İsrail Suriye?ye Sinsice Yaklaşsın
Analiz, 13 Haziran 2011 18:17Siyonist İsrail?de yayımlanan Haaretz gazetesi, editorial yazısında İsrail?in Suriye konusunda Batı?nın önüne geçen bir tutum içerisinde olmaması gerektiğini savunuyor.
Suriye’deki krizin İsrail’e “gerçekliği değiştirme” fırsatı sağladığını düşünecek herkes, böylesi tehlikeli hayalleri bir kenara koysa iyi eder.
Suriye derin bir kriz içinde. Rejim, devletin tarihindeki en büyük tehditlerden biriyle yüzleşiyor: İtaatkâr, ezilmiş Suriye halkı, Esed ailesinin korkunç baskı rejimine tahammül etmeye artık razı değil.
Suriye halkı şimdi Mısırlı ve Tunuslu emsallerinin kazanımlarına talip, Libya halkı gibi mücadele etmeye de gönüllü. Bu, silahlar, işkence ve diğer korku taktiklerinin zalimce kullanımının nihayetinde sükûnet getireceğine hâlâ inanan Suriye rejimi için büyük bir sürprizdi.
Batılı devletler Suriye’deki olaylara –Mısır ve Libya karşısında gösterdikleri tavrın aksine- yavaşça ve dikkatle, diplomatik baskıyla, yaptırımla ve Birleşmiş Milletler kınamasıyla cevap verdiler. İhtiyatları kısmen de, Mısır’da da olduğu gibi, Suriye rejiminin yerine geçeceklerin belli olmamasından kaynaklanıyor. Bir diğer faktör de Suriye’nin, yalnızca bir rejim değişikliğinden faydalanabilen Libya’dan çok daha önemli olması –ya da Batı öyle inanıyor.
Suriye, Hizbullah’ı dizginleyebilecek, İran’ın Lübnan’a müdahalesinin sınırını belirleyebilecek ve Irak’ta terörle mücadelede Amerika’ya yardımcı olabilecek bir devlet olarak görülüyor. Bunlar, Batı’nın Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in yine de anlamlı reformlar yapmaya razı olup iktidarda kalabileceği umudunda direnmesine sebep olan okkalı faktörler.
İsrail, Batılı hükümetler tarafından şu an takınılandan farklı bir tavır takınamaz. Suriye’deki krizin İsrail’e “gerçekliği değiştirme” fırsatı sağladığını düşünecek herkes böylesi tehlikeli hayalleri bir kenara koysa iyi eder; bu şimdi, İsrail’in Lübnan’ı işgalinden 29 yıl sonra özellikle münasip olur. O da bir başka ülkedeki durumu değiştirmek amacıyla gerçekleşmişti.
Ve kendisi de bölgelerdeki ve İsrail’deki Filistinli sivillere karşı silah kullanmış ve hala kullanmakta olan bir işgalci olarak, İsrail başkalarını kınama hakkını kazanmış olmanın çok uzağında.
Suriye’deki olayları yakından takip etmeli, geleceği ile ilgili muhtemel senaryoları göz önünde tutmalı ve gelecekte Suriye’de olacak her rejim ve bölgedeki diğer bütün devletler için kabul edilebilir olacak bir politika sunmalı. Eğer İsrail bölgedeki gerçekliği değiştirmenin peşindeyse, hedefi Filistinlilerle müzakereleri teşvik etmek olan girişimlerde bulunsa iyi olur.
Çeviren: İkbal Zeynep Dursunoğlu
Analiz, 13 Haziran 2011 18:17
Yorumlar (0)