Füze Kalkanı Türkiye'ye Geliyor!
Gündem, 20 Kasım 2010 05:08NATO yeni stratejisini belirledi. Füze kalkanında Türkiye?nin kaygılarının giderildiği, NATO-AB işbirliği sorunun ise halen ortada olduğu ancak tartışma konusu olmadığı belirtildi.
Örgütün gelecek 10-15 yılını şekillendirecek yeni strateji konsepti, 28 üye ülke tarafından kabul edildi.
Füze kalkanı projesinde Türkiye’nin kaygılarının giderildiği, NATO-AB işbirliğinde ise bir sonuca ulaşılamasa da tartışma konusu olmadığı belirtildi.
FÜZE KALKANI
Soğuk savaş döneminin ardından 3 kez belirlenen strateji belgesinde, füze kalkanı konusunda onay yer alırken teknik ayrıntılar bulunmadı.
Türkiye’nin kaygılarının giderildiği metinde, "NATO, ittiafakı üyesi hiçbir üyeyi düşman olarak görmez. Ancak bununla birlikte, NATO üyesi ülkelere bir saldırı yapıldığı takdirde bunun cevabı da verilir" dendi.
Ülke ismi kullanılmayan metinde, Fransa’nın ‘en azından Ortadoğu ibaresinin yer alması isteği de gerçekleşmedi.
GÜL BAŞAKTÖRLER ARASINDA
Portekiz gazetesi Publico, 28 NATO üyesi ülke arasında, ABD Başkanı Barack Obama, NATO Genel Sekreteri Anders Fong Rasmussen, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ''başaktör'' olarak öne çıkardı.
Yapılan yorumda, ''Abdullah Gül, NATO içinde çok özel olan bir ülkeyi temsil ediyor. Doğu ve Batı arasında bulunan ve AB-NATO ilişkilerini tehlikeye atmak istemeyen Türkiye, her geçen güç bölgesinde çok daha önemli bir rol üstleniyor ve böylece adaylığını daha ciddiye alması için AB'ye baskı yapıyor. Yürüttüğü dengeli, hassas politikanın tek bir limiti var: ABD'yi öfkelendirmemek'' denildi.
Gündem, 20 Kasım 2010 05:08
Yorumlar (0)