Kissenger'den Bahreyn İtirafı!
Siyaset, 09 Haziran 2011 04:49Kissenger'dan çifte standart: Bahreyn'e demokrasinin gelmesi Suud'u böler ve Amerikan çıkarları için zararlı!
ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissenger, Bahreyn’de yaşanan ayaklanmalar ile iligli çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Die Welt’e açıklama yapan Kissenger, Bahreyn’deki değişimin kendi ülkesinin çıkarlarına uygun olmayacağının altını çizdi.
Uzmanlar, Kissinger’in açıklamasının batılı ülkelerin Arap dünyasının farklı ülkelerinde yaşanan yönetim karşıtı isyanlara bakışındaki çifte standardı ortaya koymasına dikkat çekiyor.
Berlin’de küresel konuların tartışıldığı bir yuvarlak masa toplantısında konuşan Kissinger, “Şiilerin Bahreyn’de güç kazanması ABD'nin istediği bir konu değil, bu Suudi Arabistan’ın büyük ölçüde zarar görmesine neden olabilir ve ABD'nin bölgedeki çıkarlarını zedeleyebilir,” açıklamasını yaptı.
Kissinger Bahreyn başta olmak üzere Körfez ülkelerinde yaşanan ve yaşanması muhtemel ayaklanmaların ABD açısından hayati öneme haiz olduğunun da altını çizdi.
Obama-Prens Görüşmesi
Bahreyn Veliaht Prensinin, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğü bildirildi.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın resmi programında yer almayan görüşmenin, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Tommy Vietor ile Bahreyn Veliaht Prensi Salman Bir Hamad El Halife görüştüğü sırada Obama'nın beklenmedik bir biçimde toplantıya katılmasıyla gerçekleştiği belirtildi. ABD Başkanları, bazı yabancı yetkililerle görüşmek için bu tür bir mekanizma kullanıyor.
Uzmanlar ülkede adalet için ayaklanmalar sürerken görüşmede, Obama'nın Veliaht Prense ABD'nin Bahreyn'e sağlam desteğini yinelemesine dikkat çekti.
Washington'ın yakın müttefiki olan ve ABD'nin 5. filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn'deki yönetim, gösteriler üzerine daha sonra kaldıracağı sıkıyönetim ilan etmiş, ardından yüzlerce kişiyi tutuklamıştı. Yönetim, gösterileri bastırmak için protestoların kendi ülkesine sıçramasından korkan Suudi Arabistan'dan askeri destek de almıştı.
Siyaset, 09 Haziran 2011 04:49
Yorumlar (0)