Bahreyn ve Libya'da Gerilim Tırmanıyor
Gündem, 19 Şubat 2011 03:39Mısır halkı Cuma günü Mübarek?in koltuğa veda etmesini kutlarken, Libya, Yemen ve Bahreyn gibi ülkelerde halk baskı yönetimlerine isyan bayrağı açtı.
Bahreynliler, çatışmalarda ölen 4 kişiyi toprağa verdi. Cenaze töreni sırasında polisle eylemciler arasında çatışma yaşandı. ABD ve Suud uşağı yönetime karşı gösterilerin yapıldığı başkent Manama'daki İnci meydanından silah sesleri duyulduğu bildirildi. Reuters, İnci meydanı civarından silah sesleri geldiğini bildirirken, CNN televizyonu canlı yayında, İnci meydanına doğru giden kalabalığa ateş açıldığını, çok sayıda ambulansın görüldüğünü duyurdu.
Önce askerleri çekin
Zalim dikta yönetimin protesto için önceki gün parlamentodan ayrılan Şii Vifak blokunun üyesi İbrahim Mattar, yetkililerin, "anayasal monarşi fikrini kabul etmesi" ve herhangi bir diyalog başlamadan önce askerleri sokaklardan çekmesi gerektiğini belirtti.
Mattar, "Diyalog konusunda ciddi niyetleri olduğunu düşünmüyoruz, çünkü ordu sokaklarda" dedi.
Yönetimin, ancak anayasal monarşiyi kabul etmesi ve askerleri sokaklardan çekmesinden sonra yeni isimlerden oluşacak geçiş hükümeti için gayret edebileceklerini ifade eden Mattar, bu hükümette mevcut içişleri ve savunma bakanlarının yer almaması gerektiğini kaydetti.
Wulff, Bahreyn gezisini iptal etti
Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Bahreyn'de demokrasi isteyen göstericilere karşı şiddet uygulanmasına tepki göstererek, bu ay sonunda Bahreyn'e yapacağı ziyareti iptal etti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, “Bahreyn, ifade ve gösteri özgürlüğüne tümüyle saygı göstermeli” dedi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Baracak Obama da, Bahreyn yönetimini şiddete son vermeye çağırdı. Amerikan beşinci filosuna evsahipliği yapan Bahreyn, ABD açısından stratejik öneme sahip bir ülke.
Libya’da sular durulmuyor
Libya’nın 41 yıllık lideri Muammer Kaddafi’ye karşı Bengazi kentinde düzenlenen gösterilerde çıkan gerginlik sonucu kesin rakam verilmemekle birlikte en az 24 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı. Ülkede gerginliğin sürdüğü belirtiliyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch’tan Heba Morayef endişelerini şu sözlerle dile getiriyor:
“Libya zengin bir ülke, fakat ülkenin batısındaki zenginlerle yoksullar arasında gelir uçurumu var. İlk gösteriler Kaddafi rejimine yönelikti. Ancak iyimser olmak zor, zira devlet ve güvenlik güçleri çok güçlü. Uluslararası basın ve sivil toplum kuruluşları da orada olmadığından, kimsenin haberi dahi olmadan insan hakları ihlalleri meydana gelebilir.”
Faaliyetlerini sürgünde devam ettiren Libyalı muhalif gruplar, ülkenin doğusundaki Al Bayda kentinin kontrolünün hükümet karşıtı protestocuların eline geçtiğini iddia etti.
Gündem, 19 Şubat 2011 03:39
Yorumlar (0)