ilişkiler içindeyiz, Mısır ile bir barış anlaşması olmasına rağmen bu ülke çeşitli zorluklarla karşı karşıya" dedi ve sözü Türkiye'ye getirdi: "Bu nedenle, Türkiye ile olan ilişkilerimizi doğru bir düzleme getirmeye niyetliyiz."
Başbakan Erdoğan'ın Gazze ablukası ile ilgili eleştirileri üzerinde de duran Barak, "İsrail'in başka çaresi olmadığı için abluka uygulaması başlattığını" savundu.
İsrail Savunma Bakanı, "Türkiye'nin Ortadoğu'daki en önemli ülke olarak kaldığını" vurgularken de "Biz, aramızda geçenleri geride bırakmaya ve ileri doğru gitmeye niyetliyiz" dedi.
İsrailliler Türkiye'ye geri dönüyor!
Türkiye ile ilişkilerin yumuşamaya başlamasıyla İsrailli turistler tekrar Antalya'nın yolunu tutuyor.
İsrail basınında günün konularından biri, Türkiye'ye yönelik turist akının yeniden başlaması oldu.
Yetkiller, tur operatörleri ve turist adaylarının görüşlerinin yer aldığı haberlerde, son dönemde oluşan olumlu havanın etkisine vurgu yapıldı.
Bir makalede de, "Yavaş yavaş fırtınayı dindirmenin mümkün ve gerekli olduğu anlaşıldı... Ehud Barak geri adım atmışsa, biz de aynısını yapamaz mıyız?'' denildi.
İbranice yayımlanan Yedioş Ahronot gazetesi, ilişkilerdeki gerginliğin yumuşamasına yönelik ilk ipuçlarından sonra, İsraillilerin Türkiye'deki 'herşey dahil' tatil paketlerine ilgilerinin arttığını bildirdi.
Gazete, ''Antalya'ya Dönüş'' başlığı altında ilk sayfasından verdiği haberinde, kentin tekrar tercih edilir konuma geldiğini ve yüzlerce İsrailli ailenin Antalya'ya gideceklerini duyurdu.
"MAVİ MARMARA GERİDE KALDI"
Haberde, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Başbakan Erdoğan'a gönderdiği barış mesajlarının yanı sıra Erdoğan'ın Gilad Şalit'in serbest kalması konusundaki girişimlerinin, dönüşte etkili olduğu vurgulandı.
Haberde, "Mavi Marmara gemisi sonrasında yaşanan gerginlikler ise artık geçmişte kaldı. Son 2 yılda İsrail ile Türkiye arasında süregelen gerginlikten sonra, son zamanlarda iki ülke başbakanının barış deneyimleri sonucunda esen olumlu hava, Türkiye'ye düzenlenen paket turlara olan talepte artışlara neden oldu'' denildi.
"İSRAİLLİLERDEN VAZGEÇMEDİK"
Türkiye'nin Tel Aviv'deki Turizm Müşaviri Hasan Sarıtepeci de gazeteye yaptığı açıklamada, ''Biz İsraillilerden vazgeçmedik. Tatillerini Antalya'da geçirmek isteyenlere sunacak pek çok şeyimiz var'' diye konuştu.
İsraillilerin son günlerde Turizm Müşavirliği ofisine sürekli telefonlar açıp, Türkiye'ye gitmenin güvenli olup olmadığını sorduklarını ifade eden Sarıtepeci, bu sorulara karşı, yeni bir dönem başladığı, ilişkileri iyileştirmek için çaba gösterildiği, Türkiye'de sorun olmadığı ve İsraillilerin memnuniyetle karşılandığını ifade ettiğini kaydetti.
GÖRÜŞLER
Tur operatörlerinden Holiday Lines'ın yetkilisi Arnon Englander: ''1,5 yıllık ayrılıktan sonra İsrailliler Türkiye'yi özledi.''
Flying Carpet Genel Müdürü Eyal Kaşdan: ''Sundukları şeylerle karşılaştırıldığında, Türkiye'nin lüks tatil köyleri ile rekabet edebilecek diğer bir turizm destinasyonu bulunmamaktadır. Her hafta, İsraillilerin çok sevdiği 'herşey dahil' lüks tatil köylerine olan taleplerde daha fazla artış var."
TATİLCİLER
Haberde Türkiye'ye gitmeyi planlayanlar da Türkiye'den vazgeçmediklerini, geçen yıl Girit'te yaptıkları tatilin Türkiye ile karşılaştırılamayacağını, Türkiye'ye gitmekten korkmadıklarını ve Türklerin nazik ve konuksever olduklarını dile getirdiler.
MAARİV GAZETESİNDEKİ MAKALE
İbranice yayımlanan gazetede Michal Aharoni imzasıyla yayımlanan makalede şöyle dendi:
''Birkaç hafta öncesine kadar Türkiye ile işimiz bitmiş gibiydi. 'Ama yavaş yavaş fırtınayı dindirmenin mümkün ve gerekli olduğu anlaşıldı. Filistin Devlet Başkanı dünyayı gezip Eylül ayında bağımsız devlet kurmak için destek isterken, çevremizdeki ülkelerle ilgili olarak fazla seçici olamayız. Tüm Ortadoğu büyük bir sarsıntıdan geçerken Türkiye bir düşman ülke haline gelmemelidir.
İsraillilik gururu önemlidir ama bölgedeki varlığımızı sürdürmemiz daha önemlidir. Barış bayrağını taşıyan Savunma Bakanı Barak grup toplantısında 'Türkiye ile uzlaşma sağlamayı arzu ediyoruz. Geçmişte ne olduysa oldu' dedi.
Son zamanlarda birileri Türkiye'nin çarşı pazar ve su kaydıraklarından başka, hava sahası, laik demokratik bir cumhuriyet, stratejik bir ülke, istikrarlı bir rejim ve hatta yangın söndürme uçakları anlamına geldiğini hatırladı.
Dün bir turizm şirketini aradım ve danışman 'İsrailliler Türkiye'ye geri dönüyor' diyerek bana Antalya'yı önerdi. Türkiye'deki tatil köyüne gitmeyi ciddi olarak düşünüyorum. Ehud Barak geri adım atmışsa, biz de aynısını yapamaz mıyız?''
Siyaset, 06 Temmuz 2011 21:23
Yorumlar (0)