Seçmen Sayısı 50 Milyonun Üstünde
Siyaset, 27 Nisan 2011 04:05Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, ''Yurtiçi seçmen sayısı 50 milyon 189 bin 930, yurtdışı seçmen sayısı ise 2 milyon 568 bin 977'' dedi.
Em, Kurul'da YSK üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, seçim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Seçime 15 siyasi partinin katılacağını, siyasi partilerin toplam aday sayısının 7 bin 492 olduğunu söyleyen Em, yurt genelindeki bağımsız milletvekili sayısının da 203 olduğu bildirdi.
Seçim takvimine göre, yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütüklerinin 8 Nisan'da kesinleştirildiğini hatırlatan Em, kesinleşen yurtiçi seçmen sayısının 50 milyon 189 bin 930; yurtdışı seçmen sayısının ise 2 milyon 568 bin 977; yurtdışında adresi olan seçmen sayısının ise 680 bin 412 olduğunu söyledi.
Başkan Em, seçimlerde 199 bin 207 sandık kurulacağını, bir sandıkta 300 seçmenin oy kullanacağını ifade etti. Sandık Kurulu başkan ve üyelerinin 1 milyon 394 bin 449 kişi olmasının öngörüldüğünü ifade eden Em, seçmenlerin YSK'nın internet sitesindeki ''nerede oy kullanacağım'' bölümünden oy kullanacakları sandık alanı ve sandık numaralarını öğrenebileceklerini kaydetti.
Seçim takvimi doğrultusunda seçmen bilgi kağıtlarının döküm ve dağıtım işlemlerine 24 Nisan'da başlandığını anımsatan Em, dağıtımı yapılmayan seçmen bilgi kağıtlarının oy verme gününde sahiplerine verilmek üzere sandık kurulu başkanlarına teslim edileceğini söyledi. Bu seçimde bilgi kağıdının öneminin daha da arttığına işaret eden Em, kimliğinde TC kimlik numarası olmayan seçmenin seçmen bilgi kağıdı ile oy kullanabileceğini bildirdi.
Em, engelli ve 75 yaş üstü vatandaşların, sandık kurulan binaların giriş katlarında oylarını kullanabilmeleri için gerekli önlemlerin alındığını da kaydetti.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ali Em, 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçiminin maliyetinin 246 milyon 298 bin 170 lira olduğunu bildirdi.
Em, Kurulda YSK üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, yurt dışındaki vatandaşların yirmi beş gümrük kapısında kurulan sandıklarda oy kullanmalarına imkan sağlandığını belirtti.
10 Mayıs 2011 günü itibarıyla oy verme işlemine başlanacağını ifade eden Em, sekiz karayolu, on dört havayolu ve üç deniz limanı gümrük kapılarında yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların oy kullanabileceğini söyledi. Em, yurt dışındaki vatandaşların yurda giriş çıkışlarda gümrük kapılarında oy kullanabilmeleri için Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahiplik ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olma koşulu arandığını vurguladı.
Başkan Em, radyo ve televizyonların uyması gereken yayın ilkeleri konusunda da bilgiler vererek radyo ve televizyonların seçimin başlangıç tarihi olan 14 Mart'tan oy verme gününü bitimine kadar ''tek yönlü ve taraf tutan yayın yapmamaya'' dikkat etmeleri gerektiğine dikkati çekti. Bu kuruluşların, yayınlarında siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarını kaydeden Em, diğer iletişim araçları ve internet üzerinden yapılan yayınlarda da eşitlik, serbestlik, dürüstlük ilkelerine uygun hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Em, yayın ilkelerine aykırılıkların RTÜK tarafından YSK'ya sunulduğunu anımsatarak, bugüne kadar RTÜK'ten beş yayın kuruluşunun yayın ihlali yaptığına ilişkin raporun kendilerine geldiğini anlattı. Em, seçmenlerin oy kullanma konusunda bilgilendirilmesi için eğitim filmi yaptırıldığını, filmin TRT ve özel kanallarda gösterileceğini de söyledi.
Oy verme günü seçmenlerin TC kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikli belgelerden biriyle oyunu kullanabileceğini belirten Em, ancak üzerinde TC kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdını veya TC kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibraz etmesinin şart olduğunu kaydetti.
Ali Em, milletvekillerinin, milletvekili kimliği ve seçmen bilgi kağıdını, milletvekili adaylarının ise her hangi bir İl Seçim Kurulu Başkanınca milletvekili adayı olduklarına dair verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstererek kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabileceklerini dile getirdi. Doğudaki illerde oy verme işleminin 07.00-16.00 saatlerinde yapılacağını belirten Em, batıdaki illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy kullanılabileceğini anımsattı.
Seçim harcamalarını da açıklayan Başkan Em, oy verme kabini, sandık, mühür, oy zarfı ve pusulası ile sandık kurulu başkan ve üyelerine ödenecek ücretlerin toplam tutarının 246 milyon 298 bin 170 lira olduğunu da kaydetti.
Siyaset, 27 Nisan 2011 04:05
Yorumlar (0)