Suudi'lerin Terör Eylemlerindeki Rolü
Analiz, 25 Mayıs 2010 06:01Irak'ta yeni bir terör dalgasının başladığı bir sırada mevcut belgeler Arabistan'ın bu ülkedeki şiddette rolü bulunduğunu gösteriyor.
Irak'ta yakalanan El Kaide üyeleri, Arabistan'ın bu grupla güçlü irtibatı bulunduğunu gösteriyor. Arabistan'ın bir kaç prensi ve yetmişten fazla üst düzey subay ve güvenlik yetkilisinin bu terörist grup ve Irak'taki kolu ile sürekli irtibatları bulunduğunu bu gruba mali yardım ve silah yardımıyla Irak'taki faaliyetlerini artırma peşinde olduğunu gösteriyor.
El Kaide'nin Irakta tutuklanan üyeleri Arabistan'ın Milli Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri ve Amerika'daki eski büyükelçisi Prens Bender bin Sultan, Arabistan ve El Kaide'nin Irak kolu arasındaki asıl aracılarından biri olduğunu itiraf ettiler.
Daha önce Arabistan'ın Irak'ın iç işlerine müdahale ettiğine dair bazı belgeler ifşa edilmişti. Irak Ulusal İttifakı ile Kanun Devleti’nin yeni bir ittifak kurmalarının ardından bazı Arabistanlı yetkililer sorumsuzca bir tavır takınarak, Irak'ın iç savaşla karşı karşıya kalacağını vurgulamışlardı.
Arabistan'ın eski istihbarat teşkilatı başkanı Türki el-Faysal, tehdit niteliğinde açıklamalarda bulundu ve Arabistan'ın tercih ettiği adayın Irak'ın başbakanı olmasında başarısız kalması yüzünden öfke duyduğunu gözler önüne serdi.
Türki el-Faysal Irak'ta kanlı bir iç savaşın da başlayabileceğini ima edici sözler söyledi. Hiç şüphesiz Arabistan Irak’ta var olan durumdan hoşnut değil.
Irak'ta meclis seçimlerinden önce de Arabistan Amerika ile aynı doğrultuda hareket etti ve yüklü harcamalarda bulunarak Baasçılar ve Sekülerlerin Irak'ta en üst düzeyde faaliyet göstermelerine zemin hazırlamaya çalıştı.
Ancak seçimlerin ardından baş gösteren olaylar, Kanun Devleti ile Irak Ulusal İttifakı’nın yeni ittifak kurmaları Arabistan'ın tüm planlarını alt üst etti.
Şimdi ise bazı Arabistanlı çevreler Irak'ta şiddeti körükleme ve El Kaide gibi terörist grupları donatmakla, Irak'taki süreci ihlal etmeye çalışıyor.
Onların amacı yeni ittifakın hükümet kurma sürecini erteleme ve bu durumdan kendi istekleri yönünde yararlanmaktır.
Bu arada yeni ittifakın liderleri tüm siyasi gruplar ve İyad Allavi'nin El Irakiyye koalisyonu ile görüşmelerde bulunma konusunda kararlıdır.
Irak'ta milli birliğin güçlendirilmesi, ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması halen Şii, Sünni ve Kürt koalisyonların amacıdır.
Bu yüzden Nuri Maliki tüm yabancı taraflara Irak'ın iç işlerine müdahaleden kaçınmaları uyarısında bulundu ve ülkedeki tüm siyasi akımlardan siyasi teamül yoluyla hükümetin en kısa zamanda kurulmasına yardım etmeleri ve komplolara karşı koymaları çağrısında bulundu.
Analiz, 25 Mayıs 2010 06:01
Yorumlar (0)