Lahey de Kosova'yı Tanıdı
Siyaset, 23 Temmuz 2010 22:06Lahey'deki Adalet Divanı'nın, Kosova'nın bağımsızlığının yasal olduğunu açıklaması Kosova'da sevinçle karşılanırken Sırbistan tarafı tepkili.
Adalet Divanı kararını açıklandıktan sonra başkent Priştine sokaklarında kutlamalar başladı.
Kosovalıların kilitlendiği açıklama, Balkanların genç ülkesinin umut ettiği şekilde çıktı: 'Uluslararası Adalet Divanı Kosova'nın bağımsızlığı meşrudur' dedi.
Uluslararası Adalet Divanı ilk kez coğrafi bir bölünme hakkında karar verdi.
Sırbistan, Birleşmiş Milletler'de lobi faaliyetlerinde bulunarak konuyu Adalet Divanı'na taşımıştı.
Mahkemenin aldığı karar sadece tavsiye niteliği taşıyor, ancak yine de Kosova'nın daha çok ülke tarafından tanınmasını sağlayabileceği için önemli.
Belgrad yönetimi ise böyle bir kararın diğer ülkelere de örnek teşkil edeceğini ve sınırların güvenliğinin ortadan kalkacağını iddia ediyordu.
17 Şubat 2008'de bağımsızlığını ilan eden Kosova, şimdiye dek 69 ülke tarafından tanındı. Kosova'yı ilk tanıyan ülkelerden biri de Türkiye olmuştu.
"KOSAVA'YI KUTSADI"
Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Uluslararası Adalet Divanı'nın, bağımsızlıkla ilgili kararıyla, ''Kosova'yı kutsadığını'' söyledi.
Seydiu, ''Kosova'nın tek hedefi Avrupa Birliği ve NATO ile birleşmek ve Birleşmiş Milletler Örgütü'ne üye olmaktır'' diye konuştu.
Karardan sonra Kosova'da tam bir bayram havası yaşanıyor. UAD'nin kararının verdiği mutluluk Kosovalıların evlerine, cadde ve sokaklara yansıdı. Araçlarına bayraklar takan Kosovalılar, havai fişeklerle kararı coşkuyla kutluyor.
SIRBİSTAN: AĞIR OLDU
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç de, kararla ilgili, ''Sırbistan için ağır oldu. Ancak verilen bu karar nihai bir karar değildir'' dedi.
Tadiç, Belgrad'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Lahey'deki mahkemenin ''Kosova'nın Sırbistan'dan ayrılması konusunda bir karar açıklamadığını'' savundu.
''Lahey Mahkemesi, sadece, 'Kosova'nın, bağımsızlığını ilan ederek uluslararası hukuku ihlal etmediğine' dair olumlu karar açıkladı'' diyen Tadiç, Kosova'yla ilgili nihai kararın BM Genel Kurulu'na bırakıldığını ileri sürdü.
Tadiç, Sırbistan'ın Kosova için hukuki ve barışçıl yollarla mücadele edeceğini belirterek, ''Bugün verilen karar Sırbistan için ağır oldu. Ancak bu karar nihai bir karar değildir'' diye konuştu.
Öte yandan, Sırbistan'da televizyonlar, mahkemenin verdiği karara tepkileri ve ''kararın, Kosova'nın başka ülkeler tarafından tanınmasını hızlandıracağı'' beklentisini içeren haberler ve yorumlar yayımladı.
Siyaset, 23 Temmuz 2010 22:06
Yorumlar (0)