Rumlar Türklerle Yaşamak İstemiyor
Siyaset, 02 Mayıs 2010 22:53Kıbrıs Rum kesiminde yapılan bir ankete göre, Rumların yüzde 70'i Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen müzakerelerin sonuç getireceğine inanmıyor, yüzde 65'i ise Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamanın zor olacağını düşünüyor.
Kıbrıs Rum kesiminde yapılan bir ankete göre, Rumların yüzde 70'i Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla yürütülen müzakerelerin sonuç getireceğine inanmıyor, yüzde 65'i ise Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamanın zor olacağını düşünüyor.
Kıbrıs Rum kesiminde ''Marfin Laiki Bank'' adına ''RAI Consultants Public Ltd'' şirketi tarafından yapılan ''2009 'Kıbrıs' Barometresi'' isimli anketin sonuçları açıklandı.
24 Şubat-8 Mart tarihleri arasında, yoğunlaştırılmış Kıbrıs müzakerelerinin bitiminden hemen sonra 1002 kişinin katılımıyla yapılan anketin sonuçlarına geniş yer veren Rum basını, Kıbrıslı Rumların müzakerelere olan inancının eskiye göre daha da azaldığına işaret etti.
Söz konusu ankete katılanlardan yüzde 70'i ''mevcut müzakere süreci sonuç getirecek mi'' sorusuna olumsuz, yüzde 23'ü de olumlu yanıt verdi.
Rum gazeteleri, bu sonuçların Mehmet Ali Talat'ın KKTC Cumhurbaşkanı iken elde edildiğini belirtti.
Kıbrıslı Türklerle barış içerisinde birlikte yaşama konusuna Kıbrıslı Rumların bu yıl daha da olumsuz yaklaştıklarını kaydeden Rum basını, ''Kıbrıslı Türklerle barış içinde birlikte yaşamak ne kadar kolay'' sorusuna yüzde 65'lik bir oranın ''birlikte yaşamanın zor olacağı'' yanıtını verdiğini aktardı. Bu soruya ''kolay olacak'' yanıtını verenlerin oranı yüzde 30'da kaldı.
Geçen yılın sonuçlarında ''kolay olacak'' diyenlerin oranınınsa yüzde 45 olduğu hatırlatıldı.
''Kıbrıslı Türklerle birlikte yaşamanın neden zor olacağı'' sorusuna ise, ankete katılanlar birincil sebepler olarak ''iki halkın birbirinden farklılıkları (farklı kültür, din), güven eksikliği ve kötü geçmiş'', ikincil sebepler olarak da ''Türkiye, Türkiye kökenli KKTC vatandaşları ve güvenlik'' gibi unsurları gösterdi.
-TÜRKİYE'NİN TAM ÜYELİĞİNE KARŞILAR-
Ankete katılan Kıbrıslı Rumların yüzde 75'i, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğine karşı olduğunu belirtti.
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı çıkarak imtiyazlı ortak olmasından yana tavır takınan yüzde 75'lik kesimin yanında, sadece yüzde 14'lük bir kesim tam üyeliğe destek verdi.
Ayrıca, ''Güney Kıbrıs'ın Türkiye'den talep ettiği koşulların yerine getirilmemesi durumunda, Türkiye'nin tam üyelik sürecinin engellenmesi mi gerektiği'' sorusuna da yüzde 82'lik bir kesim destek belirtti. Yüzde 12'lik bir kesimse bu teze karşı çıktı.
-RUM HÜKÜMETİ GÜVENİLEN KURUMLAR ARASINDA BİRİNCİ-
Ankette katılanlara, Güney Kıbrıs'taki kurumlara güven oranları da soruldu ve en yüksek oranı hükümet aldı.
Buna göre, Rum hükümetine duyulan güvenin oranı yüzde 57, kiliseye yüzde 47, Rum askeri ve AB'ye yüzde 45 olarak ifade edilirken, Rum polisine duyulan güven yüzde 38, meclise yüzde 36 ve en düşük oranda da siyasi partilere yüzde 12 oldu.
Siyaset, 02 Mayıs 2010 22:53
Yorumlar (0)