Mübarek Gitti, Ordu Geldi
Gündem, 14 Şubat 2011 06:12Mısır'da Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra iktidara ordu geldi. Ülkeyi altı ay boyunca Yüksek Askeri Konsey yönetecek.
Ülkede parlamento feshedildi, Mısır'da 6 ay boyunca tam kararları Yüksek Askeri Konsey verecek.
Ordu yaptığı açıklamada, yeni anayasa için bir komisyon kurulacağını duyurdu.
Tahrir meydanındaki göstericiler ordunun bu duyurusunu olumlu olarak karşıladı. Ancak protestocular 30 yıldır uygulanmakta olan olağanüstü halin de kaldırılmasını istedi. Göstericiler, devrim kazanımlarını kaybetmekten endişe ettikleri için isyanın merkezi olan Tahrir Meydanı'nı tamamen terketmemekte direniyorlar.
Diğer yandan halen görevini sürdüren hükümet Mübarek sonrası ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Başbakan Ahmed Şefik önceliklerinin güvenliğin sağlanması ve hayatın normal seyrine dönüdürülmesi olduğunu söyledi.
2005 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'in ardından büyük oy farkıyla ikinci olan Eymen Nur ise, Yüksek Askeri Konseyi'nin açıklamasını ''devrimin zaferi'' olarak nitelendirdi.
Eymen Nur, Konseyin attığı adımların, hükümet karşıtı protestocuları tatmin etmesi gerektiğini belirtti.
Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, devrilen Mübarek tarafından atanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın rolünü ordunun belirleyeceğini söyledi.
Mısır ordusunun "anlaşmalara bağlı kalacağız" açıklaması, İsrail'i rahatlattı.
Siyonist İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Mısır ordusunun yaptığı “anlaşmalara bağlı kalacağız” açıklamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
İsrail televizyonunda yer alan habere göre Netanyahu, “İki ülke arasındaki anlaşma, bölgedeki barışın ve istikrarın da teme taşıdır” dedi.
İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz ise ordunun yaptığı açıklamadan ötürü mutlu olduğunu belirterek “İsrail’le Mısır arasındaki anlaşma sadece İsrail’in değil Mısır’ın da çıkarınadır” dedi.
İsrail ile Mısır arasında Mübarek sonrası ilk görüşme İsrail Savaş Bakanı Ehud Barak'la Yüksek Askeri Şura'daki en üst düzey isim olan Savunma Bakanı Muşir Tantavi arasında geçti. Telefonla yapılan görüşmenin detayları hakkında bilgi verilmedi.
Mısırlı askeri uzman Saffet Zeyat “İsrail, Arap dünyasındaki demokrasinin çıkarına olmadığını biliyor” dedi.
el Menar televizyonuna konuşan Zeyat, Mısır’daki yeni demokratik sistemin halkın görüşlerini dikkate alacağını, dış siyasetin de yine halkın düşüncelerine bağlı olarak değişeceğini söyledi.
Hüsnü Mübarek’in istifasıyla bölgedeki ziyaret trafiği yeniden hareketleniyor.
İsrail Savaş Bakanı Ehud Barak’ın temaslarda bulunmak için Amerika’ya gitmesinden sonra ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, Mısır’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere yarın Ürdün ve Tel Aviv’e gideceği öğrenildi.
Kral Abdullah ve üst düzey Ürdünlü liderlerle görüşecek olan Mullen, daha sonra Tel Aviv’e geçecek.
Mullen’in Tel Aviv’de General Gabi Aşkenazi’nin yanı sıra Başbakan Benjamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile bir araya geleceği bildirildi.
Gündem, 14 Şubat 2011 06:12
Yorumlar (0)