Bosna'da Sevinç: Mladic Yakalandı!
Gündem, 26 Mayıs 2011 21:31Bosna savaşı sırasında on binlerce Boşnak Müslümanı katleden ve 16 yıldan bu yana insanlığa karşı suç işlediği için aranan Sırp kasabı Ratko Mladiç, sonunda Sırbistan topraklarında yakalandı!
Sırbistan resmi kaynakları, düzenlenen operasyonda Bosnalı Sırpların askeri lideri Ratko Mladiç'in yakalandığını doğruladı.
Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nce 16 yıldır aranan Mladiç'in yakalanmasına yönelik Sırp istihbaratının çalışmalarının ardından özel polis birlikleri, Zrenyanin kenti yakınlarında Lazarevo köyüne operasyon düzenledi.
Operasyonda "Milorad Komadiç" sahte kimliğini kullanan Ratko Mladiç yakalandı.
Sırbistan gizli servisi BIS de Ratko Maldiç'in, beş saat önce Sırbistan'da sahte kimlikle tutuklandığını doğruladı.
Sırbistan lideri doğruladı
Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, düzenlediği basın toplantısında savaş suçlusu olarak aranan Ratko Mladiç'in bugün yakalandığını açıkladı.
Mladiç'in yakalanmasına yönelik çalışmaların Ağustos 2008'den bu yana yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden Tadiç, "Mladiç'in yakalanmasıyla tarihin bir sayfası kapandı. Bölgedeki barışa önemli katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
Bir aile dostu da Mladiç'in yakalandığını doğruladı. Verilen bilgiye göre Mladiç, Sırp istihbaratınca sorgulanıyor.
Bu arada, Mladiç'in yakalanması Bosna-Hersek'te heyecanla karşılandı. Ülke genelindeki televizyonlar haberi flaş olarak verirken, Mladiç'in sorumlu tutulduğu Bosna-Hersek'teki katliamlar ile ilgili arşiv görüntülerini yayımlamaya başladı.
Yakınlarını kaybedenler sevindi
Bu arada Ratko Mladiç'in yakalanması, Srebrenitsalı anneler başta olmak üzere, Bosna'daki savaşta yakınlarını kaybedenleri sevindirdi.
Bosna-Hersek'teki savaşta Temmuz 1995'te 8 bin erkeğin katledildiği Srebrenitsa'da eşlerini, çocuklarını ve yakınlarını kaybederek hayatta yapayalnız kalan anneler, bugün Mladiç'in yakalanmasıyla yıllardır bekledikleri "mutlu haberi" aldı.
Mladiç'in emriyle verilen katliamın büyüklüğü ise Potoçari Mezarlığında görülebiliyor. Toplu mezarlardan çıkarılan kurbanların defnedildiği mezarlar adeta uçsuz bucaksız "beyaz zambaklar ülkesi" görünümünde...
Katliamda kocasını, oğlunu, kız kardeşini ve akrabalarından 22 kişiyi kaybeden Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yıldır bu haberi beklediklerini ve bu haberin kendilerini buruk bir şekilde sevindirdiğini söyledi.
Srebrenitsa'da 11 Temmuzda eşini, 2 oğlunu ve bütün yakın akrabalarından erkekleri kaybeden Srebrenitsa Anneleri Derneği Başkanı 58 yaşındaki Hatice Mehmedoviç de Mladiç'in yakalanması nedeniyle "karışık duygular" yaşadığını, "16 yıldır neden yakalanmadığını sorguladığını" kaydetti.
Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkan Yardımcısı Sabra Kolenyeviç ise bu haberi sevinç yerine acıyla karşıladığını söyledi.
Ratko Mladiç kimdir?
Ratko Mladiç, Bosna savaşında Bosnalı Sırp ordusunun komutanıydı.
O sıfatla İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük katliamın başmimarlarından oldu.
Saraybosna kuşatmasını, Srebrenitsa katliamını o yönetti. Eski Yugoslavya için oluşturulan Uluslarararası Savaş Suçları Mahkemesi, onu soykırım, savaş suçları, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle arıyordu.
O dönemde yaşanan katliamlardan 3 Sırp lider sorumlu tutuluyor. Slobodan Miloseviç, Radovan Karaciç ve Ratko Mladiç.
Ratko Mladiç, soykırım suçlamasıyla aranan en üst düzey 3 Sırp liderin sonuncusuydu.
Mladiç'in geçen sene Sırbistan polisince eşinin yaşadığı eve düzenlenen operasyonda, savaş sırasında kaleme aldığı günlükleri de ele geçirilmişti.
3 bin 500 sayfadan oluşan günlüklerde, Mladiç'in "Müslümanları öldürmek sorun değil, bir günde 50 bin kişiyi de öldürürüz. Ancak onlar yine doğururlar, önemli olan onları bu topraklardan tamamen sürmektir" ifadeleri dikkat çekiyordu.
Ratko Mladiç'in ayrıca savaş sırasında Çetnik komutanların savaş mağduru kadınlarla yaşadıkları "eğlenceler" de yer alıyordu.
Avrupa Birliği memnunAB, Bosna savaşı sırasında savaş suçu işlemekle işam edilen dönemin Bosnalı Sırpların askeri komutanı Ratko Mladiç'in yakalanmasını memnuniyetle karşıladı. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Caşerine Ashton, Mladiç'in geciktirilmeden savaş suçları mahkemesine gönderilmesi gerektiğini söyledi; "Mahkeme ile tam işbirliği Sırbistan'ın, AB üyeliği yolunda çok önemli" dedi.
Davutoğlu: "Mladiç'in Yakalanması Önemli Bir Adım"
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sırp lider Ratko Mladiç'in yakalanmasının çok önemli bir gelişme ve ileriye dönük atılmış önemli bir adım olduğunu söyledi.
Bakan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Bu gelişmeyi çok olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye, Sırbistan ve Bosna Hersek arasında üçlü mekanizma çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük katkıda bulunmuştuk ve Sırp Parlamentosu bu çerçevede Srebrenitsa dolayısıyla bir özür beyanında bulunmuştu. Bütün bu gelişmeler bizim Balkanlardaki barış ve istikrar için önem taşıyor. Mladiç, Srebrenitsa ve Bosna'nın diğer bölgelerinde savaş suçu işlemiş ve bu konuda da uluslararası mahkemece suçlu bulunmuş bir insan."
Gündem, 26 Mayıs 2011 21:31
Yorumlar (0)