Kerbela?da Türk Yatırımcılar
Analiz, 12 Şubat 2011 01:14Irak'ın kuzeyinde inşaat sektörünün lideri haline gelen Türk şirketleri rotayı şimdi de Kerbela'ya çevirdi.
Saddam'ın ardından Müslümanların odak noktalarından olan şehirde dört otel için anlaşma yapıldı, İmam Hüseyin'in türbesinin etrafının düzenlenmesi için proje çalışmaları sürüyor.
Erbil ve Musul'u baştan sona şantiye alanına çeviren Türk müteahhitlerin şimdiki hedefi Kerbela. Şehirde en büyük ihtiyaç ise inanç turizmine hizmet edecek yeni oteller. Bir süredir Kerbela'da yeni yatırım projeleri üzerinde çalışan Atlas Mühendislik, Hazreti Hüseyin'in türbesinin işlerini yapacak. Kerbela'da mukaddes yerlerin yönetimini yürüten ATEBE yetkilileriyle ilk görüşmenin ardından Türkiye'ye üç mühendis gönderildi. Mühendislerin İstanbul'daki çalışmalarının ardından proje ortaya çıkarılıyor.
10 MİLYON DOLARLIK İŞ
Ağırlıklı olarak İstanbul'da konut projeleri gerçekleştiren Öztek Mühendislik, Kerbela'ya yaptığı beş günlük ziyaret sürecinde dört otel ve bir de akıllı villa inşaatı için anlaşma imzaladı. Şirketin sahibi Mehmet Öztürk, toplamda 10 milyon dolarlık beş projeye başlamak için hazırlıklarını sürdürüyor.
Türk girişimci Muzaffer Deligöz de Kerbela'daki Duyuf-ul Rahman Oteli'nin patronu Ebu Fatıma'yla ortak bir şirket kurdu. Deligöz, "İlk etapta 4 bin 500 metrekarelik beş yıldızlı bir otel inşa edeceğiz" dedi. Deligöz, Alaa Redha adlı bir iş adamıyla da beş yıldızlı otel yapımı için proje hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade etti.
Haftada 50 bin kişi geliyor
Müslümanlar her yıl Kerbela'ya akın ediyor. Muharrem ayının 10. günü (Aşura) ve bunu takip eden 40. gün (Erbain) şehre 10 milyonu aşkın kişi geliyor. Ancak şehir yılın diğer zamanlarında da ziyaretçilerle dolup taşıyor. Ortalama haftada 50 bin kişinin gelip dört gün kaldığı Kerbela'da hizmet veren irili ufaklı yaklaşık 700 otel ise de inanç turizminin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.
'Bankaları krediye ikna ettik'
Kerbela'da konut inşaatlarının da yakında patlayacağını öngören Türk inşaat şirketleri halkın gelir durumuyla ilgili bir araştırma yapmış. En prestijli grup olan devlet memurlarının aylık maaşları 200 ile 1000 dolar arasında değişiyor. Türk girişimci Muzaffer Deligöz, "Herkes bizden 5-10 sene vadeli ev istedi. Bankalarla görüştük. Bir banka haricinde hepsi 2 ile 15 yıl arasında değişen vadelerle konut kredisi vermeyi kabul etti. Tek şartları, alan ya da kefil olanın memur olması" şeklinde konuştu.
ŞY'den Necef'e sefer sözü
Müslümanlar, türbelere ve kutsal mekanlara şehirde hava meydanı olmadığı için otobüslerle gidip geliyor. En yakın havaalanı ise Necef'te. Bölgeye yatırıma giden girişimciler ŞY Genel Müdürü Temel Kotil'den Necef'e seferler başlatılması yönünde söz aldıklarını ifade ediyor.
Elektriği, Çalık Enerji verecek
Çalık Holding'e bağlı Çalık Enerji de geçtiğimiz ay Irak'ta 445.5 milyon dolarlık enerji santrali yapımını öngören bir anlaşmaya imza atmıştı. Anlaşmaya göre Çalık Enerji Kerbela'da El Hayrat Elektrik Santrali'nin inşaatını gerçekleştirecek. El Hayrat, bin 250 megavat'lık gücüyle Irak'ın en büyük elektrik üretim santrali olacak. Santralin iki yılda bitirilmesi ve Kerbela, Necef, Babil ve Divaniye illerine elektrik sağlaması hedefleniyor.
Analiz, 12 Şubat 2011 01:14
Yorumlar (0)