Aşura Konuşmasını Övdü
İslam, 30 Mart 2011 19:58Necef'ül Eşref'te gerçekleşen görüşmede, Ayetullah'il Uzma Seyyid Ali Sistani, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Halkalı'daki Evrensel Aşura Matem Merasimi'nde yaptığı konuşmayı övdü.
Ziyareti köşesine taşıyan Radikal Gazetesi yazarı Cengiz Çandar, Ayetullah Sistani’nin sabah 10-12 arası olan görüşme saatini, Tayyip Erdoğan için bozulduğunu ve bir saat kadar süren görüşmenin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine baş başa gerçekleştiğini vurguladı:
Tayyip Erdoğan’ı "Sizin yeriniz çok yüksek. Bu görüşmeyi aşkla, şevkle bekliyordum" diye karşılayan Şii dini lider, Başbakan’ı Aşura Günü konuşmasından ötürü övdü ve "Orada söyledikleriniz İslam dünyasında kavransa, sorun olmazdı" dedi.
Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de pek dikkat çekmeyen o konuşmasının, Şii âleminde önemli yankı bulduğu da böyle anlaşıldı. Sistani, Erdoğan’ın baş başa görüşme isteğine ise "Siz uluslararası bir devlet adamısınız" diyerek olumlu karşılık verdi.
Hz. Ali’nin türbesi ve ayrıca Şii din dünyasının öğrenim ve öğretim merkezi ‘Havza’yı barındıran Necef’te on milyonlarca insan üzerinde etkisi olan Ayetullah Sistani, Hz. Ali’nin türbesine 150 metre mesafede daracık bir sokaktan içeri girilen derme çatma bir binada yaşıyor.
İmam Musa Kazım ve İmam-ı Azam Ebu Hanife türbeleri ile Ayetullah Sistani’yi ziyaret ederek, hiçbir Türkiye yetkilisinin ve hatta Sünni karakterdeki hiçbir İslam ülkesi liderinin yapmadığını yapan Tayyip Erdoğan, Necef’e hareket etmeden Bağdat’ta bir ziyaret yaptı. Önceki gece yarısını iki saat geçene dek, Bağdat’ta kaldığı Başbakanlık Konukevi’nde neredeyse her Iraklı şahsiyet ile görüşmeler yapan Erdoğan, sabah 09’00’da Konukevi’nden ayrılarak, Bağdat’ın bir banliyösü niteliğindeki tarihi Şii merkezi Kazımiye’ye hareket etti. Kazımiye, Şiiler için Necef ve Kerbela’dan sonra Irak'ta üçüncü ‘kutsal’ merkez kabul ediliyor. Kazımıye’de iki Şii İmamı, İmam Musa Kazım ile İmam Muhammed Cevad gömülü.
Kazımiye’nin çift altın kubbeli camiin içinde, göz kamaştırıcı bir cam ve çini sanatı harikası olan mekândaki türbesini beraberindeki heyet ile birlikte ziyaret eden Tayyip Erdoğan, Kazımiye’den Azamiye adlı ünlü Sünni semtine geçerek, bu kez, Sünni tarihinin büyük ismi İmam-Azam Ebu Hanife’nin türbesine de ziyarette bulundu.
Kazımiye ile Azamiye’yi Dicle ayırıyor. İmam Musa Kazım’ın türbesinden birkaç yüz metre sonra Dicle üzerindeki köprüyü aşar aşmaz İmam-ı Azam’ın türbesine erişiyorsunuz. Bu çarpıcı sembolizm, Türkiye Başbakanı’na ‘Şii-Sünni kardeşliği’nin en önde gelen propagandisti olarak öne atılmak için ayrıca ilham vermiş olmalı.
Erkmen: Aşura'ya Katılım Olumlu Etki Yaptı
ORSAM uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serhat Erkmen ise, ziyaretin önemli gelişmeleri beraberinde getireceğini vurgulayarak, Başbakanın İstanbul'daki Evrensel Aşura Matem Merasimi'ne katılmasının bölgede Türkiye algılamasına olumlu etki yaptığını ifade etti.
Erkmen, "Necef'te yaptığımız görüşmelerde Türkiye'deki Aşura etkinliklerine siyasilerin katılmasının ne kadar yakından takip edildiğini ve bunun Iraklı Şiilerin Türkiye algılamasında yarattığı olumlu etkiyi gözlemlemiştik. Bu nedenle, Başbakan Erdoğan'ın Ayetullah Ali Sistani'yi ziyaret etmesi siyasi bir ziyaret olmasa bile yaratacağı uzun vadeli sonuçlar açısından bakıldığında Türkiye ile Iraklı Şiiler arasındaki siyasi ilişkilerin iyileştirilmesi ve henüz istenen seviyede olmayan ekonomik ilişkilerin gelişmesi açılarından büyük rol oynaması beklenebilir" şeklinde konuştu.
İslam, 30 Mart 2011 19:58
Yorumlar (0)