Libya Cehenneminden Kaçış
Gündem, 24 Şubat 2011 09:45Diktatör Kaddafi'ye karşı ayaklanmanın ve kanlı çatışmaların olduğu Libya'daki yaklaşık 3 bin Türk vatandaşı, iki ayrı feribotla Türkiye'ye getirildi.
Libya'nın Bingazi Limanı'ndan aldığı yolcularla dün sabaha karşı yola çıkan Orhan Gazi-1 feribotu saat 23.45, Osman Gazi-1 feribotu da saat 03.00'da Marmaris Limanı'na geldi.
İki feribotla, yaklaşık 3 bin Türk vatandaşı kaos ortamından çıkartılarak memleketlerine getirilmiş oldu. İlk feribotta yabancı uyruklu 30 kişi ile 10 gün önce dünyaya gelen Onur Eren Çalışkan, ikinci feribotta da 29 yabancı uyruklu kişi de yer aldı.
Önce gruplar halinde pasaport kontrolünden geçen yolculardan isteyenler otellere yönlendirilirken, isteyenler de otobüslerle memleketlerine yollandı.
Yolculardan sağlık problemi yaşayanlar, limanda hazır bekletilen 112 görevlilerince seyyar hastanelere alındılar. İlk feribotta, biniş sırasında yaşanan izdiham nedeniyle 6 kişinin yaralandığı, bunlardan birinin durumunun ağır olması nedeniyle hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
EN BÜYÜK TÜRKİYE!
— Orhan Gazi-1'in Marmaris Limanı'na yanaşması yaklaşık 40 dakika sürdü. Gemiyi karşılayan denizci askerlerin bahriyeli selamına, gemideki vatandaşların 'en büyük Türkiye' sloganlarıyla karşılık verdiği gözlendi.
— Türk vatandaşlarının yanı sıra Orhan Gazi-1 ile 10 ülkeden 30 yabancı uyruklu kişi de Marmaris'e geldi. Feribotta, 5 Alman, 13 Suriye, 1 Ürdün, 1 Libya, 2 Kanada, 1 Yunanistan, 1 Çek, 1 Rus, 2 İngiliz ve 3 Fas uyruklu yolcu bulunuyordu.
— Marmaris'te kalmak isteyenler için valilik tarafından 2 bin yatak ayrılırken, ayrılmak isteyenler için de daha önce belirlenen 62 kente otobüs seferler düzenlendi.
— Orhan Gazi-1'de görev yapan 12 SAT komandosu ile yolcuların vedalaşması esnasında duygusal anlar yaşandı.
‘Türkler yaptı biz yapamadık’
Türk vatandaşlarının tahliyesini manşetlerine taşıyan İngiliz gazeteleri, aynı konuda kendi hükümetlerini suçladı.
Times gazetesi, Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında en çarpıcı girişimin Türkiye'den geldiğini yazdı. İngiliz hükümetinin eleştirildiği belirtilen habere eşlik eden bir haritada ise bugüne dek ülkelerin Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmek için neler yaptıkları gösterildi.
Haber içinde konulan bir haritayla Türkler’in dönüş rotası gösterilerdi. Bu haritaya göre 250 Türk Libya'nın Tobruk kentinden alınarak, Mısır'ın İskenderiye kentine götürüldü, oradan da yurtlarına döndü. 3 bin Türk de iki feribotla Bingazi kentinden alınıp Marmaris'e taşındı. Marmaris'te bir aşevi ve seyyar hastane kuruldu,
Times'ın bugünkü manşeti de "Merhamet uçuşları fiyaskosu". Gazete, 170 İngiliz vatandaşının çöldeki kamplarda mahsur kaldığını ve silahlı çetelerce tehdit edildiklerini belirtip yardım çağrısı yaptıklarını aktardı.
‘ÇÖLDE SAVUNMASIZ’
Times "Çölde savunmasız" başlıklı başyazısında da, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'un, Libya'daki İngiliz vatandaşlarının tahliyesi ihtiyacı karşısında çok yavaş haraket ettiğini belirtti.
Guardian'ın ilk sayfasındaki bir haberde de, İngiltere'nin Libya'daki vatandaşlarını tahliyeye yönelik planının eleştirildiği, mahsur İngiliz vatandaşlarının zorlandıkları belirtildi. Libya'da mahsur İngiliz vatandaşları, yağmacıların saldırılarından, yiyecek ve su sıkıntısı çektiklerinden söz edildi.
Gündem, 24 Şubat 2011 09:45
Yorumlar (0)