İsrail'in OECD Üyeliğine Tepki
Gündem, 12 Mayıs 2010 00:44Siyonist İsrail?in OECD üyeliğine kabul edilmesi Fransa?daki Filistin destekçilerini ayağa kaldırdı. Örgütün Paris?te bulunan merkezi önünde yapılan protesto gösterisinde İsrail?in üyeliğinin insan hakları anlayışına aykırı olduğu ifade edildi.
İsrail’in dünyanın en gelişmiş ülkelerini çatısı altında bulunduran Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne üyelik talebi kabul edildi. İsrail başbakanının hoşnutlukla karşıladığı bu karar Filistinli çevrelerce “insan hakları prensibi”ne aykırı olarak nitelendirildi. Filistin destekçileri örgütün bu kararını protesto edip kınamak için Paris’teki merkezinin önünde toplandı. Örgütten yapılan açıklamada ise üye ülkelerden hiçbirinin İsrail’in üyeliğine itiraz etmediği dile getirildi.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün Fransa’nın başkentindeki merkezinin önünde onlarca kişi, İsrail’in örgüte üyeliğe katılması kararını protesto etti. Filistin, İsrail’in üyeliğe kabul edilmesinin örgütün insan haklarına bağlılığına aykırı olduğu yönünde itirazlarda bulunmuşsa da bu itirazlar görmezden gelindi.
İsrail’in üyeliğe kabul edilmesini protesto eden göstericiler şöyle dedi: “İsrail’in politikaları ve uygulamaları, işbirliği ve kalkınma örgütünün ahlaki anlayışından bir parça saydığı insan hakları prensiplerine ters düşmektedir.”
Filistinli gruplar, İsrail’in Batı Yaka’yı işgaline ve Filistinlilere yaptıklarına bakarak, İsrail’in üyeliğe katılmasına izin verilmesinin, örgütün insan haklarına bağlılığının ihlali anlamı taşıdığını vurguladı.
Filistinlileri koruyup gözetenlerin öfkesini iyice kabartan ise İsrail’in örgüte katılmak için; Batı Yaka’daki işgal edilmiş Filistin toprakları üzerinde kurulu ekonomik faaliyetleri ve tarım ürünlerini kapsayan rakamların bulunduğu bir dosyayı sunması oldu.
Filistin Ulusal Komitesi üyesi Ömer El-Bergusi şöyle dedi: “İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün kararı, hukuki sorumluluğun ve insan haklarına saygının yozlaşması anlamına gelmektedir. İsrail’in örgüte üyeliği için oylama yapmak, Filistinliler, Araplar ve dünyada barışı seven herkes açısından İsrail işgalinin kalması ve korunması, ırkçılığın ve sömürgeciliğin kökleştirilmesi için resmi bir anlaşma yapılması anlamı taşımaktadır.”
Örgütün genel sekreteri Angel Gurria ise şu şekilde konuştu: “İsrail’in sanayisel anlamda gelişmiş ülkeler kulübüne girmesi için önünde kapılar üye ülkelerden hiçbirinin itirazı olmadan açıldı. Üye ülkelerden hiçbiri bunda bir sakınca görmedi. Estonya, Slovenya ve İsrail’in dosyaları ele alınıp tartışıldı.”
Netenyahu memnun
İsrail Başbakanı Bünyamin Netenyahu’nun 27 Mayıs’ta, ülkesinin dünyanın en gelişmiş ülkeleri şemsiyesi sayılan örgüte katılmasının şerefine yapılacak kutlamalara katılması bekleniyor.
Netenyahu ülkesinin örgüte üyeliğinin kabul edilmesini hoşnutlukla karşılayarak şöyle dedi: “Yatırımcılar, İsrail ekonomisinin, gelişmiş ve yüksek bireysel gelirin görüldüğü ekonomilerle kıyaslandığında dahi iyi performansına sahip olduğunu kendileri keşfedecek.”
İsrail’in yanı sıra Estonya ve Slovenya da örgüte kabul edildi. 1961 yılında kurulan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün merkezi Paris’te bulunmaktadır. 31 üye ülkesi vardır ve üye ülkelerin serveti dünya servetinin yüzde yetmiş beşini temsil etmektedir.
Gündem, 12 Mayıs 2010 00:44
Yorumlar (0)