Petrol Sahaları Ateş Altında
Gündem, 07 Nisan 2011 02:26Libyalı isyancılar Tobruk'tan ihracata başlama planlarının Kaddafi güçlerinin açtığı ateş ile sekteye uğradığını söyledi.
Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin düzenlediği saldırılar sonucu isyancıların denetimindeki bölgelerden petrol ihraç etme planları sekteye uğradı.
Libyalı isyancıların sözcülerinden Abdülhafız Hoca, topçu birimlerinin üç gündür Misla ve Sarir petrol sahalarına düzenlediği saldırıların, üretimde düşüşe yol açtığını söyledi.
İsyancılar daha önce günde yüz bin varil petrolü Tobruk'a sevketmeye başladıklarını söylemişti.
Sözcü, sorunlara rağmen isyancıların yine de depolardaki bir milyon varili ihraç edeceklerini söyledi.
Katar'ın girişimi ile dün ilk kez bir tanker Tobruk yakınlarındaki limana demirlemiş ve isyancıların mücadelelerini sürdürmek için gelir edinmeye başlamasına kapıyı aralamıştı.
KADDAFİ YÖNETİMİ NATO'YU SUÇLADI
Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Halit Kaym, İngiliz askeri güçlerinin dün ülkenin güneydoğusunda yer alan El-Sarir petrol tesislerini bombalamakla suçladı.
Düzenlediği bir basın toplantısında, Kaym, "İngiliz bombardıman uçakları El-Sarir petrol sahasını bombalayıp oradaki tesislerde çalışan 3 güvenlik görevlisinin ölmesine, başka çalışanların da yaralanmasına yol açtı" dedi.
Kaym, bombardıman sırasında, El-Sarir petrolünü muhalifler tarafından kontrol edilen Tobruk limanına ulaştıran petrol boru hattının da zarar gördüğünü belirtti.
Sirte havzasında bulunan El-Sarir petrol sahası, Libya'nın en önemli petrol rezervlerini barındırdığından dolayı ülkenin en önemli petrol sahası olarak kabul ediliyor. Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim'e göre, El-Sarir Libya lideri Muammer Kaddafi rejiminin kontrolü altında.
BM MİSRATA İÇİN ATEŞKES İSTEDİ
BM, Libya'nın üçüncü büyük kenti Misrata'nın etrafında Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerle muhaliflerin arasında 40 gündür aralıksız süren çatışmaların durmasını istedi.
Ateşkes ilan edilmesini isteyen insani işlerden sorumlu BM Genel Sekreter yardımcısı Valerie Amos, Mistrata kentindeki durumun vahim olduğunu, kent sakinlerinin yiyecekten, sudan ve acil tıbbi yardımdan yoksun olduğunu, bu yüzden yaralılara tıbbi yardımın ulaştırılabilmesi ve sivillerin kentten tahliye edilebilmesi için çatışmaların durması gerektiğini belirtti.
Muhaliflerin askeri lideri General Abdül Fettah Yunus dün yaptığı açıklamada, NATO'yu Misrata'daki Libyalıları "ölüme terk etmekle", "orayı burayı bombalayan NATO'nun, Misrata halkının Kaddafi'nin bombardımanları altında can vermesine seyirci kalmakla" suçlamıştı.
Uluslararası basının ve NATO'nun yardımını ve desteğini isteyen Yunus, kentte 40 gündür su, elektrik, yiyecek ve çocuklar için sütün bulunmadığını belirtmişti.
Misrata'da, Kaddafi'nin ablukası yüzünden binlerce kişinin şehri terk edemediği belirtiliyor.
CLINTON: SÖZ DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ
Washington'daki Beyaz Saray yetkilileri, Kaddafi'nin ABD Başkanı Barack Obama'ya yolladığı mesajlara değinerek, "Libya liderinin ne yapması gerektiğini çok iyi bildiğini" belirttiler.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton düzenlediği basın toplantısında, ABD hükümetinin Kaddafi'den "söz değil icraat" beklediğini söyleyerek, "Herkesin iyiliği için, kan gölü bir an önce sona ermelidir" dedi.
İtalyan mevkidaşı Franco Frattini ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Clinton, "Kaddafi ateşkes ilan etmesi, askeri güçlerini geri çekmesi gerekiyor, iktidarı ve Libya'yı terk etmesi konusunda da bir karar alması gerekiyor" diye konuştu.
Kaddafi'nin Obama'ya yolladığı mesajların içeriği hakkında ise bilgi verilmedi.
Gündem, 07 Nisan 2011 02:26
Yorumlar (0)